Öppna kategorin

Bredbandsjesus ska bota elkrisen

3 inlägg 1936 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Bredbandsjesus ska bota elkrisen

Fredrik Reuter  
#772666 Jonas Birgersson, som även fått namnet "Bredbandsjesus" kommer nu satsa på att fixa Sveriges elkris. För alla som var med under IT-boomen i slutet av 1990-talet så är Birgersson ett känt namn. Det var Birgersson som i klassisk "Torsby-kavaj" (röd Helly-Hansen tröja i fleece) stegade in på IT-marknaden med sitt företag FramtidsFabriken och utmanade alla med att säga att alla i Sverige skulle få snabbt internet för 200 kr per månad.

Till en början blev han hårt ansatt. Det kommer aldrig gå osv, men numer har nog de flesta kritiker tystnat. För det blev ju precis som han förutspådde.

Likt förra gången med bredband så anser nu Bredbandsjesus att det gäller att tänka i nya banor. Warp News har intervjuat honom och han tycker det ändå är förvånande att ett elnät som skapades på 1800-talet fortfarande levererar el. Fast å andra sidan kanske det inte är konstigt att det nu inte fungerar optimalt.

Lösningen som Birgersson ser är något man skulle kunna kalla ett decentraliserat elnät med el-buffert hos i princip varje konsument. Bäst kan det kanske synliggöras med att svenska villor i framtiden kanske har solceller på taken men kanske främst ett hembatteri för att lagra el.

Decentraliseringen är nyckeln där man, när man når en kritisk massa, får ett system med några miljoner batterier som alla hjälps åt att förse Sverige med el. Han nämner inte elbilar men är det så att elbilar kommer dominera i framtiden så är även dessa en nyckel till decentraliseringen. Om vi på sikt konverterar bilflottan till 5 miljoner elbilar och varde bil har i snitt ett batteri på 60 kWh så finns en teoretisk kapacitet om 0,3 TWh eller 300.000 MWh.

Hur mycket batterikapacitet som skulle kunna finnas i framtiden i Sveriges villor är oklart enligt artikeln. Men det kan vara underordnat givet att nyckeln är en decentraliserad buffert av el. Detta är något som i teorin skapar en trygghet vid peakar och då dessutom att systemet är decentraliserat i hela Sverige.

Batterier är idag dyra men enligt Birgersson handlar om att marknaden ska växa, för varje fördubbling av marknaden så halveras ofta priset. Hur tillverkningen av batterier och hur återvinning etc. ska se ut förtäljer inte storyn men å andra sidan gäller det nog att se Birgerssons idéer på lite längre sikt. Det var ju så det blev med bredbandet i Sverige.

Vad tror du, byter vi i framtiden ut frysen mot ett hembatteri i källaren?



   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Bredbandsjesus ska bota elkrisen

jannee  
#772671 På sikt lärt det med sannolikhet gränsande till visshet bli standard i all nybyggnation med en elreserv (batteri).
Detta eftersom mer eller mindre ALLT vi gör är och blir beroende av en säker/stadig energiförsörjning.
Eftersom samhället inte kan bestå oss med detta måste vi själva privat lösa problem som samhället borde löst.
Många av oss på landet har redan gjort detta med våra transportabla elkraftverk.
Man kan idag likna vårt elnät med Försäkringskassan.
När FK (sjukkassan) började hade de runt 5 ärendeslag att ta hand om, idag har de över 70 olika ärendeslag.
Svenskt elnät är uppbyggt på vattenproducerad el, därpå har det byggts på och det senaste är vindkraftsel som är en väldigt osäker leverantör.

Avatar Fallback

Re: Bredbandsjesus ska bota elkrisen

phh  
#772679 Decentralisering av elproduktion närmare användaren är en önskvärd möjlighet för oss som bor på landet eller annars utanför centrala stadsbebyggelser. Dock har inte lagstiftaren och elmarknaden anpassat sig till det ännu. Möjligen för att stora investeringar i infrastruktur är kostsamma och anses ska betalas av konsumenten. Men för att spara el måste det vara bättre att direkt se effekten på sin elräkning istället för på skattsedeln. Tyvärr har inte heller ellagstiftningen anpassat sig utan förbjuder fortfarande att man sparar el och delar med sig på eget elnät till grannen. Ingen får tjäna för mycket på att producera el, då det blivit en inkomstkälla för staten och även används för att nå uppsatta miljömål. Däremot får du spara el och använda i egen fastighet när priset att köpa el är högt. Det pågår därför ett antal försök med att få ner kostnaden och komplexiteten för sådan lagring av el. Förra året öppnades möjlighet i lagen till mininät i egen fastighet inkl hyresgäster. Vi får se hur det påverkar utvecklingen. Ett antal bekymmer med moms, elskatt, säkerhet etc. kan påverka utfallet. I Blekinge ligger ett antal sådana projekt i planeringsstadiet. Bla ett på BTH som jag tror mycket på. Det behövs också en mer flexibel syn på vattenkraft i små anläggningar som kan användas till solenergi distribution pga de ofta har elledningar med hög kapacitet som går från dessa anläggningar. De har även dammar som kan lagra energi genom att pumpa vatten högre upp när elen är billig och sedan låta passera ner genom turbinen.
En vanlig villa på landet har 20 Amp och kan inte skicka in mer än en begränsad mängd el i nätet. Elledningar på landet är inte dimensionerade för att leverera el ut i nätet. Industri på landet som är nedlagd kan också ha sådana möjligheter vilket nu borde avspegla sig i deras värde. Jag ser fram emot en fortsatt diskussion. Ett tips är att surfa in på BTH s sidor och leta efter ” Det naturliga steget” eller Karl Henrik Robert mfl 🤓 som sysslar med detta.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).