Konstatera att mitt senaste blogginlägg handlade om näraögatsituationer,och nu följer återigen ett i samma stil.
Ni som inte orkar bry er i alla galna motionärer kan sluta här och ägna er åt nåt roligare,typ peta navelludd :mrgreen:

Har återigen haft en tätortsnära avverkning,denna gång ett elljusspår som skulle breddas.
Blir ju så med tiden så växer trädkronorna ihop och blir väldigt lite snö som når marken,sen blir ju alla spårmaskiner bredare vid varje byte....

Höll på en vecka och tillbudslistan ökade med ca 20 farosituationer,,"rekordet" (om det då är nåt att eftersträva ) var väl kärringhelv-et som tog stöd från banden på skördaren för att inte trilla omkull :roll:
Suck
Vet snart inte vad man ska ta sej till.
Har satt opp massvis med varningstavlor och infotavlor,kör bara i dagsljus och fösöker ha åtminstone en person som vakar men ändå slinker alltför mycket folk igenom.
Klart är att sen dom tar tag i maskin utan att föraren är medveten så är dem för nära.
Alldeles för nära.

Som hände var att skördarn stod på spånbanan och jobba på vänstra sidan,var en ca 30 cm bred remsa av sågspån på högra sidan kvar innan lingonriset börja,och denna dam smög sej på högra sidan om maskin,för förbi det skulle hon och att gå i lingonriset gick förstås inte för fram det skulle hon....
Föraren hade inte en aning om henne,hade han valt att flytta maskin medan hon höll i banden vet jag inte hur det hade gått.

På andra plats var ett tillbud som jag själv var delaktig i,var några övergrova,helruttna granar som skulle ner mellan belysningsstolparna,skördarn stod på en serviceväg och grabba tag i en gran ca 4 meter opp och skuffa på medan jag fällde med motorsågen.
Var en ca en meter bred remsa väg kvar bredvid maskin,så medan jag såga kom en ung mor skuffandes en barnvagn mellan maskin och trädet vi höll på att fälla,dvs hon gick under kran och så nära så sågspånet spruta på barnvagnen.
Men att vänta en minut så det var förstås omöjligt,likaså att meddela att hon ville förbi.....

Dessutom är detta ett område fullt med vägar och stigar så det finns hur många möjligheter att motionera där utan att äventyra sin säkerhet.


Men varför gör folk så här :?:

Jag har inga förklaringar längre.

Kan va så att folk är vanemänniskor,har man tagit till vana att gå precis på den stigen så fortsätter man,sen kanske den allsmäktiga :mrgreen: "allemansrätten" spelar in,folk tror dom har större rätt att vara där än vi,men det jag tror är största bekymret är att folk litar så blint på en maskin och inte kan tro att nåt kan gå fel......

Själv har jag väl ännu inte upplevt nån dag när ingenting gått fel,men man vet aldrig,dagen kanske kommer ännu :roll:

13 kommentarer | Läst 5336 ggr

Mer om bloggaren

Simba

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: mån 25 feb 2008, 22:17

Simbas blogg
Hejsan,är en maskinentreprenör från Finland som med denna blogg försöker förmedla åt er i SWE vad som händer i skogen på denna sida pölen 8) ,samt dessutom lite om vardagens vedermödor :roll:
Fråga och kritisera så mycket ni vill,kul när det blir lite diskussion :-h

Kommentarer

av Fredrik Reuter ons 13 jan 2016, 12:32
Hej Simba, kul med en uppdatering i din blogg!

Jag har en teori som inte vet om den stämmer m.a.p:

Men varför gör folk så här


Jag har en tes om det att det har med urbaniseringen att göra. För de exempel jag kan härröra till själv, främst från min skördarkarriär, har att göra med att dessa incidenter allt som oftast inträffar med stadsmänniskor. Är det en bil som prompt ska fram så är det en stadsbo, är det en "för" nyfiken åskådare så är det ofta en stadsbo. De lokala människor som bor på landsbygden ser man också, men de vållar ofta inte säkerhetsproblem.

Alltså, jag tror att urbaniseringen kan orsaka okunskap och okunskap är det som orsakar att nackhåren reser sig för skördarföraren.

Vet inte hur detta stämmer med ditt fall, men kommentera gärna min tes.
av Simba ons 13 jan 2016, 15:09
Jo,det ligger nåt i det,en annan sak som jag konstaterat är att barn upp till ca 10-årsålder har en naturlig respekt för maskiner och fallande träd,men i takt med stigande ålder så försvinner vettet.
Är det lärarnas fel?!!! :mrgreen:
av isteskog ons 13 jan 2016, 15:13
Det är nog något i stadsluften som gör stadsfolk dummare än vi på landet ...... ;)
av lfq ons 13 jan 2016, 15:23
Urbaniseringen betyder säkert en hel del. Motionsspår ligger ju oftast i närheten av tätorter och folk får en vana att det är just där man ska hälla sig, lite som att man måste ha speciella kläder för att ta sig runt.
Till @isteskog kan jag rekommendera att bjuda in Batra till en långhelg i skogen så hon blir ännu smartare.
av Fredrik Reuter ons 13 jan 2016, 15:54
Ja, jag tror det kan vara en del i detta, urbanisering alltså. Det blir ju så då, ingen har skog runt knuten direkt och ingen i vänkretsen pratar om varken skog eller avverkning - då sjunker kunskapsnivån automatiskt.
Jag vet att Föreningen skogen gjorde en undersökning för några år sedan bland skolbarn (tror det var STHLM). De frågade vad de tyckte om skog generellt. Sammanfattningen tror jag var "mörkt" och "skrämmande" (typ, kommer inte ihåg exakt).

Så det ser m.a.o mörkt ut för skogen i och med att allt fler flyttar ur den...

Har faktiskt funderat på banor kring att starta upp någon basal informations-grej på skogsforum. För här är det ju tvärtom. Vi pratar gärna i skogstermer och dyker ganska djupt ner i frågeställningar som för en oinvigd kan vara rena grekiskan.
Det vore intressant att skapa något som kan hjälpa till att minska klyftan, för jag tror det är viktigt!
av Mangan ons 13 jan 2016, 15:58
Om man är van att gå i stan, så är det ju ofta man går 1m från grävare, man går under byggnadsställningar, bussar/bilar/lastbilar inom 1 meters avstånd. Och så vidare.

Kanske det är lantisarna som skulle vänja sig lite vid människor? ;)
av lfq ons 13 jan 2016, 17:01
I städer händer det så mycket mer jämfört med landsbygden, det grävs i gator och det är alltid något bygge på gång. Därför måste man vara noga med att varna för alla eventuella faror. Så är det inga varningsskyltar uppe så förutsätter kanske stadsbon att allt är OK. På landet behöver man inte vara lika noga med förbuds- och varningsskyltar eftersom risken att någon är i närheten är mindre.
Bäst att vara både stadsbo och lantis, då klarar man sig alltid.
av machonisti ons 13 jan 2016, 20:31
En skylt med ett träd som mosar en skalle???
Usch va hemskt, det är ju barnförbjudet!!!
av sundelius ons 13 jan 2016, 21:42
machonisti skrev:En skylt med ett träd som mosar en skalle???
Usch va hemskt, det är ju barnförbjudet!!!

Ja idag hade vi en förskola här i Sverige som blev anmäld. Dom hade läst Alfons Åberg och deras barn hade fått mardrömmar :shock: :roll:
av SHR tor 14 jan 2016, 17:02
Man fick ju nästan hjärtsnörp av att läsa om kvinnan med barnvagnen... :shock: :shock:
av tallen100 tor 14 jan 2016, 18:45
sundelius skrev:
machonisti skrev:En skylt med ett träd som mosar en skalle???
Usch va hemskt, det är ju barnförbjudet!!!

Ja idag hade vi en förskola här i Sverige som blev anmäld. Dom hade läst Alfons Åberg och deras barn hade fått mardrömmar :shock: :roll:

:lol: :lol: :lol: Ja läskiga grejor :shock: :shock:
av Slurfi tor 14 jan 2016, 23:38
Hoff, det är som när folk ska blåsa förbi vägbyggen alldeles för fort.
Tänkte på barnvagnen där, värsta jag sett var en mamma som utan att titta åt sidan bara knuffade barnvagnen
rätt ut på ett övergångsställe, hon hade lagen på sin sida men ungen hade kunnat bli platt, vilket är viktigast?
av Kse fre 15 jan 2016, 00:53
Ja det beror ju på hur man prioriterar. :surp:
Den här dök upp i flödet häromdagen.


Vi har ett liknande problem när vi ska tippa flis till värmeverket.
Framförallt så är det barn som man är orolig för, värmeverket ligger bara 100 meter från dagis och skola från årskurs 1 till 9.
Småbarn som ser en hjullastare i arbete blir oftast intresserade och dom kan ibland stå väldigt nära och titta, jag är fullt koncentrerad på det arbete jag utför och det är lätt att missa om någon plötsligt står på fel ställe. Lite äldre barn är inte lika nyfikna men istället nonchalanta, vi har haft tonåringar som genat mellan bil och släp just när man ska iväg med bilen. Eller såna som snabbt ska springa förbi mellan hjullastare och flisficka när man ska tippa i flis.
Men även en del vuxna verkar tycker att dom har fullt företräde och visar ingen hänsyn när man jobbar, det är ju allmän väg mitt inne i byn men 90% av fordonen som passerar är bara ute och "raggar" och är säkert lite nyfikna. Slingan som går förbi värmeverket leder inte direkt någon annan stans och alla andra vägar är bättre val än att passera just där.
Jag håller faktiskt på att skissa på ett litet informationshäfte som jag tillsammans med Tekniska verken vill dela ut till skola och dagis och dom verkar nappa på iden. Lite info om farorna som finns som kanske inte barnen uppfattar och det viktiga i att föräldrarna pratar och informerar barnen, kanske även en information i skolan och ett studiebesök för barnen så man får se vad det är som egentligen händer.
Jag kanske lägger upp ett utkast här så kan ni hjälpa lite med formuleringarna.
Bilagor