... skall inte frysa. Men det hade det gjort, en grenledning från golvbrunnen där tvättmaskinen pytsar ur sig. Hörde plötsligt hustruns stämma yttra: "Varför står det vatten här?" inifrån badrummet. Varvid en diger lista av fula ord genast rann upp i skallen.

Stopp var det alltså, av med gallret och ut med pluggen och så i med en slangstump, som tog stopp ungefär halvvägs över till stamledningen som är på andra sidan av rummet. Frågan som då inställer sig är, är det stoppet eller bara en omotiverad vinkel, som den synnerligen inkompetente rörmokare som en gång gjorde anläggningen har lyckats installera?

Sen frågade jag hustrun när körde du tvättmaskin senast och det var alltså i måndags. Fick också upplysningen att en kran stått och droppat i utslagshon som är ansluten till samma utlopp, något som jag inte hade märkt. Slutsats, det har sipprat ner vatten, tillräckligt sakta för att frysa och bit för bit valla upp tills det blev tätt. Normalt, förutsatt att det är lagom fall på ledningen så skall det ju inte kunna bli vatten stående och frysa till. Och det gär avloppet har aldrig tidigare under de 23 år vi bott här konstrat.

Så det blev fram med tratt och varmvatten. Tog inte mer än kanske en kvart så var det klart. Sen tog det ju en bra stund innan allt var uppstädat och snyggt igen, det vill gärna bli en del goja i golvbrunnar, har jag märkt. Stränga föreskrifter till hela hushållet, inklusive mig själv har nu utgått om att kranar inte får stå och droppa, utan skall stängas.

7 kommentarer | Läst 3773 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Ulf sön 29 jan 2012, 10:21
totte skrev: Hörde plötsligt hustruns stämma yttra: "Varför står det vatten här?"

Är inte sådana frågor, ytterst kvinnliga frågor..?
När man hör den typen av frågor, om saker som har pajat, slutat fungera eller är/har ett ytterst onormalt beteende..
Då får man bita sig i tungan för att inte besvara frågan med något som kan ge ett frostigt förhållande, ett tag framöver..och på det hjälper inget varmvatten i världen..
Tro mig, jag har gjort det misstaget.. :mrgreen:
Gott att det löste sig..fungerande avlopp är bra att ha..
Mvh Ulf
av Uvskogen sön 29 jan 2012, 11:42
"Tur" det bara var en ispropp och inget värre. Just vatten är irriterande, vi har pratat om det förut, men vattnets utflytande, och alltings täckande, förmåga är frustrerande!
av Blivande snickare sön 29 jan 2012, 12:48
Tur att det inte var i toan... Vi hade stopp i toan i en precis som du skriver omotiverad krök och det luktade faaan!

Fint också att när man kommer hem från en 3 dagars semester, öppnar skithus dörren och ser att varmvatten boilern spruckit...Som tur var hade de nyss hänt så det var "bara" lite vatten som runnit ut. Tack till mannen bakom golvsilen.
av Mangan sön 29 jan 2012, 12:49
Aldrig frusit avloppet, men vattenledningarna har frusit några gågner för oss. Lyckligtvis verkar de hålla fortfaranade. Jag skriver "verkar" eftersom de går i yttervägg och i torpargrund, oinspekterbart.
av totte sön 29 jan 2012, 14:00
Ulf: Att välja orden är Mycket väsentligt! :grin:

Uvskogen: "Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift", Falstaff Fakir.

snickaren: Det är inte kul alls, vi har haft nästintill totalstopp en gång i hela avloppet, det var inte frysning utan en propp som bildats långt ner i mark. Fick ta hit en spolbil, kostade flera tusen femhundra, men det blåste rent. Det var två dagar före julafton för några år sedan.

Mangan: Exakt samma förhållande här, torpargrund, inte en chans att komma åt utan att antingen bryta golvet eller ta till grävmaskin. Vattnet frös två gånger förra vintern och en gång vintern dessförinnan. Nu sitter där en värmekabel. Den har jag slagit på två gånger i vinter, troligen i onödan, det har ju inte varit nån kyla och tala om. Men då vet jag att skulle det frysa så sätter jag på kabeln så tinar det upp på en liten stund.

Det var faktiskt första gången som ett avlopp frös, som sagt mycket speciella oturliga förhållanden måste det till.
av halvproffs sön 29 jan 2012, 15:40
Vintern 96-97 som var mycket kall frös mitt avlopp pga ett 4" rensrör som plasthuven åkt av från så kylan kunde med lätthet ta sig ner till stammledningen.
En annan sak som jag grunnar lite på är; varför är det inte obligatoriskt med golvbrunn i kök under diskmaskin och diskbänk. Nästan alltid är dom monterade bredvid varandra och uppvik på mattan bakom sparksockel skulle eliminera många vattenskador.
av totte sön 29 jan 2012, 17:27
Det är just såna oförutsedda komplikationer som ställer till det, annars brukar ju avlopp som regel klara sig om dom är rätt lagda så det inte blir några fickor där vattnet blir stående.

Och det andra som du grunnat på har jag också funderat på, i varje fall i nyproduktion borde det vara så. Diskmaskiner svarar för rätt mycket skadepengar från försäkringsbolagen. Räcker ju med att en slang går så är det kört om man inte stängt av anslutningsventilen, om man har nån.