Det blev två riktiga högsommardagar här, lördag - söndag. 25 grader på lördagen, nästan 28 idag. Mitt i detta har vi kört hårt på jordbruksfronten. Gjorde klart bäddarna för grönsakerna igår, sådde en hel del på em. Idag har vi planterat kål, jag har satt potatisen, och hustrun har gjort färdigt sådden.

Bäddar för grönsaker, för att bli godkänt av grönsakschefen får det se ut nästan hur som helst, bara det inte är rakt :D



Skall innehålla bl a morötter, sallad, rädisor, spenat, purjolök, gul lök, rödlök, chalottenlök, svartrötter, rödbetor, persilja och dill.

I kålodlingen, som jag sköter, har jag dock lagt in mitt veto mot nåt annat än långa raka rader. Här skall man kunna köra jordfräs mellan raderna och gå med hacka. Här finns vitkål, spetskål, rödkål, broccoli, blomkål och grönkål.



Så var det pären, här använder jag fräsen med kupplog. Först kör jag med knivarna på och plogen och drar upp raderna samtidigt som det blir fräst. Sen byter jag till hjulen som jag vänder för minsta spårvidd och drar igen fårorna. Här är det tungan rätt i mun, låg fart och noggrann inriktning och balansering som gäller. Med hjulen så tätt ihop är den ännu mer vältsjuk än en Timmerkalle :lol:

Lite justering i ändarna med handhacka och att dra ner toppen på kupan en smula är sen allt som krävs.



Det blev ganska tidigt i år, ofta har vi fått vänta till nån vecka in i juni innan jorden varit lagom. I år har maj varit mycket förmånlig, jorden är väl upptorkad och varm nu, så vi kan hoppas att det gror snabbt och bra. Framför allt hoppas jag att det blir ett bättre år för potatisen, i fjol var det rent uselt. Men då hade vi dom i det landet där vi har kålen i år, och det är tyngre jord där. Måste dock skifta land ibland, det drar för mycket röta och annat otyg om man kör för länge på samma bit.

Hann även med att klyva nån kubik ved igår kväll, få se om jag orkar gå ut och ta några pinnar senare, just nu känns kroppen rätt urlakad. Så skulle ju gräset klippas också, men sommarn har ju bara börjat så det hinns väl 8)

2 kommentarer | Läst 3992 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Torparn79 sön 31 maj 2009, 19:50
helt rätt totte, så-/sättrader ska se ut som att dom är inmätta med laser...
rart att ha pärorna i backen men du får väl "justera" almanackan om du ska äta egen färskpotatis till midsommar, eller är du en sån som fuskar med sandhinkar i köksfönstret..
är ju vanligt förekommande norr om mälaren, hmmm....
av totte mån 01 jun 2009, 00:51
Mja, egen färsk till midsommar är knappast görligt utan fusk här. Har hört om dom som bygger stora lådor och fyller med sand och täcker med fiberduk. Då kan det visst lyckas om man har tur. Vi har provat med hinkar i växthuset nåt år men det gick då inte särskilt bra. Nä för mycket jobb, får bli köpe till midsommar, sen blir det en ny högtid fram i juli när man krafsar upp första koket.

Riktigt skönt var det i alla fall att ha nästan allt i jorden, var visst några frön till som hustrun skulle påta ner i veckan. Nu är det bara att vänta på att ogräset gror, av nån anledning så kommer det alltid snabbare än nyttoväxterna ~x( .