Skogsnyheter

Utbyggda Östrandsfabriken nu igång

4 inlägg 2687 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Utbyggda Östrandsfabriken nu igång

Torbjörn Johnsen  
#516117 SCA meddelar i ett pressmeddelande att den utbyggda massfabriken i Östrand startats upp i midsommar och nu är igång enligt både plan och budget.

SCA beslutade 2015 att investera i ökad produktionskapacitet vid Östrands massafabrik, från 430 000 ton till cirka 900 000 ton blekt långfibrig sulfatmassa. Efter ett förlängt underhållsstopp, som inleddes i april i år, är den utbyggda massafabriken nu i drift.

Produktionskapaciteten i den utbyggda massafabriken väntas öka successivt under 2018 och 2019. År 2020 beräknas därför bli det första året med full produktion motsvarande 900 000 ton.


När bruket är uppe i full kapacitet kommer det att gå åt knappt 2,5 miljoner m3fub mer än innan utbyggnaden. SCA har redan börjat trimma in en utökad råvaruförsörjning som får påverkan långt utanför deras ursprungliga försörjningsområde. Något som vi skrivit om i trådarna Massavedsflöde ut ur prisdiket och Småländsk massaved till Norrland med tåg

Det ryktas även om att SCA ska köpa massaved i Norge. Något som kanske kan sätta tryck uppåt på massavedspriserna i det Mellansvenska prisdiket?

Här hittar ni SCAs pressmeddelande.   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Utbyggda Östrandsfabriken nu igång

Icegrip  
#516168 Ja, det ska bli intressant att se vilka efterskalv detta ska få på massavedspriserna.

Avatar Fallback

Re: Utbyggda Östrandsfabriken nu igång

Hema  
#516181 Finns det möjlighet att det kommer närma sig timmer priserna månntro?

Avatar Fallback

Re: Utbyggda Östrandsfabriken nu igång

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#516256
Hema skrev:Finns det möjlighet att det kommer närma sig timmer priserna månntro?


Egentligen är det inte så stor skillnad redan nu, 360:- för massaveden och 575:- för tallen 22+cm. Dvs massaved ger 62% av timret. Undrar vad som händer i skogarna om det börjar närma sig 75-80%?

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).