Före och efter jobbet

Altan/trall

23 inlägg 20032 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Altan/trall

DrDamp  
#226980 Vet inte vart jag ska placera denna tråd..


Men jag fundera på såga eget trall/altan virke av tall (hos den lokalasågen) . Vad tror ni om det ? Nån som testat, håller det lika bra om man oljar in själv ? Som ett inpregmerat virke? Verka ju som inpreg oxå tar "slut" efter nått år och man får olja som 17 sen ändå.


Nån som har tips hur man ska såga det? "storlek"

Går det att få termowood lok? Tycker det är fint.   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Altan/trall

dwurg  
#226985 Jag tror ju inte att de håller sämre än tryckt virke iaf. De som trycks idag är ju som de är. De är ju de sämsta tänkbara virket som används och sågar man av en bit så syns de tydligt hur långt tryckningen har trängt in = inte mycket.
Har inte själv behandlat något så kan tyvärr inte tipsa dej, köpte en burk tungolja för många år sen som jag tänkte prova för att se hur de fungerade, men men den burken står fortfarande oöppnad nånstans.

Avatar Fallback

Re: Altan/trall

josip  
#226988 Jag gjorde ifjol en altan med asp-virke som jag sågat och hyvlat själv. Asp skall ju ha en viss resistans sägs det. Jag oljade virket efteråt och nu har jag byggt genomskinligt tak. Har lagt märke till att trots att det var oljat så har det grånat en hel del, speciellt där vattnet slipper till vid blåst och snö på vintern. (aspens gråanade yta lär ju vara det som skyddar virket) Tänkte dock olja på nytt i sommar om det blir av. Det var jäkligt snyggt när det var nytt.. Finns en bild i galleriet. Hållbarheten kan jag tyvärr inte uttala mig om då det vara gått ett år..

Tänker nog hyvla mera eget trallvirke i sommar till en brygga. Där blir det väl att använda furu då aspvirket är sgs. slut.

Avatar Fallback

Re: Altan/trall

DrDamp  
#227002 Jag har ju iofs ASP oxå men ej hugget då, fundera om man ska ta fotgen och spilolja och måla under dom ? Sen olja över sidorna par ggr efter hyvlingen som blir nästa år dock.

Tack för era tankar =)

   TS
Användarvisningsbild

Re: Altan/trall

totte  
#227008 Inte spillolja. Det är inget rötskydd, dessutom är det klart olagligt. Och vem tusan vill sitta i doften av gammal spillolja, den går inte ur på länge.

Avatar Fallback

Re: Altan/trall

DrDamp  
#227009
totte skrev:Inte spillolja. Det är inget rötskydd, dessutom är det klart olagligt. Och vem tusan vill sitta i doften av gammal spillolja, den går inte ur på länge.


Aldrig kännt nå lukt av det då jag gjort det för, stockar mm.. Det drar ju in i trädet som skyd. Kanske olagligt men finns säkert mycket annat skit som e minst lika farligt.. Men men få väl fundera mera, för det funkar verkligen fint som det suger in i trädet då man spär det med fotogen.

Ska ju vara under plankorna, ovansidan olja..Tips på vilken storlek man ska göra dom ? Nån? funderar på 34x145mm

   TS
Användarvisningsbild

Re: Altan/trall

T Landström  
#227010 Ligger trallen relativt luftigt bör det räcka med vanlig träolja för trall...
Det är ju kontakt med marken och jord som är döden för virke...

Dimensionen på trallen beror väl lite på hur stor yta som skall läggas?
För breda brädor kan ju göra att det ser "konstigt"...
Sedan vet jag inte hur starkt asp är...

Avatar Fallback

Re: Altan/trall

DrDamp  
#227011 Jag kommer köra med Tall eftersom jag har dom ned huggna redan. Blir nog runt 55-60 kvadrat

   TS
Användarvisningsbild

Re: Altan/trall

T Landström  
#227012 Okey! Då kan du göra dom som "vanlig" trall skulle jag tro... 28x?
Bredden är ju en smaksak...

Avatar Fallback

Re: Altan/trall

jmatsson  
#227013 Kinesisk träolja, oljade in ett litet trädäck förra året blev riktigt fint. Ser likadant ut idag. Finns ju tjäroljor också.

Avatar Fallback

Re: Altan/trall

DrDamp  
#227018
T Landström skrev:Okey! Då kan du göra dom som "vanlig" trall skulle jag tro... 28x?
Bredden är ju en smaksak...


Fin fint, ja kanske det är 28 dom är så 28*145 då ca..

   TS
Avatar Fallback

Re: Altan/trall

DrDamp  
#227019
jmatsson skrev:Kinesisk träolja, oljade in ett litet trädäck förra året blev riktigt fint. Ser likadant ut idag. Finns ju tjäroljor också.Tackar :wink:

Gärna en bild om du har =)

   TS
Avatar Fallback

Re: Altan/trall

opekka  
#227037 Har man tillgång till egen sågning och eget virke, varför snåla på dimension?

Ser jag på bryggor i skärgården är de vackraste i riktigt fina dimensioner, kanske 45 x 150 eller ännu grövre.

Förvisso var det nu frågan om en trall. Till ett inte alltför rustikt hus tror jag ändå att 34 x 140 kommer att kännas mer gediget än 28 x 120.

Jag byggde en uteplats till ett hus från 1974 för några år sedan. Valde 28 x 120 i kärnfuru. Har bara använt linolja+terpentin sedan dess. Hade jag gjort detsamma idag, hade jag valt en grövre dimension, då 28 mm slår sig om det inte är stumt skruvat/spikat.

Jag valde att skruva underifrån, för att få en ren yta med få skruvskallar.

Faktumet att trallen sedan är gjord av norrländsk och senvuxen kärnfuru betyder att den knappt suger upp linoljan+terpentin. Första inoljningen med 50/50 inolja/terpentin blev klibbigt. Kör numer en mycket magrare blandning. Ger en fin, grånad yta.

Avatar Fallback

Re: Altan/trall

DrDamp  
#227064 Opekka tackar, ja jag har ju en gammal gård med timmer hus runt om.. Så det lutar ått 34*140 minst, du har inte en bild att visa så man få se hur det ser ut (färgen,träet idag)

Jag ska oxå göra uteplats dock utan tak, men börjar redan fundera på hur bra det är, kanske blir väldigt slitet med all snö osv..


Då man skruvar underifrån skurvar man ddå genom regeln ? Inte bökigt ?

   TS
Avatar Fallback

Re: Altan/trall

opekka  
#227065 Är på resa. Fixar bild till helgen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).