Uppvärmning

Optimal panntemp i Vedex 3300?

16 inlägg 1899 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Optimal panntemp i Vedex 3300?

Ent  
#756674
busholle skrev:Jag förstår inte grejen med att jobba med så låga temperaturer. Du tappar åtminstone 30% i lagringsförmåga med att sänka från 100 till 80 grader om man räknar med att man kan köra ned tanken till 40 grader. Istället för 60 grader differens blir det 40 grader mellan fullt och tomt. Kärlen behöver du knappast vara orolig för, de håller för de allra flest trots att de i många fall jobbar över sin angivna maxtemperatur.

När det gäller kokning så är det inget problem i fläktstyrda pannor, fläkten stannar med så mycket marginal att pannan kan pyra i lugn och ro även om man skulle ha råkat lägga i ett helt inlägg för mycket. Vi har provat hemma många gånger utan problem.


Med så stor tank är jag inte rädd för kokning, och pannfläkten stannar om det blir för varmt, precis.
Och du har helt klart rätt i att man tappar lagrad effekt ju lägre temperatur man laddar tanken med. Men samtidigt kräver det mer effekt att ladda till högre temp= mer ved. Frågan är om vedförbrukningen stiger linjärt eller om det sker med nån exponent om man lyfter från 80 till 90 grader.

Under den kalla perioden kommer jag att elda en gång per dygn, oavsett om det blir till 80, 85 eller 90. Skillnaden blir vedåtgång och hur lång tid uppeldningen tar när tanken kallnat.

Jag tänker ifall pannan kanske har en "sweet spot" vid 80 eller 85 grader, ungefär som att en bil kan gå billigare/effektivare vid 110 km/h än vid 100, trots att luftmotståndet ökar. Eller så går pannan effektivast vid 90 och då är det bara fortsätta med den befintliga 87 graders termostaten.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).