Socialt (mer om oss)

Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

146 inlägg 20688 visningar 18 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

svampbob  
#761015 Jag tror det var i Ekonomibyrån eller liknande som han sade detta och det var i kontexten med Göran Perssons "gamla" uttalande om att "den som är i skuld är inte fri". Cervenka var nog sarkastisk då jag uppfattar honom som starkt kritisk till nuvarande ekonomiska läge. Kanske därför han slutade på DI (som i mitt tycke gärna framhåller "framgångssagor" som SBB Nordic med flera...).[/quote]

Håller med helt i det resonemanget.
Just SBB kan nog vara det allra bästa indikatorn på vart detta tar vägen, https://www.di.se/bors/aktier/sbb-b-949975/ endera så börjar aktiekursen snart vända alternativt så har vi ett Nyckeln 2.0 https://sv.wikipedia.org/wiki/Nyckeln_(f%C3%B6retag)[/quote]

Fortsatt spännande utveckling och trendvisare gällande SBB, reder Ilja (med hjälp av centralbankerna ) upp det här eller kommer han sluta som vår tids Refaat El-Sayed? https://sv.wikipedia.org/wiki/Refaat_El-Sayed[/quote]

något värde borde det u finnas i alla fastigheter som bolaget äger?

jag har fyllt på löpande i nedgången, vi får se om det är en fallande kniv jag försöker fånga. men skiter det sig kan jag iaf glödjas åt att ilja förlorat betydligt mer pengar än mig :D

köper även Balder löpande, vi får se hur det utvecklas[/quote]

Jag hörde igår att SBB som för ett par veckor sedan var helt på angående sitt nya kvarter i Kiruna nu igår backade helt och inte hade några besked framåt så nog har dom det rejält jobbigt. Fed höjningen igår kväll lär ju inte göra det lättare.

Elmia
Avatar Fallback

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Torleif  
#762396 Jag håller helt med Dennis CA.

Finansmarknaden har i 40 år skapat pengar ur tomma luften utan att någonting produceras. När den ekonomiska tillväxten i pengar inte motsvaras av verklig produktion och realvärdeökning kommer pengarna att tappa värdet. Nu har politikerna och centralbankerna i 25 år hållit tillbaka den inflationen med olika knep. Nu kunde de inte hålla tillbaka den längre och nu brakar det loss.

Det blir precis som när Finland i tiden betalade en del av sina krigskostnader och sitt krigsskadestånd genom att trycka pengar utan täckning.
Lösningen blev att införa strikta valutarestriktioner så att inga pengar fördes ut ur landet och ingenting onödigt importerades. Sedan klippte man pengarna. Alla pengar som någon ägde skulle klippas och gällde därefter för halva sitt värde. Andra halvan gick som tvångslån till staten. Som återbetalades bet närmast obefintlig ränta när inflationen hade gjort den återbetalade summan värdelös. Samtidigt satsade man stort på att bygga upp produktion och industri inom landet och åstadkom en verklig tillväxt i realvärde. Till en början skyddat av tullar och importrestriktioner.
Genom det och många andra manövrar lyckades man stabilisera valutan och verkligen betala för det som importerades så att leverantörer utomlands fick nytt förtroende och vågade sälja till Finland.

Vill vi ha någonting annat än krasch och konkurs gissar jag att det blir någonting liknande de närmaste 20 åren.

Avatar Fallback

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Robur Clivus  
#762594 Verkar som det kan komma mycket "intressanta" utspel i Q2 rapporterna från energiintensiva företag runtom i Europa: https://www.bloomberg.com/opinion/artic ... #xj4y7vzkg

Tips för intresserade är att följa Javier Blas på twitter: https://twitter.com/JavierBlas

Användarvisningsbild

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Fredrik Reuter  
#774832 Inflationen i september "rusar mer än väntat" och riksmedia i stort verkar vara förvånade över att KPIF var nästan 10 % i september. Ganska konstigt egentligen, hade de frågat en random svensk som handlar mat, tankar diesel och använder el så hade vi nog kunnat förekomma dem med att säga, ja, det har blivit j*vligt dyrt.

Man måste fråga sig om det finns parallella världar här i Sverige. Typ 11 miljoner som sliter för landet och några tusental som har inloggningen till stora ledarsidor som inte har förankring i verkligheten?

https://www.scb.se/hitta-statistik/stat ... mber-2022/

Vidare blir det ett lackmus-test med alla kommande Q3-rapporter. Det kan bli jobbigt att tälja guld när en stor del av befolkningen nu har det tufft att få månaden att gå ihop...

   TS
Användarvisningsbild

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Fredrik Reuter  
#774834 Ganska intressant inslag i senaste Ekonomibyrån: https://www.svtplay.se/video/36964323/e ... id=e4o7x9Z

   TS
Användarvisningsbild

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

DennisCA  
#774836
Fredrik Reuter skrev:Man måste fråga sig om det finns parallella världar här i Sverige. Typ 11 miljoner som sliter för landet och några tusental som har inloggningen till stora ledarsidor som inte har förankring i verkligheten?


Såg en lång intervjuv igår med en börshaj från London (Gary Stevenson) som pekade ut att ja det finns två helt olika världar. Och gränsen mellan de två blir allt mera oöverkomlig. Han var själv från arbetarbakgrund medan hans kollegor är alla typ är alla från överklassen eller aristokrater och har ingen aning om hur vanligt folk resonerar. Samma med många universitetsprofessorer och ekonomiska experter.

Och det finns ingen mekanism nånstans längre som straffar den som har fel i sina prediktioner. Han nämde en professor som haft fel varje år sen 2008 att räntorna skulle stiga, för hans modell sade det. Men han själv som kom från arbetarbakgrund trots han var miljonär flera ggr om vid detta laget så visste hur hans kompisar, föräldrar osv resonerade och använde detta i hans arbete och tjänade på det viset mycket mera än hans kollegor, för han visste nåt de inte visste. Han var väl den främsta inkomstbringaren i hans företag ett tid efter 2008 för han slog vad tvärtemot vad experterna sade.

Han är nu väldigt orolig över framtiden och allt han ser är att systemet nu systematiskt låser ut de fattiga från mer och mer chanser att kunna jobba sig uppåt, han tror inte att det är möjligt att det ska komma flera som honom från arbetarbakgrund och jobba sig upp till samma nivåer, dom låses ut allt mera från alla chanser att jobba sig uppåt, speciellt låses dom ut från bostadsmarknaden och att leva på hyra är en fattigdomsfälla.

Det är nu helt beroende på hur rika ens föräldrar är och vad för kontakter dom har. Han sade att kapitalismen som folk tror finns har redan dött, vad vi nu har istället är feodalism.

Användarvisningsbild

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Sjögården  
#774839 Måhända ersätts världens längsta nollräntedopade högkonjunktur av en alltmer tilltagande stagnation i kombination med hög inflation.
De flesta i näringslivet var inte födda sist vi hade en riktig lågkonjunktur.
Undrar om de kan hantera detta.. 😉

Avatar Fallback

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Robur Clivus  
#774840
Sjögården skrev:Måhända ersätts världens längsta nollräntedopade högkonjunktur av en alltmer tilltagande stagnation i kombination med hög inflation.
De flesta i näringslivet var inte födda sist vi hade en riktig lågkonjunktur.
Undrar om de kan hantera detta.. 😉


Är nog stor risk för det, att vi aldrig lär oss av historien, varje generation måste upprepa samma misstag.

En bra text av Cervenka som jag tycker är mitt i prick för en gångs skull: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolu ... -galler-om

Det positiva är väl att det blivit ganska tyst från MMT-gänget (Modern monetary theory) som jag uppfattade börja få ganska stor spridning inom framförallt den amerikanska vänstern för något år sedan. https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Monetary_Theory

Och kanske dags att slänga ut alla ekonomer som tror på Keynesianism från världens centralbanker! https://sv.wikipedia.org/wiki/Keynesianism

Avatar Fallback

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Robur Clivus  
#774849 Gustav Eriksson på Twitter uppdaterar en tråd allteftersom med annonserade företagskonkurser och varsel: https://twitter.com/GustavErikson/statu ... 9284356096 tyvärr drivs nog mycket av det här av just den skenande inflationen.
Sedan är det väl alltid diskussion om hönan och ägget, nollränta och pengatryckandet under alla dessa år har flyttat enorma mängder "framtida konsumtion" att redan bli konsumerad på kredit, kredit som nu kommer behöva betalas tillbaka och amorteras ner.

Användarvisningsbild

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Sjögården  
#774851 Det var nog en analys som var synnerligen klartänkt och tydlig!😉

Avatar Fallback

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Alvarsson  
#774853 https://www.dn.se/ekonomi/nuders-rad-ti ... -for-sent/ Läskig artikel.

Avatar Fallback

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Robur Clivus  
#774859
Alvarsson skrev:https://www.dn.se/ekonomi/nuders-rad-till-nasta-finansminister-reagera-innan-det-ar-for-sent/ Läskig artikel.


Låst artikel tyvärr, vad är kontentan i artikeln?

Användarvisningsbild

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Älgfoderodlare  
#774926 Det finns ju flera skillnader / splittringar i hur en stor del av finansutvecklingen varit / skapats under de senaste decenniet. Både subventionsstyrd / icke varurelaterad tillväxt, samt regional uppdelning.

Flera utvecklings / framtidsprojekt som subventionerats är bl.a. vindkraft, NS etc., som styrts av en viss agenda. Som har via beräknade / fiktiva underlag, givits medel som inte motsvarar vad som blir effekten av dom ( tillför mindre i förväntad utdelning / tillväxt än vad insatt kap. / subventioner borde kunna förväntas generera över tid = lika med pengarna i sjön ! ). Där just klimativern gått över styr !

De regionala effekterna syns ju mest inom fastighets / bostadsmarknaden. Där många via vårt - / låg ränteläge under så många år, haft det som möjlighet via sina "alltid" förväntat stigande värden / låga kostnader på Villor o Bostadsrätter, inom främst storstadsregionerna. Kunnat med dem som säkerhet, lånat för "lyxkonsumtion / överkonsumtion". O med överskattade tillgångar / försäkringar / skattesubventioner, skapat en stor del av den "marknadsbubbla" som finns idag.
Det kommer ju att skapa dubbla effekterna inom flera delar av bostads / fastighetsmarknaden när det väl börjar falla.
För när den första / primära sätts i gungning, så rasar den sekundära.

Ex.; Att köpa enbart en tomt på 1006 m2 för 15,5 miljoner ( knappt 15500 Skr / m2 ) i Vemdalen o tro att det är ett "egentligt" värde som är "rimligt / försvarbart" o ska hålla över tid, är en saga bortom all rimlighet ! Om man då har en annan fast. som garant för detta köp, o den börjar att falla i värde.
Vad som sker som en effekt av det, blir ju inte svårt att räkna ut !
O när allt för många regionalt / finanspolitiskt, som drabbas av samma problem o denna externa / överkonsumerade / uppblåsta marknad mättas av alla "underutbjudna" objekt till salu. O de fiktiva / överdoga värden som de då skapat över tid, kommer att få / ges sitt rätta värde.
Så kommer "nån" att få betalat detta kalas. Stackars " J..lar ! "

Avatar Fallback

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

Robur Clivus  
#774931 Ja det finns förutsättningar för att det kan bli ordentligt skakigt.
Har funderat en del på varför kronan beter sig så oerhört svagt mot andra valutor den senaste tiden, visst den brukar alltid falla mot dollarn när en lågkonjunktur närmar sig men tycker det känns som betydligt svagare än "vanligt" den här gången. Klurar på om det är "Smarta pengar" som ser en svensk fastighetskrasch och bankkris i antågande och att det är extra stora kapitalflöden ut ur landet? Framtiden får utvisa.

En viktig aspekt som det inte pratas så mycket om på senare år är de nya regelverk som instiftas sedan Eurokrisen, (https://sv.wikipedia.org/wiki/Eurokrisen) gällande hur banker kommer hanteras vid en framtida bankkris.
Är framförallt "Bail-in" -klausulen som den försiktige generalen kanske vill försöka parera och planera bort, se punkt 5, https://sebgroup.com/sv/press/nyheter/2 ... vad-galler .
Är nog ganska vanligt att vi skogsägare går över denna gräns med tanke på skogslikvidkonton samt skogskonton samlade hos ett enskilt kreditinstitut.

Avatar Fallback

Re: Högsta inflationen på 30 år, känner du av det?

alias  
#774936
Robur Clivus skrev:Ja det finns förutsättningar för att det kan bli ordentligt skakigt.
Har funderat en del på varför kronan beter sig så oerhört svagt mot andra valutor den senaste tiden, visst den brukar alltid falla mot dollarn när en lågkonjunktur närmar sig men tycker det känns som betydligt svagare än "vanligt" den här gången. Klurar på om det är "Smarta pengar" som ser en svensk fastighetskrasch och bankkris i antågande och att det är extra stora kapitalflöden ut ur landet? Framtiden får utvisa.

En viktig aspekt som det inte pratas så mycket om på senare år är de nya regelverk som instiftas sedan Eurokrisen, (https://sv.wikipedia.org/wiki/Eurokrisen) gällande hur banker kommer hanteras vid en framtida bankkris.
Är framförallt "Bail-in" -klausulen som den försiktige generalen kanske vill försöka parera och planera bort, se punkt 5, https://sebgroup.com/sv/press/nyheter/2 ... vad-galler .
Är nog ganska vanligt att vi skogsägare går över denna gräns med tanke på skogslikvidkonton samt skogskonton samlade hos ett enskilt kreditinstitut.


Började fundera på om man hanterar inlåning och utlåning separat i dessa situationer, eller räknar man på nettot (kvittning) av aktuella tillgångsslag och skulder för varje bankkund? Jag har tolkat det som att ingen kvittning sker.

Har man både lån och likvida medel över gränsen för insättningsgarantin i samna bank så skulle det ju kunna vara taktiskt klokt att krympa sin balansomslutningen så att bruttoinlåningen i banken hamnar under gränsen.

MVH
Alias

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).