tis 13 aug 2024, 18:22#852507
Alvarsson skrev:Sveriges största Socialiseringsprojekt, förmodar att alla kan Internationalen utantill. 80 öre/kwh kommer inte att räcka trots att skattebetalarna tar på sig mestadels av finansieringen. Vi skall öka statsskulden med 30% för att satsa på bevisligen omodern och alldeles för dyr kärnkraft. Efter detta förslag är det väl ingen som är i tvivel om detta. Och håller vi oss till verkligheten så är ny kärnkraft på plats tidigast 2045. Man kan fråga sig vad som sker i mellantiden. Ett av många problem som ny kärnkraft har är, om vi bestämmer oss för ny kärnkraft 2025 så är det den årsmodellen kärnkraften skall byggas utifrån. När den står färdig förhoppningsvis 2045 så skall denna modell av kärnkraft tävla med energikällor modell 2045. Med den snabba tekniska utveckling som sker i dag står kärnkraften offside före vi har satt spaden i jorden. I den sämsta världen kan elintensiv industri flytta till andra länder som ger bättre förutsättningar för det förnybara, i detta scenario behöver vi inte ens kärnkraften.
Inte kasta spjut i glashus nu:
https://chatgpt.com/share/ea83706a-0713 ... 7ccb8be4f3"För att uppskatta hur mycket av de totala kostnaderna för elcertifikatsystemet som har gått till sol- och vindkraft, kan vi titta på den andel av elcertifikaten som har tilldelats dessa energikällor.
1. Fördelning av elcertifikat:
Vindkraft: Vindkraft har historiskt sett varit den största mottagaren av elcertifikat, särskilt under senare år. Uppskattningsvis har vindkraft stått för omkring 60-70 % av de tilldelade elcertifikaten under större delen av systemets existens.
Solkraft: Solkraft har stått för en betydligt mindre andel, ofta under 1 % av de totala certifikaten, eftersom solenergi i Sverige länge har varit en marginell del av elproduktionen.
2. Total tilldelning till vind och sol:
Om vi antar att:
70 % av elcertifikaten har gått till vindkraft.
1 % av elcertifikaten har gått till solkraft.
3. Uppskattad fördelning av kostnader:
Vindkraft: 70 % av 540 miljarder SEK = 378 miljarder SEK
Solkraft: 1 % av 540 miljarder SEK = 5,4 miljarder SEK
Dessa uppskattningar är grova och baseras på genomsnittliga andelar över tid. Den faktiska fördelningen kan variera beroende på exakt hur stor andel av elcertifikaten som tilldelats olika energikällor under olika år.
För mer precisa siffror skulle man behöva tillgång till detaljerad statistik från Energimyndigheten eller andra rapporter som specificerar den exakta tilldelningen av elcertifikat till olika typer av förnybar energi år för år."
Så för dessa "inte socialistiska subventioner" har vi fått skenande elpriser, skenande nätkostnader, skenande behov av ny nätutbyggnad, skenade kostnader för stödtjänster, försämrad prestanda så man varnar för roterande nedsläckning under höglasttimme. Men vi har investerat för lite, bara lite till av samma så ordnar sig allt?