SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsmässor

Elmia Wood 2022 – En sammanfattning

6 inlägg 10151 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Elmia Wood 2022 – En sammanfattning  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#760057 Nu har mässdammet efter Elmia Wood 2022 lagt sig och mässområdet i Bratteborg, Vaggeryd är snart tömt på maskiner, tält och andra spår efter flera hundra utställare. Eftersom Elmia Wood var den första lite större skogsmässan efter pandemin kan det vara intressant att summera. Hur var mässan? Var den bra? Hur många kom?

De stora maskinerna saknades
En påtaglig skillnad mot tidigare Elmia Wood-mässor var att de fem största maskintillverkarna saknades på denna mässan. Varken John Deere, Komatsu, Ponsse, Rottne eller Eco Log var med. De enda större maskiner som var med var en Profi-skördare från Umeå och två Pro Silva-skördare från Finland. Att de större tillverkarna inte var med var känt sedan tidigare av de flesta svenska entreprenörer men en hel del av de utländska gästerna blev (negativt) överraskade. För den som bemödat sig med att titta igenom utställarlistan på Elmias sajt så var bilden klar. Dock sa flera att utställarlistan på den engelska sajtversionen kom sent.

Halverat utställarantal och mässområde
Antalet utställare på årets upplaga av Elmia Wood var ungefär hälften så många som det har varit de senaste gångerna. Knappt 260 företag på utställarlistan i år när alla utställare och medutställare är inräknade. Motsvarande siffra har tidigare varit uppe runt 550 företag. Ett minskat antal utställare innebär att det behövs mindre med utrymme och följaktligen hade en av de två slingorna som användes 2013 och 2017 lagts i träda. Det som användes var merparten av fältytorna samt den småskaliga slingan.

Nöjda utställare trots hälften så många besökare
I stort sett alla utställare jag pratat med var mycket nöjda. Med färre utställare och i stort sett alla stora maskiner borta så upplevde de som var med att de fick mer uppmärksamhet på den här mässan. Tack vare att slingan kortats ner samt att mässan bantats till tre dagar var upplevelsen att det var minst lika mycket folk ute på slingorna och på mässområdet som vanligt. Trots att det bara var hälften så många besökare som 2013 och 2017 (ca 26 000 besök 2022).

Det här gällde även de utställare som vände sig till entreprenörer. Deras uppfattning var att det var skapligt med intressenter från den svenska marknaden och fler internationella än förväntat. Flera av dessa utställare var dock skeptiska till om de utländska entreprenörerna kommer tillbaka nästa gång det är Elmia. Många hade missat att de stora maskinerna inte var med och var därför besvikna.

Bra arrangerat!
Till skillnad från ”katastrofmässan” 2017 då trafik och parkeringar havererade så fungerade allt mycket bra på den här mässan. Nu slapp man regn vilket ju gör livet betydligt enklare för mässansvariga men allt verkade betydligt bättre förberett och organiserat än sist. Det är ganska imponerande med tanke på att det nya mässteamet som sattes ihop i ett pandemiskadat Elmia fick ett halvår på sig att få ihop mässan. Sen hade man givetvis hjälp av den mindre skalan med färre bilar och färre besökare.

Gott om flishuggar och vedmaskiner
Det fanns tydliga tecken på att vi har en ved- och bioenergimarknad som börjar bli het igen. På den lite mer bullriga och avsides avdelningen för flishuggar var det gott om maskiner som t ex Albach, Bruks, Mus-Max, Vermeer och det var ett välbesökt område. Antalet större vedmaskiner var många inkl. tillbehören som vedsäckar, paketeringsutrustning och liknande. Jag pratade med flera av tillverkarna som alla sa att marknaden för vedproduktion blir allt hetare även i Sverige.

Bandsågar säljer slut
En annan produkt som det också fanns gott om var bandsågar varav de flesta även demonstrerades i montrarna. Marknaden för egen trävaruproduktion har enligt bandsågstillverkarna ökat starkt. Troligen som en effekt av höga trävarupriser, låga timmerpriser samt att det finns gott om sågverk som blivit tillgängliga i både pris och handhavande. Problemet som finns kring dessa produkter idag (som så många andra) är långa leveranstider.

Produktutveckling av skogsvagnar
Det brukar vara gott om huggarvagnar på Elmias skogsmässor och den här var inget undantag. Det som jag tycker sticker ut är att det sker en omfattande produktutveckling hos många tillverkare. FTG har t ex en hel serie nya kranar i både Moheda och Mowi-utförande. Kranspetsstyrning kommer nu hos allt fler efter att Kronos premiärvisade en sådan lösning redan på Metko-mässan 2018. FTG erbjuder kranspetsstyrningen Xcrane på sina större modeller Moheda M81T och M81DT.

Nya lastreden av skotarkaraktär, brandbekämpningstankar och ständig utveckling av vagnarnas och kranarnas hydraulik kan nämnas som andra delar av utvecklingen. Det fanns även en del mindre vanliga varumärken på plats varav några inte har etablerade återförsäljarnät i Sverige ännu. Krpan från Slovenien hade med sig skogsvagnar i montern. Deras vedklyvar säljs av Trejon men för vagnarna letar de efter svensk importör. En annan tillverkare från Slovenien som hade skogsvagnar på mässan var med var Tajfun.

Farma visade flera nya kranar och hade bytt hela färg-profilen på sitt sortiment.

BMF-vagnarna från Estland har sålts i Sverige några år av Rinkeby Maskin i Skåne och de fanns med på mässan liksom Weimer Skogsteknik. Finska Keslas vagnar fanns med i Lantmännen Maskins monter tillsammans med Moheda.

I det mindre segmentet skogsvagnar till liten traktor hittar vi sedan tidigare vagnar från Kranman men nu snart även Avestavagnen som lanserar 4-tonsvagnen Taiga för mindre traktorer.

Flest nyheter i nytt storlekssegment?
Flera nya maskiner i ett nytt, intressant storlekssegment visades på mässan. Det handlar bl. a om Vimeks nya 7-tonsskotare ”Next Generation” som nu fått beteckningen Vimek 871.1 NG.

I det här storlekshäradet finns även ett skotarkoncept från Farma, Farma LF8. De hade ingen färdig maskin på plats men visade film och animeringar på vad de ska ta fram. En 8-tonsskotare med lastindex 1:1. D v s en maskin som lastar lika många ton som den väger själv. Maskinen har delvis Minibrunetten som förebild men den är tänkt för en självverksam målgrupp. Lansering planeras till vintern 22/23.

En maskin som definitivt fanns på mässan var Malwas nya skördare Malwa 980. En åttahjulig gallringsskördare snäppet större än Malwa 560. Tittar man på aggregatet, LogMax 3000T, så ligger den här maskinen mer i samma härad som Rottne H8 och Sampo HR46. I Malwas monter fanns även en konceptmaskin med batteridrift. En Malwa 560 kombi där dieselmotor bytts ut mot batterier och elmotorer.

Satsning med svalt mottagande
Inför mässan marknadsförde Elmia några nya satsningar. Dels scenprogrammet i "Wood Let's Talk" med politiker och branschrepresentanter och dels innovationssatsningen "Wood Innovation Loop". Båda dessa aktiviteter var troligtvis inte värt pengarna för arrangören då de föreföll vara klent besökta så vitt jag kunde se. Som tur var fanns sittplatser under tak/i skugga med en restaurang intill så det inte blev helt tomt framför scenen. Möjligheten att få maskinintresserade mässbesökare att sitta av en halvtimme framför talande minister, politker eller branschrepresentanter verkade inte vara så stor.

Innovationsslingan i skogen kändes som en påbörjad satsning som inte riktigt blev vad man hade planerat. Få stationer, dåligt informationsmatreial och lite oengagerad "jaså-känsla" över det hela.

Nästa Elmia Wood i maj/juni 2025
Elmia har satt ett nytt årtal för nästa skogsmässa. Den planeras att vara tillbaka försommaren 2025 och därmed är Elmia tillbaka i det uddaårsintervall som man tvingades lämna på grund av pandemin. Innan dess så ska Maskinleverantörerna köra sin egna, nya skogsmässa Swedish Forest Expo på Solvalla 1-3 juni nästa år 2023. Nolia ser också ut att köra skogsmässa nästa år någon vecka senare, 15-17 juni.

Vad händer sen?
Hur utvecklingen för de svenska skogsmässorna kommer att se ut framöver är fortfarande skrivet i stjärnorna. Jag hörde flera utländska journalitser och besökare som hävdade att årets mässa var slutet för Elmia Wood och att man nu får åka till Tyskland för att se en riktigt stor skogsmässa framöver. Samtidigt så upplevde i princip alla utställare mer folk och bättre mässa än det mesta som kan jämföras med. I alla fall i år. Men frågan är om Elmia kan lyckas locka tillbaka de stora maskintillverkarna att vara med på något sätt?

Det knystas allt som oftast om att de stora företagen hoppat av Elmia Wood av kostnadsskäl men det är nog en sanning med modifikation. Anledningen är snarare strukturell. Tiderna och verksamheten har förändrats. Elmia Wood var från starten ett mycket viktigt skyltfönster för maskinföretagen inom CTL (kortvirke). Folk kom från hela Världen för att se det senaste av den mest moderna tekniken. De stora maskintillverkarna satsade stora pengar på att få kunder från hela Världen till Sverige och det drog stora kostnader. Resor, hotell, busslogistik, jättemontrar med personal att ta hand om alla, kvällsaktiviteter mm, mm. Allt detta kostade givetvis mycket pengar men i början av Elmia Wood-eran var det värt investeringen. Många företag har hittat stora exportframgångar tack vare kontakter de mött på Elmia Wood. Allt eftersom åren har gått och marknader har mognat så finns nu alla större maskintillverkare närvarande på näst intill alla marknader där de vill vara. Det innebär att då att marknadsbearbetningen och kundvården decentraliseras till återförsälarna i respektive land. Därmed minskar behovet för en stormässa i Sverige och inte minst motivationen att bränna en massa pengar för att dra hit kunder som man hellre kan ta hand om på deras hemmamarknad. Det här gör att jag inte tror att Elmia Wood kommer tillbaka i det format den hade när den var som störst och alla var med. Men det hindrar inte att det ändå kommer att göras bra skogsmässor i årets format framöver. Det finns många skogsmässor i Världen som skulle avundas besökssiffror över 20 000 personer och handen på hjärtat: hur många personer hinner en utställare med på en dag? Det viktigaste är att det är ”rätt folk” som kommer och besöker.

Huruvida de stora tillverkarna kommer tillbaka till Elmia i någon form vet vi inget om i dagsläget. Men om Elmias skogsmässa mer blir en regional mässa för det svenska skogsbruket så kanske de kan omvärdera sitt engagemang och eventuellt hitta ett deltagande i ett format som passar bättre i den kontexten.

Framtiden får utvisa hur det blir!

Här finns en kort video från mässan:



Samt lite bilder:



   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Elmia Wood 2022 – En sammanfattning

just_det  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#760124 Problemet är väl att Elmia vill ha för mycket betalt för en monter. En stor skogsmaskin tillverkare betalar mellan 1-3 miljoner för en monter. Som dom dessutom inte får hugga skog på är ju helt orimligt. Och dom har även stora kosnade på personal som ska bygga monter och riva den. Och trailer kostnader dit. Så jag tror att hela Elmia måste tänka om. Om de ska bli nåt i framtiden.

Användarvisningsbild

Re: Elmia Wood 2022 – En sammanfattning

Torbjörn Johnsen  
#760128 Om tillverkaren har en kostnad på 1-3 miljoner för att vara med så kanske 10-20% av dessa betalas till Elmia för själva monterplatsen. Jag har inte sett någon prislista i år men gissar att det hamnar där någonstans. Resten är företagens kostnader för att få ihop sitt mässdeltagande. Tälthyra, transport av maskiner t o r, personal, hotell mm mm. Höga mässkostnader, ja visst. Men mer en effekt av hur stor satsning man gör totalt sett än priset som betalas till Elmia.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Elmia Wood 2022 – En sammanfattning

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#760129 Jag pratade med både stora och små utställare Det som slog mig vara att svensken klagade medan alla andra tyckte det var helt okej.

Avatar Fallback

Re: Elmia Wood 2022 – En sammanfattning

Jim_the_one  
#760140 Där fastnade man på film. Gick fram till Strands monter å kollade på slipmaskinen.
Tror jag såg Torbjörn men han såg lite upptagen ut å med en 2 åring i vagnen så kan man inte stanna hur mycket som helst.
Jag var där på torsdagen, kändes som att det var typ 3000pers men hörde/läste någonstans att det var 8000. Lagom mycket folk var det iaf. Mycket trevligt att få komma iväg på mässan då det var några år sen sist.

Avatar Fallback

Re: Elmia Wood 2022 – En sammanfattning

Ljursken  
#760246 Mycket bra skrivet Torbjörn. Bra sammanfattning, tankar och artikel! Stämmer bra med bilden man fick på plats.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).