SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsmässor

FinnMETKO – finnarnas Elmia Wood

1 inlägg 2523 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

FinnMETKO – finnarnas Elmia Wood  ARTIKEL

Pelle Skog  
#773639 Den 29 – 31 augusti i år ägde Finlands version av Elmia Wood och SkogsNolia rum i Jämsä i Finland. Det var kanske den enda riktiga maskinmässan för skogen i år då alla ”de stora” var med mer eller mindre aktivt. Men inte bara det – där fanns nyheter i stort och i smått. Här följer en sammanfattning av en del av vad årets Metko hade att erbjuda.

1664954491_metko.jpg


FinnMETKO
FinnMETKO, eller Metko som den kallas för det mesta (i Sverige i alla fall) äger rum vartannat år på en skogsbruksskola i Jämsa knappt tre timmars bilresa norr om Helsingfors. Om man tar färjan till Åbo i stället blir bilresan 10 – 15 minuter längre.

Arrangören, FinnMETKO, är motsvarigheten till Skogsentreprenörerna, SE, i Sverige med den skillnaden att FinnMETKO organiserar både skog och entreprenad. Mässan bjuder således även på entreprenadmaskiner, fast just i år var de färre än vanligt.

Fokus var på skogen vilket naturligtvis är trevligt för en skogsgubbe som en annan. Trots att mässan ägt rum på samma skola så länge jag kan minnas så är huvuddelen av den i skogen runt skolan. Det som detta år kanske var mindre roligt var att det var väldigt lite demo. Bara Ponsse satsade på en fullfjädrad demo med gallring i en talldunge. Komatsu Forest körde lite med en skördare och en skotare men avverkade inget. Övriga stora maskiner stod still.

Så mycket trevligare var att där fanns nyheter, precis som det ska på en mässa. Här följer en summering av de nyheter som jag noterade.

Nyheter på Metko -22
John Deere Forestry

John Deere hade en stor monter men bara parkerade maskiner. De presenterade ett planeringsstöd för avverkning baserat på laserskannade kartor. Kartorna ger maskinförarna information om terräng och markförhållanden som fuktighet, branter men även vad som gjorts tidigare på avdelningen. Dessutom informerar systemet om statusen i angränsande avdelningar och fastigheter så att man kan se om man t.ex. ska passa på att gallra där också när man ändå är där.

Än så länge erbjuds det här systemet bara till kunder i Finland och enligt en JD-representant vi talade med finns i nuläget inga planer på att anpassa systemet till t.ex. Sverige. Spontant känns det som om att det inte borde vara så svårt att göra det eftersom det svenska och finska skogsbruket är ganska lika varandra. Å andra sidan har vi redan liknande system i Sverige som kanske räcker?

1664954491_john_deere.jpg


Sampo Rosenlew
Sampo visade upp något som liknade en drivare. Det kändes kanske inte som att den var färdigutvecklad när man tittade på den. Men teoretiskt sett borde man kunna både skörda och skota med den. Döm själv av bilden nedan.

1664954635_sampo_rosenlew.jpg


Komatsu Forest
Komatsu hade en imponerande monter med många maskiner och mycket aktiviteter. De hade dock ingen avverkningsdemo utan bara en skördare och en skotare som de körde lite med i en talldunge. Men de hade en nyhet!

Till Komatsu 855 presenterades tillvalet XT-option. Ett tillval som innebär en kraftigare boggi med navreduktioner och en 5 % ökad dragkraft. Ett tillval som enligt Komatsu ger extra uthållighet, dragkraft och styrka. Egenskaper som lämpar sig under tuffa förhållanden.

1664954491_komatsu.jpg


Ponsse
Ponsse hade ett antal nyheter i sin monter. De nya Scorpion Giant och Ponsse Mammoth var naturligtvis där precis som den nya Ponsse EV1 med el-drivlina. Drivlinan på EV1 är helt elektrisk men idag är strömkällan en dieselmotor. Tanken är att när problemen med batterilivslängd, laddning, etc. är lösta så har man redan en komplett elektrisk drivlina som bara är att koppla på.

EV1 kan redan idag köras ”ljudlöst” på enbart batteri vilket demonstrerades på mässan. Men hur länge var lite oklart.

1664954491_ponsse_ev1.jpg


De tre Ponsse-maskinerna ovan hade presenterats tidigare i år men detta var för många, inklusive mig, det första tillfället att se dem i verkligheten. Men på mässan lanserades ytterligare en nyhet, en som hade premiär på mässan.

En skanner som monteras på skördarhytten och som känner av stamantalet och stammarnas position runt maskinen. Det hjälper föraren att få till rätt gallringsstyrka och, i viss mån, att välja stammar som ska gallras bort. Systemet dokumenterar även de data det samlar in.

1664954490_ponsse_scanner.jpg


I dagsläget känner skannern inte av diametern på stammarna. Det kommer förmodligen i framtiden. Den primära målgruppen för systemet är marknader där man inte är vana vid att gallra med maskin. Där man är nybörjare helt enkelt.

Ponsse var de enda på Metko som körde en fullskalig demo med flera maskiner vilket drog mycket folk. De var dessutom de enda (vad jag kunde se och höra) som hade speaker på fler språk än finska. Även svenska och engelska talades vid alla demokörningar. Dessutom live-streamades demonstrationerna på stora bildskärmar både i skogen och vid det stora tältet som ingick i montern.

1664954491_ponsse.jpg


Logset
Logset presenterade en ny design baserad på de familjära färgerna svart och silver. Om maskinerna blev snyggare eller inte låter jag vara osagt men det väckte uppmärksamhet i alla fall.

Alla maskinerna i Logsets monter hade den nya färgdesignen men det var framför allt skotaren Logset 5F som hade uppdaterats. En ny, styvare ram på traktordelen och en nydesignad front som ger högre markfrigång och bättre ”attackvinkel” var några av nyheterna. Hytten är också ny med integrerad matvärmare och nytt hi-fi-system. Den bakre displayen i hytten och kameran framåt hade flyttats för bättre förarkomfort/synbarhet. Även vindrutetorkarna var omgjorda för att täcka större yta.

Krandämpning på alla kranar och ett uppdaterat TH65 skördaraggregat var andra nyheter som Logset presenterade på mässan.

1664954554_logset.jpg


ProSilva
Om man frågar mig, och just nu har ni inget val, så var den roligaste nyheten på Metko ProSilvas nya skotare. Att helt nya maskiner presenteras är ju inte så vanligt, men här är en: ProSilva J14.

1664954604_prosilva_j14.jpg


ProSilva är väl mest kända för sina skördare men de har faktiskt en skotare i programmet sedan tidigare, ProSilva F2. En delvis bandgående skotare som i första hand är tänkt för blöt och mjuk terräng. Med J14 tar man nu steget in bland ”vanliga” skotare. Nåja, kanske inte helt vanlig i detta fall.

ProSilva J14 har boggierna på varsin pendelarm vilket ger en variabel markfrigång och möjlighet att köra i sidolut. Kanske inte så unikt, men en lösning som i alla fall inte jag sett förut är trapporna in i hytten som placerats i midjan, en på var sida. Det har gjorts möjligt tack vare den svängbara hytten. Man får alltså svänga hytten så att dörren är bakåt (mot midjan) innan man går ut. Sedan kan man välja om vill gå ner på maskinens högra eller vänstra sida.

En positiv bieffekt av den lösningen, enligt ProSilva, är att man inte behöver skicka avgasröret upp över hytt-taket. I stället går det bara rakt ut på sidan av motorn vilket ger bättre sikt framåt eftersom inget avgasrör skymmer.

1664954604_prosilva_ladder.jpg


På tal om hytten så är den också ny och den visades även på en skördare i montern. Den nya skotaren och skördaren med den nya hytten visades dessutom upp i en ny färg. Fortfarande grön men med en annan ton. Orsaken skulle vara att man vill komma ifrån den gamla ”timberjack-gröna” färgen.

1664954604_prosilva_cabin.jpg


FinnMETKO 2022
Detta var en snabb summering av årets Metko. Det fanns naturligtvis många fler nyheter och intressanta saker än dessa på mässan. Men jag var bara där i en och en halv dag och jag fokuserade bara på stora skogsmaskiner.

Drygt 28.000 besökare kom till årets Metko. Det är något färre än de normala dryga 30.000 men bra med tanke på att det är precis efter corona-pandemin och att det varit många mässor i Europa under året.

Metko hävdar själva att de är en internationell mässa men som utländsk besökare känns den väldigt finsk. Självklart ska huvudspråket vara finska men jag tycker att lite mer information på engelska, framför allt från vissa utställare, hade varit bra.

Jag som besökt Metko ett antal gånger har vant mig vid den något ”kreativa” lay-outen på mässområdet. Men som ny besökare kan det nog verka lite virrigt med gångar och återvändsvägar etc. lite hit och dit. Det är svårt att täcka in allt, om det är det man vill.

På det stora hela var det en mycket trevlig mässa som jag gärna besöker igen. Nästa gång blir den 29 – 31 augusti 2024.   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).