I fjol så satte jag 5000 granplantor, barrot. Som ni vet så var inte vädret det bästa för plantering. Utan snarare det sämsta. Torkan gjorde att många dog, så jag räknade redan tidigt på hösten med att behöva hjälpplantera. Eftersom det var plantbrist i fjol, så beställde jag tidigt 2500 nya barrot från Svenska Skogsplantor. I år hade de ett nytt skydd, som de kallar Woodcoat. Helt giftfritt. https://www.skogsaktuellt.se/artikel/54 ... derna.html
Fjolårets plantor hade pappskydd i form av Multipro. Har tidigare haft bra resultat av det, så tror inte att det var problemet, Men i år fick det bli Woodcoat.

Kom i höstas på att man kanske skulle prata med försäkringsbolaget! Trodde inte jag skulle få något för de här, när det var omarkberett. Men de skickade ut Skogsstyrelsen att inventera, och jag fick en chock när de sa att 67% hade dött! Så 3300 plantor fick jag ersättning för, med 8 kr styck. Avgår en självrisk på 9100 kr, men det täckte ändå mitt inköp av nya plantor och lite till. Bara jobbet som var ogjort…

Men skulle plantorna räcka?? Planterade areal uppskattades av skogsstyrelsen till 3,3 ha, resterande del av det ca 5 ha anmälda hygget var naturvård, självföryngring och väg. Jaja, det var bara att hoppas.

Nu i våras såg det ut som om vissa plantor hade klarat sig bra!

Några hade grisarna nafsat i förstås.

Började plantera sista april, tog då med en kartong ut och satte i hink. Inget vatten i hinken, ingen vatten på barroten. Skulle gå jättebra enligt plantterminalen. Tyckte de torkade fort, det var blåsigt och varmt (å nej, inte i år igen??).

Så nästa dag körde jag med vattenfyllda hinkar, som jag gjort tidigare, och rotbeskar de hemma på gården. Plantorna var stora och fina, minsann, så lite svårt att få plats med 150 plantor (en kartong) i två hinkar.


Hämtade lite kartonger pö om pö, en mycket bra service. Tydligen finns det risk att det blir slut med det, utan man skall få det utkört på en gång. Tråkigt för oss månskensbönder, som tar paus för att arrangera orienteringstävlingar (i snö, i maj!!) och springa Göteborgsvarvet.
Fördelen med att de gamla plantorna var Multipro är att man lätt såg var de satt, och hittade jag en död planta i Multipro, satte jag en ny bredvid. Just den här kanske skulle klarat sig, vad tror ni?

Jag började i södra änden, där nästan alla hade gått bort. Lite mer åt tallmarkshållet. Som ni ser, de nya plantorna syns ganska bra de också.


När jag hade gjort av med hälften av plantorna hade jag bara gått över en tredjedel av arean, så blev lite orolig. Men det var bara att fortsätta, plantor som såg ut såhär bedömdes klara sig.

I norra kanten hade det växt bättre, så när jag gått över hela området hade jag ca 50 plantor över! :D Sprang ut med dom lite hipp som happ på hygget.

Ca två veckor tog det för mig. Om jag tog i så kunde jag få ner två hinkar (150st) på 90 minuter, men sett över dagen blev det snarare en hink i timmen. Åtta hinkar (600st) var riktigt slitsamt, och max vad jag gjorde på en dag. Sex hinkar mer överkomligt. Stressade inte ihjäl mig heller, ville orka träna också. :)

Avslutade med att ta två bilder på strategiska ställen. Tänkte jag skulle markera dessa ställen, och fota återkommande några år. Så kan man se hur plantor, gammal underväxt och ev. frösått utvecklar sig över tiden kanske?


6 kommentarer | Läst 895 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 15:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av JensSkoog lör 01 jun 2019, 22:49
Mycket intressant läsning, Mangan.
Tack för att du delar med dig :-bd
av halvproffs sön 02 jun 2019, 07:30
Ja det var en tuff säsong för plantorna. Har många halvdöda och helt döda själv och inte blev det bättre med betningen av rådjur.
En eloge till dig som inte ger upp utan strider vidare
av 80-90 sön 02 jun 2019, 11:49
Gott jobbat !! Vi får hoppas på lite mera regn i år ! Plantorna såg väldigt fina ut 👍
av Mangan sön 02 jun 2019, 12:41
Tack så mycket! Jo, det har regnat en hel del i vår faktiskt, förhoppningsvis skall de klara sig bättre i år.
av curre mån 03 jun 2019, 19:31
Bra jobbat. Dom nya plantorna såg väldigt bra ut.
av Slurfi ons 05 jun 2019, 22:23
Trevlig läsning