Dags att bygga innervägg. Nu fick jag tag på 5,7m långa 45x145 som skall hålla uppe innertaket och isoleringen, så med tanke på hur otmypliga då är så var jag tvungen att lägga upp dom före innerväggen byggs!

Bra med takräcke.

Före byggaren hade bestämst sig att köra med förstärkta vinkeljärn. Givetvis på olika sidor av takstolen i de olika sidorna...Jag ville ha takbjälken så nära befintligt takstol som möjligt, så det fick bli lite filande.Vem vet, det kanske sätter sig några mm med tiden.
🤔
Så, bjälkarna på plats men inte fastspikade. Anledning syns snart.Dags att bygga innervägg. Byggde den liggande (det fanns plats) det är lite lättare. Då gäller det att man måttar ordentligt så höjden stämmer. Det blev godkänt!


Fällde in en 45x145 i toppen, så jag kunde sätta väggreglarna lite som jag ville utan att tänka på krafter ovanifrån.Då var det dags för ångbroms i taket. Pallade upp ena änden av takbjälkarna, så det gick enkelt att dra takets ångbroms på plats över innerväggen.


Innan jag häftade upp ångbromsen i taket, fick jag förstås spika fast takbjälkarna. Efter mycket funderade spikade jag också upp 45x45 mot taket (dock ej i taket!) Skråspika den i takbjälkarna med dålig plats var ett riktigt slitgöra. 😥 Skall fästa asfaboarden i den, så det blir tätt mot isoleringen.


(Hmm, spikade jag fast takbjälkarna mot innerväggens hammarband nu då? 🤔 Måste kolla imorgon...)

Gjorde faktiskt ett misstag när jag måttsatte innerväggen. Dörrhålet glömde jag räkna med att golvets överkant är 2cm över syllens underkant. Så hålet blev 2 cm för lågt...Äsch, snabbt fixat!


Fick ett tips om att sätta en 120x45 bredvid 95x45 i dörrhålet. OSB går över 95-regeln, medan gipsen över både 95 och 120 regeln. Har man mer material att fästa karmen i sen. Viktigare när man har 70 reglar i väggen.Börjar ta sig, dags att tejpa ångbromsen och sätta gles så jag kan få upp isoleringen ovanpå.


Asså, jag vet att man inte skall köra med mall på detta sätt eftersom alla fel adderas. Men såå jäkla noga är det inte med glesen. Det drog sig 4-5mm på ett rum.Äntligen färdigt. Att spika fyrtumspik uppåt (två i varje bjälke!) är ingen höjdare. Började fundera på spikpistol...

Gjorde ett kap i mitten av rummet, där "elektrikern" 😇 sen skall sätta in takdosa. Så får det bli om det skall vara exakt mitt i en gipsskiva (med synliga skarvar), som i sin tur skall sitta exakt centrerat.


Visst blev det lite stämningsfullt på vinden med bygglampan genom ångbromsen?


Jamen det ser ju ut som jag spikat i hammarbandet ändå! 👍Dags för isolering! Hade jag haft drag på bilen och en medhjälpare så hade jag hyrt blåsmaskin, men jag satsade på manuell fluffning. Man måste ju pröva. Norsk träfiberisolering, 15 balar a 15 kg.

Blir ca 7 m3 vilket på min vind skulle motsvara 25cm . Eftersom väggarna är 14 cm isolering, kände jag inte behovet av mer.

Det är trångt nog däruppe! Låda i bakgrunden är 42cm hög, inte mycket mer till takstolen. Tur att jag är ung och smidig!Man tar halva balen och lägger i lådan ock kör med vispen så att allt sönderdelas. Lättare sagt än gjort alla gånger.

Sen så får man försöka sprida ut det.
.

Ikväll blev jag precis klar med isoleringen däruppe. Nästa gång hyr jag en blås... 😎 Nu skall jag försöka gör i ordning mina fem fönster, så kanske man kan värma upp utrymmet så jag kan öppna dörr in till huset. Fönstren kommer ta tid tror jag. Har ännu inte bestämt mig om ytterdörr, kanske blir det en begagnad "byggdörr" så länge.

6 kommentarer | Läst 1027 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 15:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av JensSkoog tis 25 okt 2022, 22:02
:-bd Du är en hjälta til att jobba, Mangan!
Men du ska vara glad du inte jobbade med stenull eller Glava där uppe.
av totte tis 25 okt 2022, 22:23
Gediget och välbyggt och utmärkt dokumenterat. Spik funkar bra men, som sagts, rätt jobbigt i såna här lägen. För min del hade jag nog använt mer skruv, men så är jag ju inte samma ungdom som du.

Hur är brandskyddet med den här träfiberisoleringen?
av Mangan tis 25 okt 2022, 22:58
Brandskydd är klass E, dvs godkänt för tvåvånings småhus. Skall vara impregnerat med brandhämmande.

Funderade lite på skruv också. Nästa gång, kanske. Spik är trevligt!
av halvproffs ons 26 okt 2022, 06:44
Bra bilder och bra dokumenterat! Skruv är att föredra speciellt när det är trångt.
Brandsäkerheten är bra. Tänk er att försöka tända på en sågspånshög, det bara pyr. Så fick jag det förklarat för 30 år sedan.
av Mangan ons 26 okt 2022, 10:44
Vad är det för typ av skruv som gäller för att ersätta spik i byggen som detta? Finns ju så många att välja på. Kanske kör det nästa gång. :)
av totte ons 26 okt 2022, 16:04
För min del har det blivit mindre spik och det är inte spiken det är fel på utan mina armar som inte vill spika särskilt mycket. Senaste jag spikade var fasaden på skärmtaket.I mindre dimensioner är trallskruv bra. Sen finns det längre skruv av liknande typ. Det skall inte vara helgängade utan det bör vara så långt ogängat som virket som skall fästas annars vill det gärna bli ett glapp. Numera alltid med torx-skalle, det enda som funkar riktigt bra med skruvdragare. Och helst inte rostfritt stål utan s k C4-ytbehandling. Rostfri skruv har betydligt sämre hållfasthet, i varje fall i standardkvalitet.

Annars vet jag att halvproffs också brukar framhålla spikpistol.
Bilagor