SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Föryngring

Planteringsredskap för skogsplantering

4 inlägg 12465 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Planteringsredskap för skogsplantering  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#513311 Inför årets planteringssäsong lånade jag ihop lite planteringsredskap från Skogma för att göra en enkel genomgång i en video. Nu är ju planteringssäsongen igång för fullt i hela landet så det är hög tid att nu få det här publicerat.

Tidigare har vi gått igenom olika planttyper och planthantering i tråden Plantor och planthantering och även där finns en video.

Utgångsläget är de planttyper och den plantering som är vanligast i södra delen av landet. Götaland och södra delarna av Svealand. Plantering av lite större täckrotsplantor, barrot- och pluggplantor. Vi har tittat på vilken typ av redskap som kan användas och i den här videon finns en genomgång:



De redskap som används i den här landsändan och som beskrivs i videon är följande:

Plantera Täckrotsplantor
Det vanligaste och mest effektiva vid plantering av täckrotsplantor är att använda ett planteringsrör. Skogma säljer finska Pottiputkis sortiment. En klassiker och väl beprövad produkt. För att det ska fungera med planteringsrör ska det vara markberett och det ska inte vara allt för stenigt. Fördelen med planteringsrör och täckrotsplantor är att det går snabbare att plantera än när man sätter barrotsplantor och det blir därmed också billigare för den som lejer bort planteringen. Planterar man själv hinner man få fler plantor i backen på en dag. Kanske dubbelt så många som vid barrotsplantering? Planteringsjobbet blir också lite mindre påfrestande då man får gå mer upprätt och man behöver inte använda lika mycket muskelkraft som när man använder hacka eller borr.

1527517150_pottiputki.jpg


Planteringsröret
Principen för planteringsrörets funktion är enkel. Röret har en ”näbb” i nedre änden och denna näbb pressar man ner i den markberedda jorden. Antingen med handkraft eller genom att trampa på en liten metallvinkel. Metallvinkeln avgör även hur djupt röret kommer ner och den här nivån kan justeras för att passa olika planttyper. När röret är i backen trampar man på en pedal som öppnar planteringsrörets näbb och sedan släpper man ner en täckrotsplanta men rotklumpen före ner i röret. Dra upp röret. Tryck till ordentligt med foten runt plantan så att den får bra jordkontakt och sitter ordentligt fas. Fäll tillbaka rörets näbb med återställningsmekanismen (görs enkelt med tummen). Ta ett par steg framåt och sätt nästa planta osv, osv…

1527517193_pottiputki.jpg


Planteringsrören finns i olika diametrar beroende på hur stora plantor man använder. I södra Sverige är den vanligaste storleken 55 eller 63 mm rördiameter.

Det fungerar för 1-2 åriga täckrotsplantor av gran och tall. För plantering av mindre plantor i norra Sverige finns klenare rör och det finns även ett grövre om 75 mm för riktigt stora plantor. Inget som används så mycket i skogen dock tror jag.

Täckrotsplantorna ska ner med hela rotklumpen i backen. Helst någon centimeter under marknivån t o m.

Bära täckrotsplantor
För att planteringen ska gå snabbt och bli smidig behöver man bra utrustning för att bära täckrotsplantorna. Skogma säljer en bra bärsele från Pottiputki. Man behöver både bärsele höftkuddar och plantkorgar.

1527517150_pottiputki_bärsele.jpg


Bärselen sitter bra på kroppen och den avlastar vikten bra på både axlar och höfter. Det går att skifta mellan plastkorgar eller speciella ramar för plantkassetter. Beroende på plantleverantör får man plantorna antingen lösa (med jordklump) i kartong eller också levereras de i de kassetter där de odlats. Dessa kassetter kan då enkelt fästas direkt på bärselen via en kassettram. Använder man korgarna lägger man i plantorna stående och packar i så många som ryms. Försök dock inte att klämma i fler än som ryms med våld för då tar plantornas jordklumpar stryk.

Plantera täckrotsplantor med hacka eller borr
Har man mindre volymer täckrotsplantor som ska planteras men inget planteringsrör så går det givetvis bra att sätta en täckrotsplanta med hjälp av en vanlig planteringshacka eller ett planteringsborr (mer om den här nedan). Ett budgetalternativ kan ju vara Skogmas lilla planteringshacka eller också kanske man kan få låna ett planteringsrör av sin granne, virkesköpare eller skogsägarförening.

Plantera barrorts- och pluggplantor
Det är vanligt i södra Sverige att man planterar större plantor av typen barrots- eller pluggplantor. Speciellt när det gäller gran på bättre mark. Här finns en tråd och video med mer information om planttyperna:
Plantor och planthantering

För att få ner de här relativt stora plantorna behövs rejäla doningar till planteringsredskap så att man får upp tillräckligt stora hål åt plantans rötter. Här finns två typer av redskap:

Planteringsborr
Ett planteringsborr är en slags kupad ”spade” med ett T-format handtag. Med hjälp av att vrida handtaget fram och tillbaka ”borrar” man sig ner i jorden tills man kommer ner tillräckligt djupt. Därefter drar man spaden och jorden emot sig så att man får upp ett hål bakom spaden. Sätter ner plantans rotdel i hålet och placerar plantan på rätt djup innan man trycker tillbaka jorden med foten. Om rötterna är långa så får man hjälpa till att lägga ner dem i hålet med handen. Plantan ska ner ordentligt så att rothalsen (övergången mellan rotdel och stam) kommer ner några centimeter under marknivå. Om plantan är behandlad mot snytbaggar med vax eller Coniflex ska en tredjedel av den behandlade plantdelen hamna under jord.

Det finns några olika typer av planteringsborrar. Hos Skogma finns ett antal borr som tillverkas av Bacho. Dels den klassiska raka modellen som kallas Värmlandsborren och dels den lite kortare men böjda modellen som kallas Smålandsborren.

1527517150_skogma-värmlandsborr.jpg


1527517150_skogma-smålandsborr.jpg


Smålandsborren finns även i en versionen med ”ERGO-utförande” som innebär att det finns ett extra hjälphandtag på skaftet.

Idag är det vanligast att även barrots- och pluggplantor planteras på markberedda hyggen men de går även att sätta utan markberedning. Ibland på våren direkt efter vinterns avverkning. Då finns ett speciellt planteringsborr som kallas Grönrisborr.

1527517273_grönrisborr.jpg


Skillnaden mot de andra borrarna är att det här har en mer strömlinjeformad ”spade”. Anledningen är att det ska gå smidigare att få det här borret både ner och upp om det finns grenar och ris kvar på backen. S k grönrisplantering kan vara en bra lföryngringsform och det har vi diskuterat här på skogsforum tidigare. Bl a i trådarna:
Markberedning eller grönrisplantering?
Utan markberedning
Plantera direkt efter avverkning??

Tänk dock på att plantorna måste ha ett bra snytbaggeskydd som dessutom troligen behöver förnyas.

Planteringshacka
Gemensamt för alla typer av borr är att de går bra att använda även på lite stenigare marker eller marker med mycket rötter. Borren ”äter” sig ner mellan stenarna och rötterna så länge de inte är för stora (och för många!). Om man har sedimentjordar, d v s homogena sandjordar eller finkorningare jordar utan sten, kan man även använda sig av en planteringshacka. Är det markberett drar man i hackan i jorden med ett rejält hugg och bryter sedan upp skaftet för att få till ett hål att sätta plantan i. Finns det hinder i form av rötter eller sten kan man borra även med hackan genom att vrida handtaget omväxlande höger-vänster så att själva hackan äter sig ner i jorden innan man bryter upp för att få till planteringshålet.

1527517150_skogma-sfihacka.jpg


Om man planterar där det inte är markberett kan man med hjälp av hackan ”flå av” humuslagret i en fläck innan man sätter plantan. Den vanligaste hackan är Bachos klassiska SFI-hacka som säljs av Skogma. Förr fanns speciella flåhackor med mer rak ”spade” och en vass kniv på nacken men det var ett tag sedan jag såg en sådan. Har man inte tillgång till en hacka eller ett borr och bara ska sätta ett mindre plantantal går det självklart att göra med en vanlig spade.

Bära barrotsplantor
Barrots- och pluggplantornas rötter är känsliga för solljus så därför måste de skyddas när man bär dem på hygget under planteringsjobbet. Det går bra att använda en vanlig hink men ska man sätta många plantor underlättar det att ha plantorna i en bärsele med speciella säckar. Det går att använda samma sele som för täckrotsplantorna men man behöver ett annat höftbälte och plantpåsaristället för korgar.

1527518155_plantkorg.jpg


Planera arbetet
När man ska plantera ett större hygge är det viktigt att planera arbetet och plant-logistiken. Normalt sett placerar man säckarna med barrotsplantor på ett skuggigt ställe och hämtar sen allt eftersom man planterar. Då kan man försöka lägga slagen så att man inte är längst bort på hygget när plantorna är slut utan att man försöker gå fram och tillbaka från/till plantdepån.

När det gäller täckrotsplantor så kan man fördela kartongerna med plantor över hygget innan man börjar arbetet. T ex med hjälp av en fyrhjuling eller en traktor. Se dock till att plantorna/jordklumparna är fuktiga och att kartongerna kan lufta så det inte blir för varmt om solen skiner.

Är man fler som planterar så underlättar det om man tar hjälp av snitselband/märkband för att markera delområden och/eller vart man har planterat.

Kör hårt i plantskogen!



   TS
Arevo
Avatar Fallback

Re: Planteringsredskap för skogsplantering

Hema  
#513338 Bra jobbat Torbjörn!

Avatar Fallback

Re: Planteringsredskap för skogsplantering

getost91  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#513339 Bra tråd, och som alltid kul med en liten video där det visas :-bd

Avatar Fallback

Re: Planteringsredskap för skogsplantering

Anton k  
#644902 Vet någon hur skillnaden i arbetsätt är mellan värmlandsborret o smålandsborret?
För o nackdelar mellan dom olika varianterna?

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar