Öppna kategorin

Den Gröna omställningen.

4605 inlägg 171821 visningar 38 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

Engelthon  
#801834 https://www.svt.se/nyheter/inrikes/elpriset-kan-ha-manipulerats-aven-i-sverige

Synnerligen allvarligt 🤬
Senast redigerad av Engelthon tis 23 maj 2023, 10:48, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

Robur Clivus  
#801836 Vindkraft – en grön bubbla eller ett svart hål? https://kvartal.se/artiklar/vindkraft-e ... svart-hal/

"Usel lönsamhet ...

Vi har gått igenom årsredovisningarna för samtliga vindkraftsparker som anlagts under åren 2017–2021. I detta material ingår 1 045 av de 1 093 vindkraftverk som anlades 2017–2020. De som inte inkluderats är små och ägs av bönder. 3–4 kommunala energibolag särredovisar inte vindkraften och har därför exkluderats.

Analyser av nyckeltalen för de olika vindkraftsparkerna är ingen munter läsning. Lönsamheten är mycket dålig, totalt sett har räntabiliteten på eget kapital, alltså avkastningen på ägarnas satsade pengar varit negativ varje år. Åren 2018–2019 var den minus 8 procent, 2017 låg den till och med på minus 25 procent. Intressant nog har situationen förvärrats ytterligare under 2020 och 2021 då räntabiliteten sjönk ytterligare till minus 11 procent och sedan minus 15 procent."

Vår tids Tulpaner kanske? https://sv.wikipedia.org/wiki/Tulpanmanin

Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

gurka  
#801838
Alvarsson skrev: Är så djävla trött på gubbar som vältrar sig i elände.


Om du är "trött" är det ditt problem och ditt "elände".

För det kan väl inte vara så här ?? http://www.forskning.se/2020/04/15/vind ... rhamtning/
😀 😀 😀

Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

Alvarsson  
#801839 Hur mycket än extrem pressen skriver negativt om vindkraften, så kvarstår faktum att investerarna mer än gärna satsar sina pengar i ny vindkraft. Givetvis till någons förtret. Trots alla subventioner till kärnkraften, hur många investerare är villig att satsa sina pengar på denna energikälla??

Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

Engelthon  
#801845
Trots alla subventioner till kärnkraften, hur många investerare är villig att satsa sina pengar på denna energikälla??


Tyvärr har du fel.

Vi börjar med vindkraften som är subventionerad med gröna certifikat. Det är där som vindkraften tjänar pengar.

Kärnkraften har inga subventioner utan bär egna kostnaden. Det är bara läsa deras bokslut så ser man vad de har för kostade och vinst.

Bygga ny kärnkraft är många som vill, det är politiska beslut som ställer till det och så gjors många gånger.
Läs om Forsmark, Oskarshamn och Ribghals varför det tog tid.
Sedan infördes en lag på 80-talet som skrotade hela svenska kärnkraftsindustrin. Sverige var långt fram och i dag bygger man verken på just system-80.

   TS
Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

Alvarsson  
#801846 Nu skall vi ta det från början. Gröna elcertifikat inget specifikt för vindkraften, utan utgår till allt förnybar el. Utgör ca 1 öre kwh sista tiden. Har ringa betydelse för investerarnas beslut. Kärnkraften har varit subventionerad i 60 år, finns inget försäkringsbolag i världen som försäkrar en reaktor utan statliga subventioner. Sedan skall du och våra tusende generationer betala slutförvaringen av det livsfarliga avfallet i 100 000 år, Vidare så får kärnkraftsägarna kompensation vid politiska beslut som stör kärnkraften. Så snacka inte om att kärnkraften inte har subventioner.

Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

gurka  
#801848
Alvarsson skrev: finns inget försäkringsbolag i världen som försäkrar en reaktor utan statliga subventioner.


Från Energiföretagens hemsida

"I januari 2019 kom lagändringar som höjde ansvarsbeloppet för reaktorinnehavare vid atomolyckor. Innehavare av reaktorer i Sverige är ansvariga upp till ett belopp på 1 000 miljoner så kallade särskilda dragningsrätter (vilket motsvarar cirka 1 200 miljoner euro eller 11,8 miljarder svenska kronor), om det vid reaktorn inträffar en atomolycka, alltså en händelse eller en serie händelser som leder till atomskador. Reaktorinnehavarnas skadeståndsansvar är strikt och gäller skador oavsett om skadan uppkommit genom eget vårdslöst handlande eller någon annans. Reaktorinnehavarna är även skyldiga att ha en ansvarsförsäkring för samma belopp."

Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

Alvarsson  
#801849 Jo men då subventionerar staten försäkringen, en förutsättning för kärnkraften. Olyckan i Fukushima beräknas till över 7000 miljarder. Så åter igen snacka inte om att kärnkraften inte är subventionerad

Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

Engelthon  
#801850
Sedan skall du och våra tusende generationer betala slutförvaringen av det livsfarliga avfallet i 100 000 år,


99% av strålningen från använt kärnbränsle är borta efter 40år.

Efter den tiden kan man åter ladda en reaktor. Rent teoretiskt skulle man i ett omloppsystem utan upparbetning kunna använda samma bränsle i 400år. Där efter blir det för lite klyvningsprodukter.

100.000år är på sätt och viss i sig rätt, men det är knappt 0,2% av bränslet som har den halveringstiden. Så redan efter 40år kan du kramas med bränslet. 😎

   TS
Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

Alvarsson  
#801854 Vi kan spekulera i mycket det vi vet är att vi skattebetalare betalar slutförvaringen, Sedan om det är 100 000 än 200 000 år är ingen som vet i dag.

Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

gurka  
#801856
Alvarsson skrev:Jo men då subventionerar staten försäkringen


Nej, och att ansvaret för ett uttjänt vindkraftverk övergår till markägaren om kraftverksägaren eller dennes försäkringar inte är tillämpliga, är inte heller en subvention.
Att olika verksamheter kan ha olika fördelar när de sammanfogas i samma system är inte ovanligt.
Vindkraften har tex fördelen att ledningsnäten måste anpassas till installerad effekt som ju sällan sammanfaller med behovet av elenergi.
Gröna elcertifikat utformades däremot till att vara en subvention just för att stimulera utbyggnaden av förnyelsebar energi.

Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

Engelthon  
#801860
Vi kan spekulera i mycket det vi vet är att vi skattebetalare betalar slutförvaringen, Sedan om det är 100 000 än 200 000 år är ingen som vet i dag.


Inte ett öre! mer än på elfakturan.

https://skb.se/

   TS
Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

Alvarsson  
#801862 Jodå slutförvaringen av det livsfarliga avfallet betalas över skattsedeln. I 100 000 är 200 000 år ingen vet, men en gigantisk subvention till kärnkraften är det.

Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

gurka  
#801863
Alvarsson skrev:Vi är Europas största elexportör, har Nordpools billigaste el. Är så djävla trött på gubbar som vältrar sig i elände.

Avatar Fallback

Re: Den Gröna omställningen.

Robur Clivus  
#801868 EU har verkligen tappat det helt, vad är det som händer, finns det inget som helst konsekvenstänk? https://www.atl.nu/orimligt-naturforslag-fran-eu lite citat från ATLs debattartikel:

"”I Europaparlamentet har det gått helt överstyr”

Den stora frågan är hur de andra svenska Europaparlamentarikerna i miljöutskottet, och då speciellt Helené Fritzon (S) och Karin Karlsbro (L), kommer att rösta. Marginalen för kompromisserna är nog den tunnaste jag någonsin varit med om, skriver Europaparlamentariker Emma Wiesner (C) i en debattartikel."

"När svenska myndigheter har utrett hur stort behovet egentligen är i Sverige, så landar beräkningarna mellan tummen och pekfingret på att cirka 2-3 miljoner hektar av Sveriges yta skulle behöva åtgärder fram till 2030, och ytterligare mellan 5-6 miljoner hektar fram till 2050.

Det säger sig självt att det är helt omöjligt.

Fram till 2050 är det för Sverige en miljon hektar betesmark som måste trollas fram. Samt åtgärder på drygt 8 miljoner hektar skog, varav 660 000 hektar utgörs av skogsmark som i dag är produktiv, som i och med detta måste plockas ur produktion för all framtid. Till detta kommer återvätning av drygt 40 000 hektar jordbruks- och skogsmark."

"Dessutom uppstår en galenskap då 1 000 000 hektar nygammal betesmark ska tas fram till 2050. Det kräver i sin tur 300 000 nötdjur som ska beta på betesmarkerna, och 300 000 hektar vallodling.

En stor del av dessa gamla betesmarker som ska restaureras är i dag skog, vilket gör att köttet från nötdjuren som betar här senare inte skulle få säljas, eftersom det är förbjudet enligt den nya avskogningslagen"

Man blir mörkrädd!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).