Gallringsekonomi

 Svara  19 inlägg  6893 visn.  9 följer
Avatar Fallback

Re: Gallringsekonomi

 
#514699 Vad är då för- och nackdelar med passiv respektive aktiv :???: ? Förutom kvittningen på 100 kkr mot löneintäkt som det står om ovan. Kvittningen gäller väl förresten bara om man köper fastigheten, inte vid gåva?

Malwa Gallring
Avatar Fallback

Re: Gallringsekonomi

 
#514761
k_h skrev:Vad är då för- och nackdelar med passiv respektive aktiv :???: ? Förutom kvittningen på 100 kkr mot löneintäkt som det står om ovan. Kvittningen gäller väl förresten bara om man köper fastigheten, inte vid gåva?


Kvittningen gäller som nystartad F-skatt oavsett verksamhetsinriktning. Aktiv eller passiv har att göra med om man kan få F-skatt eller om man ska deklarera N-bilaga

Användarvisningsbild

Re: Gallringsekonomi

 
#514807 Nu är det det första och de första åren som avgör om du är aktiv eller passiv. Har du en gång deklarerat aktiv är det bara att fortsätta. Men varför chansa och varför inte slippa processa om det, om man nu är villig att gallra lite själv. O 500 timmar är inte bullshit, det finns tydliga rättsfall på det. Var och en gör ju som man vill och det är inte säkert man blir granskad av skatteverket heller. Men det är avsevärt mycket lättare att hävda arbetad tid om man har en processor och intäkter på leveransvirke, än att försöka bevisa hur mycket man promenerat i skogen.

Avatar Fallback

Re: Gallringsekonomi

 
#515234 Intressant läsning.
Jag gillar att gallra och att ha ungskogarna gallrade, men anser också att ekonomin är knepig både med egna grejer, eller om det inlejs.
En faktor som jag kan ibland tycka att en del skogsägare glömmer bort är att i en del skogar kanske det inte gör så mycket att en del grovt blir kvar i ungskogsfasen.
Har själv på en del ställen börjat kedjeröja mer (och då bättre kunnat kapat upp i kortbitar så att insekts- och lagstiftningsproblem minimeras).
Lite nytt sedan i 2012 i detta:
"Tidigare fanns tuffa regler för när tall- och granstammar kunde röjas, eftersom grövre röjningsvirke kan bli yngelhärdar för större märgborre (tall) och sextandad barkborre (gran). Idag tonar entomologerna ner faran. Från och med 2012 är regelverket ändrat så att samma regler gäller i röjningsskogen som i annan skog. Högst 5 kubikmeter rått virke får lämnas per hektar, och det gäller bara granvirke som är grövre än 10 cm på bark eller tall med skorpbark."
https://www.skogskunskap.se/skota-barrs ... ektskador/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).