Problemställningen är också tudelad. Dels så investerar skogsägare stora summor pengar för återväxt genom plantering av skogsplantor efter avverkning. Dels så finns ett nationellt tillväxt-perspektiv där också krav på tillväxt idag finns genom ex. LULUCF.
Om man tar på den negativa kepsen så skulle det kunna vara att flera saker just nu inte spelar oss i händerna. Dels så har vi ett troligt förändrat klimat som kan ställa till det med ståndortsanpassning, ökade perioder av torka med ökade svampangrepp och ökad plantdödlighet genom torkstress som några faktorer.
Sedan skulle det kunna vara så att förbudet av kemiska bekämpningsmedel ställer till det ytterligare. Dels så kan sjukdomar etc. följa med ut i skogen från plantskolan men det kan också vara så att den kemiska behandlingen som nu är förbjuden fungerade väldigt bra på ex. snytbagge men också kanske andra skadegörare?
Erik Viklund intervjuas i tidningen Vision och frågar om det skydd som ersatt det kemiska skyddet också kan fungera som en solskyddskräm för plantorna och förhindra fotosyntesen. Detta kan vara en anledning varför man ser en ökad dödlighet på grund av torkstress av skogsplantor som blivit behandlad på detta vis.
Ytterligare ett orosmoln är att antalet godkända föryngringar som mäts av Skogsstyrelsen fortsätter att minska. Vid senaste inventeringen så fortsätter en vikande trend där 84 % av de kontrollerade ytorna är godkända. Detta trots att plantering med markberedning, som anses som en av de säkraste föryngringsmetoderna fortsätter att vara i stark majoritet. Självföryngring genom ex. fröställning sjunker kraftigt från mätningarnas början runt år 2000.
Jag tänkte att vi i denna tråd kan diskutera lite mer allmänt om läget i ungskogen och vad den minskade kvaliteten kan bero på. Är det något enskilt och något som kanske inte hittills tagits med i tråden, eller är det en kombination av förändrat klimat tillsammans med ex. förbud mot kemisk behandling? Vad tror du? Sett ur ett nationellt perspektiv, är det snart vad man skulle kunna kalla ett katastrofläge?
Några axplock av problematiken:
Nästan 40 % av ungskogen i norr är multiskadad: https://via.tt.se/pressmeddelande/multi ... Id=3354322
40 % av planterade plantor spårlöst borta från SCA:s hyggen innan förstaröjning: https://iskogen.se/skogsbruk/foradlade- ... lustaffar/
7 % av skogsplantor behandlade med vax eller sand dog första året: https://snytbagge.slu.se/attachment/con ... 7-2014.pdf
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto