SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Komatsus nya skogsmaskinfabrik från insidan

6 inlägg 4376 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Komatsus nya skogsmaskinfabrik från insidan  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#772573 Jag besökte Komatsu Forest i Umeå i somras och fick en guidad visning inne i den nya skogsmaskinfabriken. Det är ett imponerande bygge och fantastiskt att se en anläggning som kunnat byggas från grunden helt utifrån tillverkarens behov. Helt utan de begränsningar som annars finns när man bygger ut en befintlig anläggning. Stora, öppna ytor, högt i tak och med ett helhetstänk kring miljö för både människor och klimat. Taket är fyllt av solceller och kontoret är till största delar byggt i trä från närliggande granskogar. Här nedan finns lite bilder från både fabrik och kontor. (Fabriksbilderna har jag fått från Komatsu eftersom det råder fotoförbud inne i fabriken.)

1664277622_komatsuforest-umea-7.jpg


Fabriken har trimmats ett år
Sedan ett år tillbaka bygger Komatsu Forest nu alla sina skogsmaskiner i den nya fabriken och efter intrimning av både lager och montering har man fått upp farten på tillverkningen. Men precis som för alla andra tillverkare så har även Komatsu haft problem med leveranser av en del kritiska komponenter. Komatsu har dock valt att bygga maskinerna ändå och ställa dem på lager i väntan på att de kan görs kompletta med de sista detaljerna. Detta för att fabriken ska rulla så att arbetet med intrimning av produktionen kunnat göras så effektivt som möjligt.

Den omfattande tillverkningen av ”ofärdiga” maskiner har dock lett till att utomhusområdet kring fabriken nu lyser rött av skotare och skördare. Maskiner som väntar på de sista komponenterna för att kunna bli leveransklara och skickas till kunderna. Jag räknade till ca 60 stycken men under tiden som jag var där så lastades två skördare på trailer så det verkar ju röra lite på sig i alla fall.

1664277843_komatsufabriken.jpeg


Moderbolagets tillverkarkompetens har varit en tillgång och efter lite sedvanligt inkörningsstrul kan man nu verifiera fabrikens tillverkningskapacitet. Exakt hur många skogsmaskiner som kan tillverkas är hemligt men jag fick en liten fingervisning om 25-30 maskiner per enkelskift och vecka. Sen är det bara att räkna…

Dubblad tillverkningskapacitet?
Jag uppskattar, baserat på försäljningsstatistik från olika länder, att Komatsu Forest legat runt 1000 maskiner per år i den gamla fabriken. Baserat på ovanstående kan man ju då enkelt räkna ut att den produktionstakten kan dubbleras så småningom, när alla försörjningskedjor och komponent-leveranser trimmats upp. Behovet av maskiner verkar vara fortsatt stort och enligt Komatsu Forest så har man leveranstider upp mot ett och ett halvt år för vissa modeller.

Gigantiskt lager enbart för produktionen
Ungefär 250 personer jobbar i fabriken, både med själva maskinproduktionen och i det gigantiska lagret. I ”träkontoret” som ligger i direkt anslutning till fabriken jobbar ytterligare några hundra personer med R/D, inköp, planering, logistik, marknadsföring, försäljning mm.

1664277622_komatsuforest-umea-3.jpg


Lagret i fabriken är ett kapitel för sig. Det upptar en betydande yta och volym i ena änden av fabriken, med hyllor från golv till tak. Totalt finns här ca 8 000 artiklar och det är enbart lager av material till maskintillverkningen. Lagret för eftermarknaden finns utanför Arlanda. De största utmaningarna under fabrikens uppstart verkar ha varit i just lagerfunktionen och då inte minst när det gällt mjukvaran som ska hålla reda på allt. Man kan ju lätt föreställa sig vilket kaos det måste ha varit när datasystemen inte hade koll på vad som fanns och vart det fanns.

En produktionslina
I fabriken finns en produktionslina. Det skiljer mot den gamla fabriken som hade produktspecifika produktionslinor. Tillverkningen börjar med att ramdelarna sätts upp på hjulförsedda ”vagnar” eller s.k AGVs, robotar som förflyttar maskinerna utefter linan tills hjulen monteras på. Sedan återvänder de själva till startpositionen.

Maskinerna rullas framåt i linan allt eftersom de olika komponenterna monteras. Vid sidan av linan finns förmonterings-stationer där olika delar av maskinen förbereds för att monteras på en skotare eller skördare. Det kan t ex vara motor, hytt, kran mm. Ytterligare längre ut efter sidorna finns lagerutrymmen för större, mer skrymmande delar som motorhuv, hytt, hjul mm. I änden av linan finns ett rum för påfyllning av vätskor och uppstart och därefter läggs hjulen på. Sedan rullas maskinen in i testrummet för trycktagning, tester och justering.

1664278178_komatsuforest-umea-1.jpg


Komatsus Forests nya fabrik i Umeå är än så länge främst en monteringsfabrik. Svets och bearbetning av ramar, kranar och andra komponenter sker till största del hos underleverantörer. Hur det kommer att se ut i framtiden är inget som kommuniceras men man kan konstatera att det finns en hel del plats både i och utanför fabriksbyggnaden för att mer av maskinernas olika delar kan tillverkas från grunden här.

1664277703_9d1f3453-835a-4618-9d37-1ed23717cd98.jpeg


Kontor med miljötänk och skogskänsla
Komatsu Forests nya kontor är ett kapitel i sig. Det har ca 4500 kvm kontorsyta i sex våningar och har pelarstomme av limträ och bjälklag i KL-trä. Limträ och KL-trä är tillverkat av Holmen/Martinsson med gran från närliggande skogar. Stora delar av kontoret har ytor i synligt trä. Man kan riktigt känna trälukten! Möbler och annan inredning är en mix av modernt, ”high-tech” och rustikt trä. Enligt Martinsson så består stommen av 1400 m3 trä vilket binder in ca 950 ton CO2.

1664277703_9231c05e-2e19-4bab-87af-f09e650ff165.jpeg


På fabrikstaket sitter 19 000 kvm solpaneler. De beräknas producera ca 2,6 miljoner kWh el per år vilket enligt Komatsu Forest i stort förväntas motsvara det egna behovet.

Här finns en äldre tråd från ett besök när fabriken just börjat resas: Komatsu Forest One – första maskinen byggs nästa sommar   TS
Olofsfors skogsmaskinsband
Avatar Fallback

Re: Komatsus nya skogsmaskinfabrik från insidan

Amatörhuggare 62  
#772580 Som vanligt. 🌲 🌲 🌲 🌲 🌲 är ju skogsforum.
Så du får granar , istället för tummar Torbjörn.

Ja min granne väntar fortfarande, så sin nya skotare.

Användarvisningsbild

Re: Komatsus nya skogsmaskinfabrik från insidan

Thomkarlsson  
#772614 Kul att även få se bilder utifrån o kunna se några av träden vi levererat till utemiljön 🌲 😀

Användarvisningsbild

Re: Komatsus nya skogsmaskinfabrik från insidan

Skogsjacke  
#772615 Hur länge har din granne väntat på sin skotare .

Avatar Fallback

Re: Komatsus nya skogsmaskinfabrik från insidan

Amatörhuggare 62  
#772616 Sen förra älgjakten. Sen var d påsk, å juli.
Det kanske blir hjulklapp.
Det borde ju, dra ihop sig.

Användarvisningsbild

Re: Komatsus nya skogsmaskinfabrik från insidan

Skogsjacke  
#772624 Då är alltså leveranstiden lite längre än ett halvår i verksamheten. Skriv gärna här och meddela oss när han har fått sin skotare .

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).