Bestämde mig för att riva panelen, istället för att bygga vidare utanpå den.



Lustig profil, där bräderna glider i falsad locklist, bräderna satt bara uppe med någon spik här och där. Minskar sprickbildning? Ej målat/grundat före uppsättning, ingen luftspalt bakom. Funkat i 80+ år ändå.



När jag var och slängde panelen på tippen, så låg där några slängda råspontluckor. Sugen på att ta med dom hem, men det får man ju inte. Värt en del!




En gammal stänkplåt har nu hamnat inut utbyggnaden, och under den bärande stolpen. Man var inte så noga...


Bestämde mig för att riva bort den. Tryckte upp stolpen så jag kunde dar bort plåten, pallade upp med plastkilar.

Första lagret isolering var ju på, dags för ångbromsen. Skall man bo i en plastpåse?? Nja, tror nog att det blir bra stoppa fuktig luft från att tränga ut i väggen. Var väldigt lätt att häfta upp själv.


Sen gjorde jag enligt konstens alla regler vid fönsterna. Det skall ju sedan tejpas mot insidan av fönster, men det tänkte jag skita. Hela huset skulle bestå av tejp med moderna tekniker! Får se hur det blir till slut.

Men man skall alltså skära diagonalt och vika över karmen, Sen stoppar man i en extra bit under där det saknas.



Och sen tejpar man skarven. Blir inte snyggt!



Reglar upp för installationsskikt och ett lager isolering till. Lämnar översta reglarna så jag kan skarva ångbromsen från taket bakom.


Sen var det dags för att fixa klack för bärande vägg. Vet inte riktigt hur jag skall göra med ångbromsen för pelarna, så ena la jag runt och göt fast, men andra gjorde jag inte. Antingen glömde jag, eller så tänkte jag lösa det på annat sett.... 🤔

Klämde reglar ner från taket, men det var så ojämnt så jag fick ta en rulle billig packtejp och tejpa mellan golv och regel.



Tejpen höll bra, förutom där jag göt så det gick ovanför tejpens kant. Slarvigt.

.

Misslyckades lite med att täta i ändarna också. Blev även lite ojämnt mitt på vilket irriterade mig mest.

2-2,5mm, men det går ju bra att göra jämnt med syllpapp. På här kommer en vägg som skall bära upp innertaket och isoleringen. Det lutar åt att jag tar 95 x 145 med c/c 600mm, och skarvar vid väggen. Någon virkeshandlare här mumlade om att det skulle finnas den plankan i 570 längder, vilket vore perfekt.

3 kommentarer | Läst 1222 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av totte sön 09 okt 2022, 23:44
Om man skall ha ångspärr skall den vara invändigt. Ångspärr på utsidan är döden för väggen, alla fukt stannar och rinner ner mot syllen. Men har man ångspärr så krävs det god ventilation, just för att det inte skall kännas som i en plastpåse.

Den där gjutningen blev väl helt OK, det är bara man själv som retar sig på såna småavvikelser.
av halvproffs mån 10 okt 2022, 07:49
Om jag fattat det rätt så är ångspärren uppsatt på insida vägg så då är det riktigt gjort.
Har man mycket trä eller andra fuktabsorberande material så känns det inte som en plastpåse inuti.
Själv har jag undvikit plast i mitt hus och det har aldrig funnits plast tidigare heller. Nu är mitt hus bara 142 år gammalt så vem vet hur det blir ;-)
Trevlig beskrivning på byggnationen.
av Mangan mån 10 okt 2022, 11:05
Helt rätt totte, nu har jag den 45 mm in i väggen från insidan, det skall gå bra också. Slipper man göra hål för eldragning mm. Om man nu är så dum så man har den invändig! 😎

Totalt 45+95 mm isolering är ju ganska lite i dagens läge, så jag är inte så orolig. Dessutom med träfiberisolering som skall vara mindre känslig mot fukt.

Jag funderade ett kort tag mot någon slags papp invändigt istället, det är ju egentligen luftströmmarna man vill stoppa. Det finns, men den innehåller mycket plast ändå pga förstärkning.