Vi testade sågen första gången tillsammans med några Stihl-sågar i en björkhuggning som ni kan läsa om här.
Vi upplevde då att sågen var rapp och arbetsvillig men kanske lite i klenaste laget när fällsnitten närmade sig 20 cm. Jag valde därför att testa den här sågen i en klenare typ av huggning. Eller kanske snarare i en grövre och eftersatt röjning. Ett arbete som normalt görs med en vanlig röjsåg eller kanske ännu hellre med en kedjeröjare. Men i och med att både pris och efterfrågan på ved nu skjutit i höjden så tänkte jag att det samtidigt skulle vara intressant att hugga klenved i sådan skog för att se vad man kan få ut. Vad skulle då inte passa bättre än att hugga med en riktigt lätt såg?
Påtagligt låg vikt
Den största skillnaden mellan Echos lilla ”fällkniv” och de vanligaste skogsägarsågarna Stihl 201 och Husqvarna 550 är vikten. Och givetvis effekten. Vi vägde in Stihls 201:a RFS på 5,0 kg med motsvarande 12-tumssvärd som satt på den lilla Echo-sågen. Husqvarnas 550XP MK II har vi tidigare vägt in på 6,8 kg RFS men då med 15-tumssvärd. Den lilla Echosågen med sina 3,5 kg är alltså 1,5 kg lättare än Stihls 201:a och mer än 3 kg lättare än Husqvarnas 550 XP MKII. En högst påtaglig viktskillnad om man som otränad ska hugga ved några heldagar. Dock med den lilla passusen att man inte behöver motoreffekten som de andra två sågarna erbjuder.
Bränslesnål
En annan sak som är högst påtaglig med den lilla Echo-sågen är att den är bränslesnål. Det går inte mer än tre snapsglas i tanken (0,19 liter) men det räcker nästan i en timme att gå och hugg/röja i eftersatt röjning eller klen gallring. Jag fick ihop och la i hög ca 45 bitar per tank. En liter Aspen räcker till fem tankar eller nästan fem timmars huggning med lite kaffepauser. Och i den här skogen fick jag ihop 225 bitar på fem tankar vilket motsvarar ca 2,5 m3 prima (om än klen) vedbjörk. Den röjda ytan motsvarade ca 0,2 hektar, grovt uppskattat.
Vass kedja ett måste
Echo CS2511 levererades i vårt fall med en 1,3 mm Oregonkedja (Oregon 91 PX) i 3/8-delning och på ett 12-tumssvärd. Jag har ofta råkat ut för kedjehopp när jag kört el- och småsågar med 1,1 mm-kedjor på grund av min kanske slarviga kvistningsstil. Med 2511:an har jag både röjt och ”slarvkvistat” utan att kedjan hoppat. Jag upplever också att den hållit sig bra spänd och inte slackat över tid. Något som däremot är ett måste är att hålla kedjan vass. Så fort det slöar ner det allra minsta så blir sågens klena motoreffekt (än mer) påtaglig. Kedjekåpan hanteras med vanlig 13 mm-nyckel, muttern sitter kvar när man lossat och kedjespänningen sitter lätt åtkomlig via spårskruv på kåpan.
Lättstartad men plottrigt chokereglage
Sågen har en primerblåsa och ett choke-startreglage. Precis som allt annat på denna såg så är även choke-regaleget litet. Lite plottrigt att komma åt med handskar där det sitter inklämt till höger om högerhandtaget. I övrigt så fungerar gasspärren och stopknappen som man kan förvänta sig och utan problem. När sågen är i gång så upplevs den som rapp och varvvillig. Den har ingen form av automatisk förgasarjustering (typ M-tronic eller Autotune) men det här exemplaret gick fint redan från start utan något behov av att justera. Vibrationerna upplevs inte som påtagliga men gummi/fjäderupphängningen kan kännas lite "sladdrig". Troligen inget som skapar problem utan mer av en vanesak. Enligt Echo så ska den här sågen ha kvalité som en proffssåg.
Slim design men hack i bågen
Sågen har en låg profil och den är som sagt påtagligt liten i hela sitt väsen. Balansen är bra och den är väldigt lättjobbad. Kanske mer för sin låga vikt än för att designen är unikt bra. En sak som var lite störande var en vinkel eller avsats på den främre handtagsbågen. Lång ner till vänster finns ett litet ”hörn” som gör att handen inte glider runt obehindrat när man t ex skiftar från vertikalt kapläge till horisontellt fäll- eller kvistläge. En liten men störande detalj.
Värt att hugga ved i klenbjörk?
Det kan tyckas inneffektivt att gå i röjskogen med en motorsåg men jag tyckte själv att det här var ett kul jobb. Främst för att röjningen resulterar i fina vedhögar. Många kanske inte har tålamod att jobba med klen björk till ved men det är ju ett sätt att tidigt i omloppstiden kunna plocka ut ett värde ur skogen. Man kanske kan se den här lilla motorsågen som ett mellansteg mellan en ”riktig” motorsåg och en kedjeröjare? I rätt typ av jobb är den lilla Echo-sågen i alla fall en fröjd att köra med!
Produktion?
Jag roade mig med att räkna bitar och mäta snittdiameter och kom fram till att jag högg och la ihop 45 bitar per tank i genomsnitt. Medeldiametern på bark mittmätt uppskattade jag till ca 7 cm. Det här innebär att det går ca 90 st tremetersbitar per kubikmeter. Man röj/hugger alltså en halv kubikmeter klen långved av björk per tank eller tre kubik om dagen om man kör sex tankar/timmar effektiv arbetstid i mitt "gubbtempo". Till detta går det åt knappa 1,2 liter bensin. Ytmässigt så går det åt 4-5 sådana arbetsdagar för att komma igenom ett hektar klengallring i eftersatt björk och då blir det 10-12 m3 ved som resultat. Bra eller dåligt? Värt besväret? Bedöm själva och diskutera gärna här i tråden😁
Här finns en video från vedhuggningen där ni kan se hur den här sågen går:
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto