Föryngring

Så barrskogsfrön hemma för senare utplantering - tips & råd?

1 inlägg 3106 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Så barrskogsfrön hemma för senare utplantering - tips & råd?

erpa  
#511380 Hej!

Jag blev lite inspirerad av bland annat tråden "Så granfrö - men även lärk- i pluggbrätte, för senare plantering". Så jag har gjort lite tester hemma med att odla lite olika barrskogsfrön. Svarttall, contortatall, douglasgran, kustgran, pinus flexilis etc. Om försöken blir lyckosamma kommer jag förmodligen att plantera ut några stycken på vår släktgård i Småland där vi har relativt många ovanliga trädslag i något som kan liknas ett arboretum.

De frön som jag satte ned i jorden i krukor för några veckor sedan är ej stratifierade i kylskåp eller dylikt men har tagits från kottar som jag hittat nu på vårkanten och som borde vara "självkylstratifierade" (eftersom att vintern just har släppt - jag bor i Stockholmsområdet). Jag håller även på att kylstratifiera ganska många douglasgranfrön i kylskåp (hålls fuktiga på trasa) och kommer att ta ut dessa efter cirka fyra veckor för plantering i småkrukor. Än så länge har inga skott synts till i krukorna med planterade frön och jag ser heller inga tecken på några groddar hos douglasgranfröna. Därför behöver jag nog lite tips och råd. Några frågor:

1. Om kottar och frön har plockats nu efter vintern borde ju kottar och frön ha blivit stratifierade på naturligt sätt? Så detta ska ej behövas? Tänker jag rätt?

2. Hur långt ned i jorden bör fröna läggas? Har testat med några på ytan och några en bit ned. Vad är optimalt?

3. Om man (kyl)stratifierar i kylskåp med fuktigt trasa eller liknande - hur länge bör dessa frön ligga där?

4. Hur ljust bör planteringarna stå? Har vissa i minidrivhus och vissa i fönstren. Jorden hålls lätt fuktig och sprejas då och då.

5. Vad kan man annars tänka på för att lyckas med sin plantering av barrskogsfrön/kottar?



   TS
Arevo
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).