lör 26 nov 2022, 09:43#780778
Denna kommer inte att hamna på tallriken på 3 veckor åtminstone ännu. Men gör eget bacon. Köpt en rejäl bit med sidfläsk från slaktaren som hade extra mkt fett på sig, vi har turen att ha en slaktare med butik i byn. Fläsket kom från en grisfarmare 4-5km bort från mig så lokalare blir det inte.
Har saltat dessa enligt vikt med salt och nitritsalt och lite svartpeppar. Sen vacuumpackat allting.
Nu ska det få vara i kylen ca två veckor. Sen ska de tas ut och få torka i kylen en vecka ungefär. Den ena biten ska jag kallröka, den andra har jag satt flytande rökextrakt i (äppelträ). Jag vill se var skillnaden blir mellan riktig rök och rökextrakt, som ju är det man får då man köper bacon i butik.
Jag har sett på många amerikanska recept och där smetar dom in baconet med söta grejer också, som lönnsirap. Men det har jag inte gjort det känns inte rätt. Jag har aldrig upptäckt nån söt smak alls i det bacon man kan köpa här så jag tror det är en amerikansk grej. Salt och sen alrök är planen för biten som ska rökas. Att det är äppelröksextrakt i den andra kanske påverkar smaken också.