Uppvärmning

Hur ska jag värma mina hus?

122 inlägg 59768 visningar 23 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Hur ska jag värma mina hus?

TobiasGå  
#460001 Nu blir det kanske lite onödigt många frågor och beskrivningar nedan..
Kort sammanfattning: byte till effektivare och billigare uppvärmning i två bostadshus, lite skog finns med köper idag in färdigklyven ved.
Byta till: Flis, pellets eller bergvärme? Alternativt modernare vedlösning?Två bostadshus på totalt 255 m2 i dagsläget, men kanske någon verkstad eller dylikt i framtiden.
140 - 190 meter kulvert kommer behövas beroende på pannplacering om sådan lösning väljs.

Jag har pratat med Hargassner, ETA, Hjo värmeteknik, Sonnys, Fröling, CleanBurn, Energiteknik, etc... främst med frågan om flis, men kan jag räkna hem dessa priser?

De jag har pratat med flispanna med (alla utom Hjo) säger att det ska stå en acctank på sidan om flispannan. Medan Hjo säger att det bara är en källa till värmeförlust och att pannan hela tiden fixar värmeuttaget. När jag kollade på en ETA-panna (med tank i pannrummet) verkade den i alla fall brinna kortare stunder med några minuters mellanrum. Eller har man tank kopplad till pannan av annan anledning? Om man har för stor panna i förhållande till kontinuerligt behov?

VVB sommartid när man har kulvert?

Nytt pannrum måste då byggas i befintlig loge alt färdig container.

Grannar säger antingen vedpanna eller bergvärme. Bergvärme till vardera två husen går väl i alla fall på 300'000? (utan kulvert då). Bergvärmen puttrar och går? Vilken elbesparing kan man förvänta sig av en ny bergvärmeinstallation mot elpatron?

Vedpanna blir en billigare installation. Köper veden i dagsläget. Pannor med dålig verkningsgrad. Men att stoppa dit en större modern panna (med bra verkningsgrad) och en stor tank går att elda mer sällan. Idag skulle jag behöva ha eld i min pannan dygnet runt pga feldimensionerat system, främst pga bara 500 liter tank men den är väl lite anpassat till pannans storlek också..

Solvärme? Kanske främst till tappvarmvatten sommartid.
Solel? För att på årsbasis göra av med lika mycket som produceras under sommaren. Och använda elnätet som ett "batteri" vintertid till elpanna/bergvärme?

Hur ser driftkostnaderna ut för bergvärme kontra flis, pellets och köpt ved?


Om någon orkar ge några kommentarer på mitt korta första inlägg #:-s :-bd   TS
Avatar Fallback

Re: Hur ska jag värma mina hus?

jannee  
#460007 Bergvärme är det enda alternativet om du INTE har tillgång till GRATIS ved/pellets/flis.
Du kan sedan räkna till f*n tar dig men om inte elpriset skenar upp till katastrofalt höga nivåer finns det inget som IDAG kan konkurrera ut bergvärme.
Å andra sidan går elpriset, även oljan upp så kommer även pelletspriset och vedpriset att stiga.
Sotaren är ej heller gratis, pannan varar INTE i evighet. Hur bra en kulvert än är så stjäl den energi.
En god vän till mig slängde i dagarna ut sin fliseldning och borrade 2 hål, satt in en bergvärme och räknar att på en tio års period fått tillbaka hela investeringen gentemot vart det skulle kostat att elda med pellets.
Detta var den ekonomiska biten sedan har man bekvämligheten att tänka på och hygienen - renligheten - slippa allt damm.
Dessutom frigör du en massa utrymme.
Är egentligen bara folk som tänker VÄLDIGT gammalmodigt (kortsiktigt) som idag satsar på ny panna med flis/ved/pellets eldning. :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Hur ska jag värma mina hus?

Göt  
#460008 verkar ju vara bergvärme som är på modet men ingen vet hur länge grejorna håller.

Ved kan vara en bra lösning med panna och ackumulatortankar mer arbete naturligtvis och vedköp. Men det är en fullt fungerande lösning är lite tveksam till om flis egentligen är enklare.

Användarvisningsbild

Re: Hur ska jag värma mina hus?

rokon  
#460010 Välkommen till skogsforum, vart har du dina hus du skall värma upp?
Har du högtemperatursystem eller lågtemperatursystem på dina radiatorer?
Golvvärme hör till lågtemperatursystem. Gamla system beräknade för oljevärme är liksom fastbränsle oftast avsedda för hög vattentemperatur till radiatorerna, dessa passar ej för bergvärme, då får ni frysa alternativt toppas med elvärme och ni blir ovän med den som sålt anläggningen till er.

Avatar Fallback

Re: Hur ska jag värma mina hus?

jannee  
#460011 En arbetskollega till mig har haft sin bergvärme i 30 år och än, peppar ta i trä, har inget krånglat.
Däremot vet jag även de som haft problem med styrelektroniken/kompressorn, men varit förnuftiga och haft försäkrat vilket gjort att de kommit lindrigt undan.
Smartast är nog att rådfråga några från varandra fristående rörmokare vilka erfarenheter de har av olika värmesystem.
En äldre familj i byn nästgårds var inne på att installera ett luft vatten system som komplement till sina gamla dock fungerande panna.
Rörmokaren avrådde dem och föreslog att de skulle satsa på ett 40 000 kronors dyrare alternativ - visserligen dyrare men, som han sa, bekymmersfritt och ej väderberoende system = bergvärme.
Nu kan blixten visserligen slå sönder vad som helst, tror dock att hemförsäkringen står för oförutsedda kostnader minus självrisk.
Senast redigerad av jannee fre 16 jun 2017, 17:56, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Hur ska jag värma mina hus?

rokon  
#460014 Janne, jag har haft 2 mindre hyreshus med atlascopco bergvärmepump de var tillverkade 1984. De var mycket driftsäkra, ingen datorelektronik endast relästyrt och med standardkomponenter. Verkningsgrad sisådär, samt måste vid minusgrader toppas med elpanna.
Nu är köparna i händerna på diverse så kallade specialister som skyller på varandra, och de moderna grejorna kan bli svindyra att reparera.
Vilket värmesystem skulle du vilja ha om infrastrukturen för el slås ut?

Avatar Fallback

Re: Hur ska jag värma mina hus?

jannee  
#460017 Om jag idag skulle bygga mig ett nytt hus blir uppvärmningen golvvärme från en bergvärmepump. Reserv finge bli en täljstensspis med platta så att jag skulle kunna tillreda enklare maträtter.
Nu är jag "relativt" ung, nyss fyllt 70 men redan nu har arbetet med ved blivit "något" betungande, trots vedmaskin.
Bor i ett gammalt timmerhus som ventileras "bra" när det blåser, då fladdrar nämligen gardinerna :grin:
De som har förhållandevis väl isolerade hus tror jag oftast klarar uppvärmningen bra med bergvärme, bara hålen är tillräckligt rätt dimensionerade.
Vet om en i Växjö vars hus är 1 1/2 plan med en bottenyta på 175 m2 + hel källare och dubbelgarage, han borrade för ca 5 år sedan 2 hål och ännu inte behövt nyttja någon tillsatsel. De som blev sura var VEAB som han gick ur.
Nuvarande uppvärmningskostnad är en bråkdel av vad den var tidigare.
När villan uppfördes på 70 talet var uppvärmningssystemet olja alltså är elementen anpassade för oljepanna.

Användarvisningsbild

Re: Hur ska jag värma mina hus?

Fredrik Reuter  
#460020 Hej och välkommen som sagt!
Mycket intressant frågeställning, jag börjar själv fundera på ny uppvärmning till huset och har börjat kolla runt lite på alternativ.
Just nu håller jag med Jannee ovan i hans första inlägg, det verkar inte finnas något som slår bergvärme idag (såvida du inte har tillgång till egen råvara i form av ved, flis eller kanske då till och med pellets).

Jag har eldat med ved i 10 år och måste säga att det funkat bra, dock mycket jobb.
Sista året har jag testat med pellets (beställde vedpannan med sidouttag för pellets och "fick" en gammal brännare att testa med). Resultatet efter ett år är nog tyvärr tumme ner.

Pratar man sedan med vänner och bekanta som har bergvärme så verkar det vara guld och gröna skogar, vissa verkar nästan få kreditfakturor från elbolaget ( :wink: ) efter att de installerat bergvärme.

Jag kommer hålla koll på denna tråd och fortsätter mitt sökande efter den ideala uppvärmningen (för mig).

En passus dock; väljer jag bergvärme kommer troligtvis elpriset öka 900% över natt, ha med det i beräkningen! :lol:

Användarvisningsbild

Re: Hur ska jag värma mina hus?

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#460021 När jag tog in offert på luft/vatten pump så sa han att de nya av det slaget är nästan lika effektiva som bergvärme. Men förstås billigare då ingen borrning behövs. Men jag kör vidare med ved så länge det känns roligt och det är en härlig värme. Men sen blir det en värmepump med vedpannan som reserv.

Användarvisningsbild

Re: Hur ska jag värma mina hus?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#460023 Går du från vedeldning till bergvärme, så KAN det bli aktuellt med att höja säkringen från t ex. 16A till 20A.

Å andra sidan så finns ju också möjligheten till bergskyla sommartid till en löjligt låg driftskostnad. Inte helt fel när solen gassar på som värst under värmeböljan.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Hur ska jag värma mina hus?

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#460028
Niking skrev:Går du från vedeldning till bergvärme, så KAN det bli aktuellt med att höja säkringen från t ex. 16A till 20A.
/Niklas

Ja de hänger lite på hur aktiva folk är när dom hemma, ska allt hända samtidigt på kvällen efter jobbet med matlagning, tvättning mm så blir de högaktuellt

Är vedeldare av gammal vana och ska elda slut på denna pannan innan funderingar på andra värmekällor blir aktuellt.
Däremot ska kulverten in bytas i sommar för den är 35år och inte så bra isolerad.
50kw vedpanna och 3m3 tank och solpaneler är en rätt bra kombo för 230m2 bonnalänga i södra Småland

Användarvisningsbild

Re: Hur ska jag värma mina hus?

Göt  
#460037 Dom jag pratat med som eldar pellets så brukar det visa sig att pellets i en gammal panna som man eldat annat i brukar inte funka men de som investerat i en ny pelletspanna fungerar det väldigt bra. Då pratar jag om funktion och inte pengar! Har dock träffat pelletseldare som är väldigt nöjda.

Användarvisningsbild

Re: Hur ska jag värma mina hus?

JohannesG  
#460039 Det är säkert jättebra med alla dessa nyare elstyrda system. Men inte för att vara bakåtsträvande, jag gillar nytänkande, men vad gör man när strömmen har gått och det är -20°C ute? Då tror jag majoriteten kommer sakna vedpannan med 3m3 ackumulatortank och självcirkulation. Har man tillgång till eget bränsle är man ju även självförsörjande på det. Visst strömmen går allt mer sällan nu för tiden. Men elpriset kan stiga. Och det räcker att ett av de stora ställverken i Sverige havererar så är stora delar av Sverige strömlöst...

Användarvisningsbild

Re: Hur ska jag värma mina hus?

Energiteknik  
#460046 Hej!

Jag har jobbat i branschen i 12 år och det är ganska enkelt.
Har du tillgång till åkermark i anslutning till huset är det absolut bästa att få ner jordvärme. Man kan säga generellt att man får högre medeltemp i jord vilket medför något bättre verkningsgrad än bergvärme.

Du behöver förslagsvis 2x400 meter slinga.

Bergvärme är bra men dyrare och något sämre enligt föregående resonemang. Jag säljer Nibe och Viessmann men hade valt en Nibe 1255-16.

Du måste ange lite mer hur husens skick är för att få fram en bättre kalkyl för elförbrukning efter installation. Men normalt för äldre villor räknar man med 40-60 w per kvm i toppeffekt. Toppeffekten är således 10-14 kW någon stans. Jag tror inte det kommer gå åt mer än 7-10 000 kWh/år plus hushållsel. Man kan även med fördel installera solel som värmepumpen förvaltar. Payoff på solel ligger på 10 år normalt för privatpersoner. Tar man det via jordbruket får man dra både moms och bidrag. Då kommer payoff ner på 7 år.

En underscunt är viktig att man sätter innan kulvert för att minimera driftförluster.
Vvc-pumpen schemaläggs för att även minimera driftförluster där.

Om man värderar sin tid väldigt lågt så kanske man kan få ihop en bra kalkyl med ved men det bästa är att sälja massaved om man gillar att hålla på.

Flis är inte aktuellt i en så liten fastighet om du inte har någon spannmålstork eller verkstad du behöver driva med högtempererat vatten. Det krävs för dyra maskiner.

Senast jag kollade kostade energin följande:
Jordvärme 0,2 kr kWh
Bergvärme 0,3 kr kWh
Pellets 0,55 kr kWh
Fjärrvärme 0,8 kWh
El 1 kr kWh

Flis och ved är svårt att räkna med men låt säga att du kräver cirka 40 m3/år. Det blir 20 fastkubik massaved. Vad får du för det? I alla fall mer än vad elen kostar för att driva värmepumpen.

Jag räknar med 20 års livslängd på de varvtalsstyrda värmepumparna. En panna har kanske något längre. Sätter man en arbetstank på 100 liter före värmesystemet så mår värmepumpen extra bra eftersom man undviker höga hetgastemperaturer och den har alltid samma förutsättningar att jobba mot. Lite som vid testdrift i lab. Har man då solel så kan man ladda tanken med värme innan värmepumpen säljer överskottet ut på nätet.

Avatar Fallback

Re: Hur ska jag värma mina hus?

Flax12  
#460052 Kör med en panna anno: 1953!
Gått på olja, ved och sedan 12 år tillbaka på pellets och ved. Självcirkulation. Säkert inte den effektivaste pannan, men hela systemet med dom gamla elementen och tillägsisolerat hus, funkar faktiskt. Tre tonåringar i huset så det är hårdtestat[WINKING FACE]. Men inget varar för evigt....

20170616_202400.jpg

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).