Extra rolig dag idag! Håller på med min granhuggning, börjar bli en väldig massa timmer och massabitar i skogen nu (enligt mina amatörmått mätt alltså). Börjar längta efter min lilla skotare, men den kommer väl tillbaka snart. En fördel med väntan är väl att snön smälter av än mer. Fick plocka av banden idag och byta till hjul med kedjor. Går inte köra med band längre, dels så är snön så blött banden styr inte utan kanar iväg, dels så är det så mycket sten framme att det sliter för mycket.

Men annars så var det dagen "Köra med nytt" som gällde. Dels den nya sågen HQ 543. Det blev en trivsam och positiv upplevelse överlag. Lite om det i en forumtråd. Ett fånigt missöde också, inte värt berätta om i en tråd, men här kan man ju bluddra på. Det var så att efter kanske en halvtimmes sågning så hoppade kedjan av! Vad tusan, ÅF måste ha spänt dåligt. Så jag satte på och justerande en lagom sträckning på den. Men efter ytterligare 30 minuter (och i ärlighetens namn missljud) så for den av helt och hållet. Nu blev jag förstås lite mer konfunderad. Satte på kedjan igen men det gick märkligt trögt, trissan verkade skadad. Nå la undan sågen och körde klart med reservsågen, har alltid dubbelt med mig ut sen många år. Väl på plats i kojan igen så märkte jag att det definitivt verkade som om trissan skurit, så lite bränt ut.
Omedelbar reaktion blev förstås "garantifel - jag har fått ett defekt sågsvärd/kedja". For ner till ÅF och beklagade mig och fick ett nytt paket direkt.
Men sen när jag kom hem till garaget så kom tanken i huvudet -finns det verkligen olja i tanken? Kollade och där var snustorrt- jag hade tagit för givet att åf hade fyllt det i samband med att han gjorde den leveransklar. Efter mer än 10 år i skogen så kan jag förbanna mig själv, brukar alltid vara noga med att kolla före varje pass. Sen kör jag som de flesta typ 2 bensin 1 olja. Men här lutade jag mig tillbaka lite för mycket, kan inte riktigt skylla åf för detta. Det är min uppgift kolla grejorna före jag börjar jobba. Bra påminnelse blev det.

Första elddopet var det också för mina nya hängslen. De hade bra spänst. :d

På det också premiär för nya huggarkängorna - ett par Hq Functional. Kändes väldigt trevliga även om det spände lite i början. Brukar alltid köra in nya skor med hjälp av att ha på mig för tjocka strumpor. Så efter några timmar blev de alldeles utmärkta. Alldeles torr var jag dessutom om fötterna när jag kom hem. Blir nog bra de här.

Dagens nyheter avslutades med det i särklass allra bästa! En fikastund ute med son och svärdotter och mitt alldeles nya barnbarn. Han är bara några dagar än men ser redan ut att bli en ståtlig karl! :smile:
En av mina 120+ tallar fick bli hans idag dessutom. Nu har hela familjen varsin stolt fura som aldrig kommer huggas ner. Finns fler kvar för kommande barnbarn också!
Lite speciellt det där med de där furorna, hittat två helt "okända" under senate veckan. Hur tusan kan två jättestora och fina tallar undgå mig i min relativt lilla skog?
:surp:

8 kommentarer | Läst 1100 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 18:33

Uvskogens skog i ord och bild
En blogg som pågått ett tag om vad jag håller på med i min (lilla) skog. Köpt för 10 år sedan efter att ha längtat nästan ett helt liv. Nu är det där jag lägger det mesta av min fritid och pengar! :smile:
Försöker videoblogga ibland, får se i vilken omfattning det blir.
Skogen och jag som skriver håller till i Dalarna, ganska mitt i, den flitigt läsaren har förstås listat ut exakt var redan.

Kommentarer

av Erre tis 26 feb 2019, 22:39
Gratulerar till barnbarnet. :ymparty:

Du var väl för ivrig att få testa nyförvärvet för att ha tid att kolla sånt. :wink: :mrgreen:

Bra att du är nöjd med sågen i övrigt, och hoppas du får din skotare snart. :-bd
av erik tis 26 feb 2019, 23:29
Kul med nya prylar, och så många på en gång också!

Fint med tallarna till familjen, och stort grattis till att du fick ge bort en till :). Märker du upp dem på något vis eller har du sån koll på familjetallarna så du ändå vet vem som är vem?
av totte tis 26 feb 2019, 23:38
Goda tider i Dalaskogarna, så trevligt att läsa om. Gratulerar! @};- @};-
av Uvskogen ons 27 feb 2019, 08:12
erik skrev:Kul med nya prylar, och så många på en gång också!
Fint med tallarna till familjen, och stort grattis till att du fick ge bort en till :). Märker du upp dem på något vis eller har du sån koll på familjetallarna så du ändå vet vem som är vem?


Jag håller koll på vilken tall som hör till vem. Än så länge men kanske läge göra en liten skylt före man blir åldersglömsk! :wink:
av Uvskogen ons 27 feb 2019, 08:14
totte skrev:Goda tider i Dalaskogarna, så trevligt att läsa om. Gratulerar! @};- @};-

Tack "totte"! :smile:
av Uvskogen ons 27 feb 2019, 08:15
Erre skrev:Gratulerar till barnbarnet. :ymparty:


Tack "Erre"! :smile:
av lfq ons 27 feb 2019, 10:38
Det verkar hända mycket där uppe nu. Då är en glömd olja ingen stor sak. Men vi vet ju att du brukar vara noga med detaljerna.
av Kse ons 06 mar 2019, 04:46
Lätt hänt att man glömmer oljan i farten.
Vet dom som renoverat motorer, och sin iver att testa provstartat utan att fylla på olja. 🙈