Redan när jag kom ut till skogen (strax efter elva...) kändes det kraftlöst. Tränat hårt senaste 3 dagarna, och det kändes i hela kroppen.

Nåväl, var och köpte en krok och hölster idag, så jag lämnade saxen hemma och prövade hur det går med bara två krokar. Samtidigt prövade jag att fälla, kvista och kapa men låta delarna ligga innan jag tog nästa träd. Blir lite rörigt, men jag tycker nog det funkade bra. Kanske för att det var så mycket björk.

Sen kan man ställa ner sågen, fälla upp visiret, av med kåporna och lyssna på fåglarna nä man brosslar ihop till högar. Trevligt, och man blir inte stressad av sågen på tomgång.

Hur det gick med krokarna? Jag får pröva lite till, det är nog något man måste vänja sig vid.

Fällt, kapat och kvistat i röjstråket. Bara att lägga i fina högar.
12 kommentarer | Läst 5425 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 15:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av totte fre 17 feb 2012, 19:02
Det är också lite av en konst att fälla rätt så det blir lätt att brossla sen. Men visst är det skönt att ställa sågen en stund, tycker man varvar ner på nåt sätt när man brosslar, trots att det kan vara rätt tungt arbete. Ge inte upp med krokarna, det tar lite tid att ställa om och få in tekniken.
av granqvist fre 17 feb 2012, 19:09
Skrev i en tidigare kommentar, att jag oftast tar det lugnt på träningsfronten när man håller på och manuellhugger. Försöker alltid vara fysiskt utvilad när jag drar till skogs. Är man helghuggare så har man ju chansen. Men det går segt ibland ändå. :???:

Dom få personer som ännu idag förtjänar sitt bröd genom manuellhuggning på ackord får man lyfta på hatten åt, att dag ut och dag in prestera på hög nivå, det kan inte vara lätt.

Tycker själv det blir en kompromiss hur mycket man upparbetar innan brossling i gallringar. Börjar vanligen brossla innan "alltför" mycker virke ligger under/bland ris. Men när man har tillräckligt mycket virke liggandes så är det ju enkelt att placera högarna där det finns mest virke liggandes (=kortast brosslingsavstånd)
av Mangan fre 17 feb 2012, 19:24
Totte, jag är inte riktigt säker på vad som är "rätt" fällning. Man vill ha toppen utanför stråket, det är jag nästan säker på. Så fälla snett in mot stråket är nog bäst. Men, det står ju alltid ett träd ivägen så att det inte går! :D

Granqvist, jag får skylla mig själv. :-) Träningen är högt prioriterat, ser faktiskt skogsarbetet som komplementerande träning just nu. En av anledningarna till att jag prövat att fälla en del innan jag brosslar är just att jag inte vet var högarna skall hamna annars. Kör tre sortiment; barr, löv och energi.

Det som jag fick på bilden var lätt ordnat i högar tyckte jag. Skulle ju tatt före/efter-bilder förstås.
av totte fre 17 feb 2012, 19:30
Mangan, det är inte jag heller numera, det var länge sen jag höll på. Bara minns att man fick som "ögat" för hur man skulle planera fällandet för att underlätta efterarbetet. Skulle jag göra det idag skulle jag säkert ställa till en enda bråte. Sen är det ju bra mycket viktigare när man hugger grövre, då gäller principen att fällningen är den första transporten av virket och det bör vara åt rätt håll. Tyckte väl för övrigt att det såg rätt bra ut på bilden, väl samlat och i god ordning, för vad min bedömningsförmåga är värd alltså
av Mangan fre 17 feb 2012, 19:32
Tro inte jag har huggit något grövre än 15 cm i topp. Om ens det.
av Uffe fre 17 feb 2012, 20:13
Hej mangan. vad har du för gallringsstyrka? Styr du efter grundyta, stamantal eller kör du på känsla? Uffe
av Mangan fre 17 feb 2012, 20:44
Kör på känsla (skall se luftigt ut i kronorna). Skall mäta sen vad det blev. Har inte mätt vad det var innan. ;)
av johaniskogen fre 17 feb 2012, 22:49
träningen, varför ligger den så högt på prioritetslistan? och vad tränar du/inför?
av Mangan fre 17 feb 2012, 23:47
Tränar inför 10-mila, Göteborgsvarvet och Lidingöloppet främst. Men, på några års sikt har jag andra planer som jag inte vill gå in på nu. ;)

Snart börjar orienteringssäsongen (om två veckor i Kristianstad)...
av lfq lör 18 feb 2012, 10:32
Kör hårt, det verkar som du är i eliten. Jag gissar att dina planer på sikt är att ta klassikern eller åka VL. Jag vilar nu från skogsjobbet och kör hårt med skidträningen. Nästa vecka blir det att åka till fjällstugan i Norge. Annars håller jag med dig om att skogsarbete är en bra och mångsidig träning. Har varit helt slut efter en dag med röjsågen.
Skogarna kring Degeberga där Pan's nattorientering ska ske känner jag väl till, har en stuga i närheten och tillbringade alla mina barndomssomrar hos mormor i den trakten.
Lycka till i natten.
av Mangan lör 18 feb 2012, 12:46
Elit? Näe du. :-) Målet på Lidingöloppet är 2:10, knappast elit.

Ny karta vid Degeberga, undrar vad det är för terräng. Uppe vid Åhus där natten går är det lättsprunget i alla fall.
av Blivande snickare lör 18 feb 2012, 16:28
Ta det försiktigt när kroppen inte är helt med...Det är då det händer olyckor och då är det slut sprunget en tid framöver.