Idag har vi haft vår första erfa-gruppträff. Jag och en kompis tog initiativ att bjuda in skogsägare i närområdet. Vi började med en träff hemma hos mig och sedan är det upp till deltagare i gruppen att bjuda in till sin skog och visa det man tycker är intressant. Det kom 10 personer, lagom många, och förhoppningen var att det skulle vara en gruppdynamik där man vågar ställa frågor som andra kanske tycker är banala. Alla var positiva efter denna dag och jag tycker faktiskt inte att det ställdes några banala frågor. Det fanns i gruppen några som är på väg att bli skogsägare och då är det inte självklart att man vet vad termer som fub, timmerställning, upphissad krona mm, betyder. Det är inget som det brukar talas om i andra sammanhang och alla är vi nybörjare i starten.
Ämnen som vi tittade på: Hur ser en 1:a-gallring ut där det inte röjts tillräckligt. Hur räknar man stamantal? I detta fall 2700 och vad innebär det i praktiken ekonomiskt när skördaren kommer. Vad blir det ekonomiska utfallet?
Röjning där det röjts ner till 2000stammar. Hur ser det ut?
Kontinuitetsskog
Nygjord gallring
Kommande slutavverkning
Svårigheter att få upp tall pga betestryck
Resultat av tallsådd
Mycket annat också och det är bra att få se i praktiska exempel på hur det ser ut när man jämför med en siffror i en skogsbruksplan.
Jag är glad och nöjd hur dagen gruppen synkade och det ska bli roligt att få komma hem till de andra och se deras upplägg.
Kommentar från en deltagare: "Det är kul att se att en sådan skogsnörd som du kan visa upp fel som du gjort". ( Han använde inte ordet skogsnörd men det är jag)
Skogsägande är ett ständigt lärande och kan man inte inse att man tidigare haft fel har man inte utvecklats.

1 kommentar | Läst 1090 ggr

Mer om bloggaren

Fixaren1

Medelhuggare

Blev medlem: lör 23 mar 2019, 22:41

Kommentarer

av totte sön 02 okt 2022, 19:55
Det är riktigt roligt att läsa om sånt här. Såna här initiativ borde det finnas fler av.