Hur oroade är skogsbrukarna av naturvårdens areella krav och restriktioner för skogsbruket?
Kanske jag oroar mig för mycket för skogsbrukarnas/markägarnas del?
Jag reflekterar nog mer i kommande kommentarer i denna tråd.
Sökningar på Skogsforum våren 2016 verkar inte styrka oro!
Sök "Artskyddsförordningen" som hotar att tillämpas så att många planerade avverkningar stoppas utan kompensation till markägaren: Tre träffar, två är mina egna kommentarer, den tredje från 2010.
Sök "Naturtyp": Två träffar. Men inte i den mening Naturvårdsverket har när kravet att 20% av Sveriges skogar skall bevaras/bli Naturtyper för att uppfylla "habitatdirektivet" sänds vidare till EU!
Sök "western taiga": Inte en enda träff trots att Sveriges skogar har mer än en miljon hektar för lite av denna Naturtyp för att uppfylla ställda behov av habitat för att trygga arternas bevarande.
Sök "Gynnsam bevarandestatus": Två träffar före 2016. Trots att det är underlaget för att bestämma att Sveriges skogar inte ens uppfyller halva arealkravet för habitat och många hundra arter av de som prövas tycks inte heller uppfylla kraven, som förefaller strängare än rödlistans hotdefinitioner, som i sig förefaller överdrivna.
Restriktionerna av "miljöskäl" behandlas huvudsakligen som 27e kategori i Forumet under Skogsägare: Skogsmiljö och Trädlära.
Den lågmälda kritiken kan tolkas som att skogsbrukarna är ganska nöjda med den nivå "naturvård" och "miljö" får i skogsbruket, som hittills medgett en stor och ökande volymtillväxt och avverkning och att Sverige i stor håller sin tätposition på skogsprodukter.
Jag tycker inte skogsbrukarna reflekterat på Skogsforum oroar sig särskilt mycket. Vad som kommer till uttryck är övervägande en generell irritation över allahanda krav och pålagor, som troligen varit "lika stor" under många decennier.

7 kommentarer | Läst 5048 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

DagL

Semi-proffs huggare

Blev medlem: tis 15 mar 2016, 19:03

Kommentarer

av Blivande snickare fre 22 apr 2016, 19:03
Det verkar som att du hamnat lite fel å lagt din tänkta tråd i en blogg.
Om du trycker fram forumets startsida så hittar du en hel drös kategorier av vilka du kan välja en lämplig, finns en hel del underkategorier åxå.
Lycka till! Blir nog diskussion om detta bara du hittar rätt plats! :)
av DagL sön 24 apr 2016, 09:46
@Blivande snickare
Jag är nog inte ute efter kommentarer i den här "tråden" utan snarare försöker analysera/dokumentera om skogsbruket känner sig allvarligt hotat av regelverket omkring arter och artskydd. Jag argumenterar att regelverket hotar att bli onödigt restriktivt, även om jag hoppas skogsbruket är i stort nöjt med nuvarande regelverk och ser förbättringar möjligt. Men känns det inte så för skogsbruket,, så blir det onödigt polariserande att jag lägger mig i. Lite ofta överdrivet och vinklat gnäll från grönmuppar kan skogsbruket leva med och har levt med under lång tid. Enstaka incidenter där myndigheterna agerar lite fyrkantigt bör skogsbruket också leva med och är ofrånkomligt. Avverkningarna ökar och det görs investeringar i ny vedkonsumerande industri. Kanske inte läge att oroa sig? Jag kanske skall lägga av att argumentera för att regelverket tillämpas och framförallt hotar att tillämpas onödigt restriktivt?
Skogsbruket bryr sig ju inte så mycket.
I listan över 30 nyaste inlägg i de aktuella trädarna vid kommentarens datum ser det bara ut som jag som har en mot "artskyddet" negativ kommentar.
Forumet skogsmiljö... behandlar enligt huvudet "Huvudämnen: Bonitet,Trädlära,Vattenvård,Viltskador,Tall", dvs inte den "miljö" jag fokuserar på. Det senaste inlägget var två dygn gammalt och få av trådarna behandlar "artskydd" (typ habitat, rödlista, naturreservat). De flesta relevanta startas av en person (niking)
Skogsbruket verkade mer irriterat av Skogsstyrelsens krav än Naturvårdsverket för att när jag började en tråd med målbilder var reaktionen att det här behöver vi inte följa! Å andra sidan visar detta Skogsstyrelsens vilja att inte ställa formella krav som även om allmänt motiverade kan slå fel i enstaka fall.
En del är oroade för Naturskyddsföreningen http://www.vk.se/1700456/enskilde-skogsagaren-oroas
Visst kan jag få många kommentarer! Det svenska artutdöendet överdrivs fick 56 kommentarer och bygger på en artikel jag författat. Det var faktiskt därför jag började agera i det här forumet.
Jag tänkte jag kan lägga artiklar här och sedan hänvisa till dem i twitter. Då når jag nog fler specialister.
En del av dessa specialister är anställda av organisationer som står nära skogsbruk och skogsnäring som har ett allmänt intresse att begränsa restriktionerna på skogsbruket och tenderar att vara entusiastiska för artiklar som argumenterar emot restriktioner och överdriva skogsbrukets egentliga problem med restriktionerna.
av rikard_e tor 28 apr 2016, 01:34
Blivande snickare försöker bara säga att inlägget du har gjort är på din bloggsida och inte på forumet trådar.
Chansen att fler ser och läser ditt inlägg ökar om du skriver där.
av DagL tis 31 maj 2016, 20:38
Gunnar Linden, LRF, har en blogg om naturvård och skog på https://gunnarlinden.wordpress.com/ Signaturen Niking har startat 31 trådar i Skogsforum med artiklar från denna blogg, bara en annan har länkat till bloggen, men då till en kommentar till en artikel. Detta i sig indikerar ett lågt intresse för Naturvårdskrav i allmänhet, eftersom bara Niking fäster uppmärksamhet på bloggens existens. Antalet kommentarer är störst för
https://gunnarlinden.wordpress.com/2015 ... ljobeslut/ , 32 kommentarer
https://gunnarlinden.wordpress.com/2015 ... lesbygden/ , 53
https://gunnarlinden.wordpress.com/2016 ... -pa-karta/ 28
De flesta ämnen fick få kommentarer. Vad som väcker intresse är att "miljömupparna" kan överklaga beslut och att strandskyddet begränsar för markägaren, inte så mycket naturvård på skogsmark i sig.
När jag skriver detta berör ingen av de 60 senaste kommentarerna någon av de artiklar på Gunnar Lindens blogg som Niking startat trådar om. Visar återigen ett begränsat intresse för reflektioner om detaljer i Naturvårdsrestriktioner på Skogsbruk.
Svar totte: Niking är mycket snabb att introducera artiklarna till Skogsforum men andra kunde citera dem i andra kommentarer eller artiklar och såvitt jag kan se har detta inte hänt.
av totte tis 31 maj 2016, 23:02
Detta i sig indikerar ett lågt intresse för Naturvårdskrav i allmänhet, eftersom bara Niking fäster uppmärksamhet på bloggens existens.


Nej, det är nog en feltolkning. Niking har en osedvanligt stor koll på det som rör sig om skogs- och naturvårdsnyheter på nätet och vanligtvis så hinner ingen annan före honom med länkar till artiklar och bloggar av den här karaktären. Så min tolkning är att det sällan är någon annan som behöver länka, det är redan gjort.
av DagL ons 08 jun 2016, 08:26
Marianne Eriksson var LRFs kommunikationsspecialist, men är nu pensionerades sedan slutet av april och bloggen skall avvecklas. Hon hade en blogg [url]http://blogg.lrf.se/marianne-eriksson/
[/url]Jag tackar Marianne för en bra, initierad, trevlig, läsvärd och informativ blogg.
Jag tar tillfället i akt för en liten slutanalys av bloggen.
Under 2016 publicerades 7 artiklar. Jag har kommenterat två, hade jag inte funnits är det bara en som kommenterats. Kommenteringsverktyget kanske inte används där för att kommentarerna inte blir så synliga.
Artikeln som faktiskt kommenterats var dock ett exempel på hur det idealt BORDE fungera.
Det var artikeln ”Storebror ser dig” och artikeln gick över till att ”naturmupparna” genom Skogsstyrelsens försorg ser markägarnas avverkningsplaner (och sedan kan inventera och klaga på otillräcklig hänsyn). Tio kommentarer kom och alla var relevanta för artikeln!
Där kom två repliker med förklaringar från Skogsstyrelsens tjänstehen, som för mig tillförde viktiga aspekter! Det vore bra om myndigheterna oftare förklarade sig i bloggar, men det är också bra att det faktiskt förekommer! Beröm till Skogsstyrelsen för att dess tjänstehen faktiskt törs kommentera ibland och en uppmaning att inte låta det bli för sällan! Andra myndighetspersoner kommenterar för sällan! Jag tror inte jag sett det någonsin på SkogsForum.
Den sista artikeln på Mariannes blogg är om samma ämne som SkogsstyrelseHermans. Om en film om kalhyggen och huruvida de finns. https://skogsstyrelsenherman.wordpress.com/2016/05/12/finns-det-kalhyggen/ Jag tittade därför på kommentarerna till SkogsstyrelseHermans första artikel
Av 42 kommentarer är det bara två kommentatorer (jag är den ena) där kommentatorn faktiskt är spårbar via uppgifter i samband med kommentaren för en som inte känner till personen på annat sätt. Osunt att det är så ovanligt!
Utöver mina tryck har ”gilla” knappen bara använts en gång.

Teoretiskt tycker jag kommenterbara bloggar borde vara ett utmärkt komplement till andra info-spridnings- och diskussionsformer. Men praktiskt har det knappast blivit så. Kommentarerna är ofta få och där de är många är de upprepningar och långt från ämnet. Konstigt! Sedan retar jag mig på att nästan alla kommentarer är anonyma. Det kan vara en signatur under förutsättning att den via upplysningar i kommentaren (klicka på namnet för att veta mer) blir identifierbar så man kan nå vederbörande. Men total anonymitet minskar trovärdigheten hos kommentatorns synpunkter. Om en kommentator har en hemsida kan den leda till annat relevant. Relevanta dokument och så.
av Bosse1 ons 19 jul 2017, 21:36
När det är ständig "open season" i jakten på skogsägare är inte lite anonymitet nåt större problem,feltänkare straffas troligtvis, eller hjärntvättas med vänstersmörja
Så långt har det dragit iväg nu.Titta bara på SS bloggen.