Skotare

Kranvåg på skotare

7 inlägg 8077 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Kranvåg på skotare

Maldas  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#184396 Är det någon här som kör med Indexators bromsade länk med våg. Hur fungerar det? Bättre eller sämre än ALS/Loadflex med våg i lastbäraren? Måste man sitta och trycka på en knapp vid varje lyft?



   TS
Rottne skotare
Användarvisningsbild

Re: Kranvåg på skotare

Maldas  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#218424 Ingen??

   TS
Användarvisningsbild

Re: Kranvåg på skotare

finskpinne  
#218599 Indexator tillverkar bara länken, sedan får någon vågtillverkare lägga in sina grejer i den. I Finland används kranvågar vid mätning av virke, på samma sätt som maskinmätning så får skogsägaren betalt enligt vågen. likaså entreprenören. Detta är ju enda metoden som fungerar vid flerträdshantering. Precis som med skördarmätningen så säger ju lagen att vågen måste vara så exakt som +/-4%. Och det är det inga problem att klara av.
Dom väger virket automatiskt vid av eller pålastning och man behöver inte trycka på någon knapp om man inte vill. Intermercatos Bluescale går att få anpassad för MPB broms också, så man behöver inte köpa just indexators länk. Har man en MPB länk från tidigare så kan man använda alla delar från den till den nya Intermercato vågen, så man behöver inte betala för en ny bromslänk.

Användarvisningsbild

Re: Kranvåg på skotare

rocky  
#219353 När under krankörningen registreras vikten på dom olika metoderna?

Användarvisningsbild

Re: Kranvåg på skotare

finskpinne  
#219425 Här används nästan enbart vägningen vid avlastningen. Den automatiska vägningen sker vid det skede när du varken lyfter eller sänker kranen. Alltså i princip när du har knippet ovanför bankarna. Men du behöver inte stanna kranen för att vägningen ska ske utan du kör på som vanligt. I Finland har mer än var tredje skotare en kranvåg, och antalet ökar nog hela tiden. Man gör en kalibrering med jämna mellanrum genom att lyfta en kalibreringsvikt (ca 300-400 kg) ett visst antal gånger och sedan kalibrera datorn efter det. Denna kalibrering sker lite olika ofta beroende på uppdragsgivare. Men det brukar vara när du börjar på ett nytt objekt och åtminstone en gång i veckan. Men det tar inte så lång tid. Är åtminstone mindre jobb än med skördarkalibrering...

Metsäteho (Finlands motsvarighet till Skogforsk) har gjort uppföljningar på nästan 170 skotare och dessa resultat visar att mer än 60 % av vågarna ligger inom 0-1% noggrannhet, och 97 procent av vågarna ligger inom 0-2% noggrannhet. Dessa få procenter beror på användaren. Om man inte tar in användarens variabler i tester så är nog vågarna ännu noggrannare. Bl.a Skogforsk har testat de stora tillverkarnas egna vågar och dom har fått resultaten:

JD - 1,05 %
Ponsse + 0,16 %
Komatsu + 0,13 %

Användarvisningsbild

Re: Kranvåg på skotare

Maldas  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#454696 Dags att lyfta tråden. Jag hörde att Komatsu gått ifrån vågsystemet med lastceller i bankarna på loadflex och kör kranvåg istället. Någon som har erfarenhet, funkar det bra? Låter ju som en billigare/enklare lösning.

   TS
Avatar Fallback

Re: Kranvåg på skotare

Valmet 890  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#454737 Komatsus tror jag inte funkar tillfredsställande än så länge iaf, finns nog kvar att jobba på data programmet.
Rottne verkar lyckats bra, verkade funka fint på f20d demon vi provade.
På dom två komatsu skotare vi provat med kranvåg var den ur funktion båda gångerna :-P

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).