lör 06 feb 2010, 15:59#81172
Mangan skrev här ovan något som jag berör.
Jag utgår ifrån att mina kvalitetsråd känns som frivilliga.
Med kunskap kan kvalitet åstadkommas och utnyttjas med små kostnader och bara lite planering.
Utan kunskap och erfarenhet minskar möjligheterna.
Exempel på dålig kvalitet: Snickerifabriker i södra Sverige köper inte längre sitt virke nära industrin utan virke från Norrland. Ex. Södras Unneforssåg miste kunder när de fick större område att hämta tallen från med följd att medelkvaliteten sjönk. Nya klassningen lär förstärkt problemet.
Exempel på bra kvalitet: I somras rekonditionerade jag ett gammalt träfönster som hade enbart träpluggar och inget kitt. Det kan vara nära 100 år.
Misstag som är gjorda:
I början på min skogsmannabana fickade jag ihjäl mängder av ekar i grovlek 35 – 70 cm där det fanns kvistren del 3-8 meter upp. Den kvaliteten hade varit värd 3.000 kr/m3 idag.
Tyvärr är jag är inte tillräckligt ung för att veta allt.
Bertilsson