Var ute och prövade lunningspulkan för första gången idag. Körde ut de sista stockarna från vinterns huggning, de blev kvar då maskin gick sönder hela tiden. Dessutom låg de så till att jag inte vill "släpa" vagnen med mig dit. Sliter rätt hårt på fyrhjulingen att dra den i det besvärligaste delarna.

Det fungerade väldigt bra med pulkan. Det var en ganska dyr sak som jag köpte, men den fungerade utmärkt efter lite inledande träning. Dessutom hade jag utmärkt hjälp av min dotter, hon har talang för att släpa, dra och göra illa sig lite hela tiden, och tycka allt är roligt samtidigt. :grin:

Känns som jag steg för steg börjar hitta en bra modell för att jobba i skogen med de grejor jag har. Förhoppninigsvis ska det gå smidigare och grejorna hålla längre.


7 kommentarer | Läst 41101 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 17:33

Uvskogens skog i ord och bild

Kommentarer

av SkogsGotte sön 06 jun 2010, 21:35
Ser fint ut, hur fungerar pulkan om det är mycket stubbar, sten och elände?

har bandsatsen fungerat felfritt sedan du köpte den?
av totte sön 06 jun 2010, 22:10
Du skulle kanske ha nåt sånt här, ett hembygge från Kanada.

Bilagor
av Slurfi sön 06 jun 2010, 22:44
Nåt i den stilen ska jag slöjda ihop snart, ska lunna ut lite snöbrott-skadade träd.
av totte sön 06 jun 2010, 22:58
Slurfi skrev:Nåt i den stilen ska jag slöjda ihop snart, ska lunna ut lite snöbrott-skadade träd.


Kan berätta att upphovsmannen är ganska nöjd med den. Han har en liten handvinsch på den för lastningen, koppla wiren, spela upp och lägga kättingsnaran på. Han har också kommit fram till att han tycker bågen är för smal upptill och har funderingar på att svetsa om den med ett bredare överstycke.

Sen bilden togs har han även svetsat på avledare framför hjulen, hade en tendens att åka in grenar och sly mellan hjul och ram innan, men avledarna har fixat problemet.

Vi kräver naturligtvis en byggtråd med bilder när du börjar slöjda!
av Uvskogen mån 07 jun 2010, 07:29
SkogsGotte skrev:Ser fint ut, hur fungerar pulkan om det är mycket stubbar, sten och elände?

har bandsatsen fungerat felfritt sedan du köpte den?


Nu har jag inte så mycket erfarenhet av pulkan än, men blir det mycket stubb/sten så ser det ut som den kan komma att välta. Men igår så gick det problemfritt.

Banden, jag har inte haft några problem med banden. Tror inte de var orsaken till haveriet med drivningen på fyrhjulingen. Sen reparationen har den gått felfritt. Men man ska nog vara noga med lågväxel och måttlig fart när det är tungt på. En bandkrängning är allt, men det var enkelt fixat.

Framkomligheten, och säkerheten/tryggheten i körningen, i min skog är så väldigt mycket större med banden än utan, så jag kommer ha dem på året om. Det jag gjorde på bilden hade aldrig gått utan banden, hade inte kommit upp för branten dit stockarna låg med däcken på. Försökte med det men fick byta tillbaka till banden.

Enda nackdelen är att de inbjuder inte direkt till någon nöjeskörning nu på sommaren :wink:
av Uvskogen mån 07 jun 2010, 07:35
totte skrev:Du skulle kanske ha nåt sånt här, ett hembygge från Kanada.


Ja gärna! Det finns nåt liknande som brukar annonseras ut i ibland, men den kostar över 10 tkr :surp: så kan man göra själv så. Listan på möjliga projekt för mig är nu väldigt lång för övrigt :smile:

Grusvagn framför fyrhjulingen, lyftbar bakände timmervagn, snöplog, älgkärra, lunningsvagn...

Fast å andra sidan var jag nere på "hydraulaffärn" och diskuterade lite i fredags. Det finns bl.a ventiler med väljare på som man kan sätta på spakpaketet. På så sätt kan jag använda de två spakarna (och flödet till) till stödbenen för annat. Det öppnar möjligheter :smile:
av totte mån 07 jun 2010, 11:32
Finns alltid att göra! En sån här borde inte vara alltför dyr att svetsa ihop, en hög fyrkantprofil, ett par lämpliga hjul och ett par axeltappar, från Jula eller från en vanlig skrotaffär. Hittade en bild till av själva ramen

Skidder3.jpg
Skidder3.jpg (15.59 KB) Visad 5091 gånger


Så skriver han om dimensionen på profilerna:
1.5 inch square tube with a 1/8 inch wall thickness. I used 2 inch tube for the tongue.
Bilagor