Har inte hänt särskilt mycket senaste tiden. Ja, förutom att två dagar efter jag blivit klar med röjningen fick en bristning i baksida lår när jag tränade intervaller. Har blivit mycket cykling sen dess, det har funkat. Och alla dess övningsprogram man får av sjukgymnasten... Nu tre veckor senare har jag inte ont av det längre, men har inte börjat springa för fullt än.

Yngste dottern skall nu ta studenten, och innan dess så tänkte jag fixa till en jäkla dum ramp som förre ägaren lät bygga. Hur tänkte man här? En ganska brant träramp, och sen en liten "bulle" på den så att den blir ännu brantare??Tänkte jag skulle vara lite smart och utnyttja de två gjutna plintarna och behålla staketet så länge. Inte för att det var snyggt, utan för att jag ville bli klar innan yngsta dotterns studentkalas på torsdag. Blir lite knixigare när höjd och längd är satta. Hittade på nätet en arkitekt Lars Einar Eriksson som 1957 hade mätt upp en massa bekväma trappor i Göteborg, och försökt göra ett samband mellan steghöjd och stegdjup för en bekväm trappa. Precis i min smak. :) Här är länken till hans studie

http://www.nilseinareriksson.se/trappkurva.pdf

Så det var bara att specialtillverka vangstycken. Blir en flack trappa, 47cm stegdjup och 12cm stghöjd.Snålade lite med dimensionerna, en 45 x 195 hade kanske varit bättre upptäckte jag sen.

Jaja, sen var det att tömma plånboken för att köpa prima trall 28 x 140 och lite andra dimensioner för att fylla ut. Kapade allt och la ut det först:I går morse frågade dottern om hon fick hjälpa till, och det fick hon faktiskt. :) Trots att hon tog min finhammare och jag fick ta den gamla fulhammaren!Några timmar senare var allt fastspikat. Det fick bli en eller annan abrovinsch i mötet med den gamla altanen...En lurig grej dottern kom på, att få på plats den sista biten. Såga av en av fyra "taggar" och limma dit den igen. Kan nog bli något av henne...


Vet inte hur bra ändlimmat trä håller egentligen, men om det håller över sommaren är jag nöjd. Eller i alla fall till nästa helg!

Hade några överblivna stensteg som jag på plats med lite grus där dem gamla rampen slutade (vi kortade av den en meter och sågade av räcket. Är nog ett av mina favoritmaterial, natursten.Mycket bättre, och stegen blev riktigt bekväma att gå i. Tack till Lars Einar Eriksson !

5 kommentarer | Läst 864 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av totte sön 23 maj 2021, 01:00
Väl jobbat Mangan och dotter!

Lars Einars trappkurva har jag också utnyttjat. Klart bättre än diverse formler som cirkulerar.
av lfq sön 23 maj 2021, 13:38
Intressant kurva. Jag försöker koppla den till människans utveckling från när 1-åringen kravlar upp på trapporna hemma tills 80-åringen knappt orkar lyfta fötterna och behöver lång steglängd att vila på.
av Erre sön 23 maj 2021, 14:01
Snyggt mangan. 👍

Tycker du har lite korta krav på livslängden. 😁
Det där har du glädje av länge.
av Mangan sön 23 maj 2021, 15:28
Tackar! Köpta vangstycken hade jag i en anna trappe, men det kändes inte jättebekväma. Det här blev bättre.
av th sön 23 maj 2021, 20:42
totte skrev:Väl jobbat Mangan och dotter!

Lars Einars trappkurva har jag också utnyttjat. Klart bättre än diverse formler som cirkulerar.


Men den vanliga formeln 2 x steghöjd + stegdjup = 63 cm stämmer ju ganska bra med alla de mätta trapporna som har runt 35 - 40 cm stegdjup, Däremot är den usel om man vill grundare eller djupare steg, och det ser man ju också på Lars Einars trappkurva att lutningen ändras när stegdjupet ändras.