Skogsmiljö och Trädlära

Granbarkborrarna minskade 2017

1 inlägg 1160 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Granbarkborrarna minskade 2017

Torbjörn Johnsen  
#505532 Svärmande barkborrar känns fortfarande väldigt avlägset men det kommer väl en sommar i år också får vi hoppas. Enligt Skogsstyrelsens årliga rapport om granbarkborre-övervakningen så var det fortsatt höga angrepp under 2017 men trenden är tydligt vikande.

Resultaten i rapporten bygger på övervakning av feromonfällor och inventering av granbarkborredödade träd i hyggeskanter. Under 2017 var det fortsatt höga fångster i samtliga undersökta områden samtidigt som trenden är att fångsterna minskar på de flesta håll. Övervakningen visar också att granbarkborren svärmade sent.
– Skadorna är förhållandevis små, samtidigt visar ju fällfångsterna att det finns väldigt mycket granbarkborrar där ute i skogarna, men det behöver alltså inte leda till att det dör en massa träd. För stunden är det ett bra utgångsläge för skogsägarna, säger Åke Lindelöw, SLU.


Skogsstyrelsen manar till fortsatt uppmärksamhet för att hålla

– Vi kan bara fortsätta hoppas att trenden håller i sig men det finns ändå anledning att ha hög beredskap för skador även sommaren 2018 på många håll. Störst risk bedömer vi finnas i Mellannorrland och i Västmanland, säger Gunnar Isacsson, ekolog vid Skogsstyrelsen.


Läs hela pressmeddelandet här.

Här hittar ni hela rapporten:
https://www.skogsstyrelsen.se/globalass ... e-2017.pdf

Frågan är om en sådan här stabilt kall och snöig vinter minskar antalet överlevande borrar eller om det inte spelar någon roll?   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).