Ovanstående process har de senaste åren blivit ganska vanlig i skogarna och även hos privata skogsägare.
Under hösten har en sådan inventering genomförts på privat mark i Härryda kommun. Det är Naturskyddsföreningen, Göteborgs Ornitologiska förening och Skydda Skogen som i allians inventerat 3,6 hektar slutavverkning hos en privat skogsägare. Inventeringen och “anmälan” som skickats in till Skogsstyrelsen har de publicerat på Skydda Skogens sajt och jag tänkte vi kunde gå igenom detta case från start till nästan mål.
Anmälan som bifogas i sin helhet här nedan har en touch av helgardering med extra-allt utifrån ett miljöperspektiv:
Gammal skog, bedöms av alliansen till cirka 200 år (här verkar de då i alla fall inte olagligt provborrat).
Blandskog av urskogstyp med rikligt med död ved. Alliansen anser skogen vara av typen “Västlig taiga (9010)” och skall därför prioriteras och skyddas vid myndigheternas naturvårdsarbete i enlighet med EU:s art- och habitatdirektiv.
Inga spår av modernt skogsbruk.
11 rödlistade arter samt 30 signalarter, fast detta var från en inventering från 2016. Nyligen gjord inventering indikerar på ännu fler förekomster, något som alliansen anser bör göra hela området klassat till högsta naturvärdesklass.
Fågellivet har inventerats enligt nedan. På grund av detta skall EU:s fågeldirektiv beaktas.
Duvhök - Trol. häckning 300 m ifrån. Färska spår efter slagna nötskrikor sågs.
Kungsfågel - Har revir i området.
Nötkråka - Har hörts nära. Lämplig miljö för häckning/ gömma hasselnötter.
Sparvuggla - Har häckat vid fastighetens södra gräns vid naturreservatet.
Spillkråka - Lämplig häckmiljö. Flertal spår förekommer och har hörts i närområde.
Skogen faller väl in i kriterierna för att vara nyckelbiotop och bör tas med som ett skyddsvärt objekt vid inventering av Skogsstyrelsen.
Berört område fungerar också som en Grön Länk mellan de två biotopområden som ligger på vardera sida om objektet.
Via denna gammelskog kan många känsliga arter röra sig, sprida sig och ha kontakt.
Skogen har höga friluftsvärden och ligger stadsnära och det finns en vältrampad stig genom skiftet. Alliansen har också hittat fornminnen i form av kolningsgropar.
Det är ganska intressant att läsa en “anmälan” likt denna. Detta då man märker att de väljer att gå “all-in” och brett. Anledningen är troligtvis att sätta tryck på Skogsstyrelsen att omvärdera sin avverkningsanmälan. För det är ju så att Skogsstyrelsen beslutat om att detta område får avverkas (eller om man ska hårddra det, Skogsstyrelsen har inte tagit beslut om något hinder), motanmälan kommer ju först efter att Skogsstyrelsen gett klartecken.
Men än mer spännande är att höra vad som hänt efter. Jag ringde skogsägaren i fråga och hörde mig för. För det första så fick inte skogsägaren någon kopia på anmälan. Det är svagt enligt mig, det ska vara praxis att även skicka en anmälan likt denna även till den som faktiskt äger marken.
Istället hörde Skogsstyrelsen av sig. Nu är inte ärendet på pränt ännu, men kontentan är skogsägaren får avverka enligt anmälan. Det som ändrats är att de ekar som finns på objektet ska sparas. Fast det är egentligen ingen ändring då skogsägaren hade tänkte spara dessa hursom.
Och här har vi pudelns kärna. Det är öppna dörrar som slås in. När ska miljörörelsen lära sig att majoriteten av de privata skogsägarna med sin blotta närvaro och filosofi i mångt och mycket redan uppfyller miljökraven, med råge!
Det är annars ganska intressant med det relativt nya ordet “Gröna Länkar”, alltså att skog som ligger mellan två skogsområden som redan är skyddade också ska skyddas för att arter ska kunna vandra mellan. Men frågan är om Naturskyddsföreningen ska prata om Gröna länkar överhuvudtaget? På deras egen skogsfastighet Stubbhult så har de själva närapå 100% hyggen mellan sina skyddade områden. Det blir långa hopp för arterna, alternativt får vi hoppas att arterna inte har torgskräck i alla fall… Lever Naturskyddsföreningen som de lär i skogen?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto