Verkstan

Underhållsladda batteri i obygden

19 inlägg 1284 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Underhållsladda batteri i obygden

valtra mega  
#772113
Elis76 skrev:
svampbob skrev:Är inte det enklaste att sätta snabbkopplingar till batteriet och sedan låta batteriet följa med hem. Då har du kollepå laddningen redan innan du åker upp.
I lumpen vintertid i Norrbotten så tog vi in batteriet i tältet varje kväll. Det var snabbt och enkelt.


Lämna batterier utan underhållsladdning förkortar livslängden hyfsat snabbt, så @Svampbob har en bra poäng. Det allra bästa är nog att ta hem batteriet och underhållsladda det hemma.

börjar vara tveksam vad som är bäst för batterier de jag har som hållit längst som fortfarande är i användning är i tröskan och grävmaskin båda börjar på tolfte året och är aldrig laddade har ingen traktor som de hållit så länge fast de använts dagligen

Enskede Hydraul, reservdelar till skogsmaskiner
Användarvisningsbild

Re: Underhållsladda batteri i obygden

rokon  
#772115 Vanliga blybatterier mår bäst av att förvaras svalt eller kallt då laddar de ut som minst. Att sedan ett kallt batteri inte förmår att ge så mycket ström vid starten är en annan sak, men på vintern behöver man inte underhållsladda i ett kallt klimat bara batteret är fulladdat på hösten. Viktigt är ju att ha någon typ av frånskiljare så att ej något på smyg drar ut strömmen.
Solceller fungerar ju ej på vintern när solen ej når över horisonten. annars så är det bra grejor.
Ett litet elverk för motorvärmare är kanon att ha och om du behöver ladda som redan Slurfi föreslagit vi bor ju bägge i Norrbottens län, för mig har det funkat med ett 850 W elverk (kopia på honda) ett sådant som ger ren ström för dator, vad det nu kallas. Lätt att bära med en hand. Men Honda är bäst iaf.

Användarvisningsbild

Re: Underhållsladda batteri i obygden

Gralq  
#772349 Oj, många svar. =)

Vi är 3 syskon som delar på mark/maskiner, så att ta hem batteriet funkar tyvärr inte iom att det ska "funka" oavsett vem som kommer ut.

Och traktorn står oanvänd under tak vintertid, så säg 6 månader oanvänt och sedan används den ett par gånger i månaden under sommarhalvåret.
Vi testade en batteristart (typ batteribank) under vårvintern, tyvärr för dieslar upp till 2l, traktorn är på 3l så batteristarten + traktorns batteri orkade inte med. Så vi behöver nog ha en högre gundladdning.

Alternativet är kanske att ta ur batteriet inför varje vinter och ladda hemma? Och sen stoppa i det igen inför sommarsäsongen?

   TS
Avatar Fallback

Re: Underhållsladda batteri i obygden

jannee  
#772351 Det kan väl inte vara speciellt svårt att med startkablar kabla i gång traktorn.
Bara parkera traktorn så att batteriet är lätt åtkomligt.
DU bör ha i åtanke att dagens batteri som är äldre än 3 år kan ge upp exakt när som helst, spelar ingen roll hur väl du tagit hand om skiten.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).