Skogsfastigheter

2017 - Strålande tider för skogsägare!

2 inlägg 2077 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

2017 - Strålande tider för skogsägare!

Fredrik Reuter  
#483128 LRF Konsult släpper idag sin Skogsbarometer för 2017. Det är intressant läsning för den hugade. Som övergripande sammanfattning kan sägas att det kvittras i skogsägarledet för tillfället, stark tilltro om framtiden och härliga tider ur flera perspektiv.

I Sverige finns nu cirka 330.000 skogsägare. 125.400 av dessa är kvinnor vilket ger en andel på 38%. Totalt förfogar dessa skogsägare över 230.000 skogsfastigheter eller brukningsenheter som det kallas. Arealen av dessa är totalt 11,5 miljoner hektar vilket motsvarar cirka hälften av Sveriges skogsareal.

214.500 skogsägare eller 65% av hela kåren har inga lån på skogsfastigheten, de har alltså ingen skuldsättning i skogen. 16% har en skuldsättning på mindre än en halv miljon kronor och endast 7% av skogsägarna har en belåning eller skuldsättning på mer än 2 miljoner kronor. Imponerande.

6% av skogsägarna i Sverige lever på sin skog, med det menat, får sin huvudinkomst från skogen de äger.

Sju av tio skogsägare brukar en skogsareal som är mindre än 50 hektar.

Intresset i att investera i mer skog ökar 2017. Sex av tio tillfrågande säger att de skulle investera i mer skog om de hade en miljon kronor. Intresset för värdepapper och aktier sjunker något från tidigare år.

Enligt Skogsbarometer så kommer 1,5 miljoner hektar skogsmark att byta ägare inom en femårs period. Detta motsvarar ett värde på 89 miljarder kronor.

Skogsägarna ser positivt på virkesprisernas utveckling. Ett mått på detta kan vara att andelen Avverkningsuppdrag (AU) ökar. Andelen AU är nu 46% jämfört med 42% föregående år. Rotpost och LRK sjunker i andel, 23% i år jämfört med 24% ifjol.

Leveransvirke och med då ofta egen avverkning i skogen fortsätter sin nedåtgående trend. Ifjol var andelen 20%, 2017 var den 17%. Detta tycker jag personligen är lite tråkigt. Det hade varit trevligt om trenden kunde brytas och att självverksamhet i skogen kunde landa på runt 20%. Risken är att man tappar kunskap och motion annars...

Ovanstående är bara ett axplock ur rapporten. Du kan läsa hela här: https://www.lrfkonsult.se/Global/Skogsb ... n_2017.pdf

Vad tycker du om läget, diskutera gärna och ge din syn!



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: 2017 - Strålande tider för skogsägare!

Anthen  
#483175 Intressant rapport!

Jag reagerade på det här:

"Av de som planerar för en förändring svara tre procent att den ska säljas på öppna marknaden och 17 procent att fastigheten ska överlåtas inom släkten."

Betyder det att 3 % av de som planerar förändring (29% av de tillfrågade) planerar att sälja på öppna marknaden? dvs 3/21 = 14 % av alla fastigheter som säljs/överlåts gör det på den öppna marknaden? Jag är lite osäker på tolkningen där. Om det är så är det mindre än vad jag trodde. Surt för en annan som surfar på hemnet varje dag efter en fastighet isåfall.

Texten i ett längre perspektiv:

Trots skogsägarnas relativt höga medelålder är det inte särskilt många som planerar för ägarskifte, 71 procent svarar att de inte planerar för någon förändring av sitt ägande. Av de som planerar för en förändring svara tre procent att den ska säljas på öppna marknaden och 17 procent att fastigheten ska överlåtas inom släkten.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).