Skogsfastigheter

Självbrukande skogsägare

16 inlägg 9828 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Självbrukande skogsägare

summit800  
#7468 Hej,

Jag ska tillsammans med min bror överta våran mors skogsfastighet om 400 ha. Tanken är att vi efter tillträdet ska ägna oss åt självbruk under en kortare tid för att på så sätt finansiera våran tacksamhet gentemot våran mor.

Pratade precis med besparingsskogen i Älvdalen samt Driftsbyrån i Falun. Båda så skrattade dom åt mig när jag delgav mina planer om självbruk.
Jag citerar: "det finns inga självbrukande skogsägare, marginalerna är för små"

OK menar jag, självbruket innebär hur som helst fysisk fostran. Men är det verkligen så att det är ekonomiskt ohållbart att bruka sin egen mark?
Någon självbrukare med egna erfarenheter?!

/ Summit800



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#7476 Brukar försöka bita ihop när självverksamma bekanta vill prata om hur mkt de huggit ihop. Som delvis ekonom brukar jag även titta på kostnadssidan(skatter,avskrivningar drivmedel etc), vilket inte brukar vara populärt att dra upp i detta sammanhang...

Fysisk fostran skriver jag under på närsomhelst.Tycker det är en förmån att få jobba med kroppen ibland.

Bäst betalt har man nog med röjsåg o planteringsrör. Iaf om man inte har gedigen skogskompetens i bagaget. På 400ha borde det inte finnas brist på denna typ av jobb.

Däremot har jag märkt en del andra fördelar. T ex duktiga självverksamma som gallrar manuellt i egen skog brukar bli riktigt fint.

/Nisse

Avatar Fallback
trädsamlare  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#7488 Håller med nisse. Att ge sig ut och avverka i större skala kan i dessa dagar till och med kosta reda pengar. Skillnaderna mellan de priser som betalas på anbudsmarknaden (leveransrotköp, rotposter etc) och det som betalas för leveransvirke är stora eller mycket stora när det är sug efter virke (som nu). Att sälja virke till prislistepriser idag är nog inte någon vidare bra affär.

Satsa på att röja, plantera, underrörja och planera i första hand. Där kan man med framgång konkurrera. Det är roligt att hugga i lagoma doser, men några större objekt är det nog krasst sett inte stor idé att ge sig på. Det vill i så fall till att man verkligen inte har något mer produktivt alternativt alls att ta till, eller att man tycker det är väldigt roligt.

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#7492 Definiera vad du menar med "självbruk"?.

Hade ni tänkt leva på avkastningen från fastigheten, du och brorsan, och samtidigt finansiera övertagandet, eller vad?.

Är det 400 ha "produktiv skogsmark"?.

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#7496 Jag vill bara tillägga att denna diskussion är intressant och jag kommer följa den med spänning.

Var i landet ligger skogen?

400ha i Småland kan man nog leva gott på... 8)

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#7508
Mangan skrev:400ha i Småland kan man nog leva gott på... 8)


Beror helt på förutsättningarna.

Får man en perfekt skött skogsfastighet med högt virkesförråd och bra åldersfördelning + en massa betalda maskiner "serverat på silverfat" så,,,,
Det är ju en viss skillnad om man jämför med någon som tänkt bli skogsägare idag och bara har " 2 tomma händer" att börja med.

Avatar Fallback
summit800  
#7520 Börjar med en mer djuplodande förklaring om anledningen till mina planer…

Tanken var att, efter det att vi tagit över fastigheten (medelst gåvobrev), ge en motprestation till gåvogivaren. Detta skulle enligt planen finansieras genom försäljning av leveransvirke under perioden augusti – september 2007. Själv är jag studerande vilket i stort sett innebär att jag nolltaxerar. Min bror är förvärvsarbetande men har för avsikt att gå ner i tjänstetid under perioden.

Eftersom jag har låg, eller ingen inkomst, måste det vara fördelaktigt för mig att ta tag i saken nu. Snart kommer jag, förhoppningsvis, att vara ute på arbetsmarknaden och håva in pengar som alla andra. Den progressiva skatteskalan innebär att jag i inkomstslaget tjänst kan komma upp i 306 000:- innan jag behöver betala ytterligare 20% i statlig inkomstskatt. Om jag säljer virket, och får betalt för detsamma, på båda sidor om årsskiftet så innebär det enligt kontantprincipen att inkomsten fördelas mellan inkomståren 2007/2008. Detta ger, enligt min (bristande) logik, en möjlighet för mig att sälja virke för 612 000:- innan jag straffas av den 20%-iga statliga skatten. Denna chans återkommer förhoppningsvis inte eftersom jag har för avsikt att inte vara arbetslös efter min tid i plugget.

Grundläggande i diskussionen torde vara, vilket som också har framförts av Skogshuggarn, vad som framgår av skogsbruksplanen. Den aktuella planen är från 2003 men vad jag kan förstå så har inga åtgärder skett i skogen sedan dess. Tyvärr har jag inte tittat i den och jag saknar dessutom kompetens att utläsa något av den, bl.a. så måste ju värdena i den uppskrivas fyra år. Det jag vill utläsa är hur som helst fastighetens totala värde och hur mycket skog som finns i det område jag hade tänkt bedriva ”hobbyskogsbonderi” i.
Fastighetens totala värde är av betydelse inte minst ur ett familjerättsligt perspektiv eftersom vi är tre bröder in alles. Gåvan kommer av familjerättare att uppfattas som ett förtida arv och då är det läge att hålla koll på ungefär hur stor den lagstadgade laglotten kommer att vara den dag mor lämnar jordelivet. De pengar som vi ger till mor ”som tack för hjälpen” kan hon med fördel ge till den tredje brodern så är problemet med laglotten ur världen.

Ett köp av fastigheten är inte aktuellt. Moderns skattebörda väger redan bly och reavinsten skulle för henne bli omöjlig att hantera. Det skogsavdrag som ett köp ger möjlighet till förlorar iaf. något av sin fördelaktighet genom min plan att undgå statlig skatt.

Min önskan är:

- att en analys av skogsbruksplanen visar att tillräckligt med skog finns för arbete under hösten/vintern 2007.
- Att den mängd skog det är mänskligt att två man kör ut under perioden ger så pass mycket inkomst att modern får en god slant och att man själv håller sig över existensminimum. Brorsan jobbar halvtid och behöver inte någon ytterligare inkomst.


Till fastigheten finns en bunt pantbrev knutna. Dessa skulle kunna användas för att inhämta finansiering för två kompletta huggarkit och om man är riktigt seriös även kanske en bättre begagnad skotare och en snygg pick up truck. Avskrivning av denna utrustning måste självklart inräknas i den totala kalkylen.

Det om mina planer. Frågan kvarstår, vad är bäst ur ett ekonomiskt perspektiv? Ska jag sälja skogen på rot eller ska jag vårda min kropp och göra det själv?

Ett tillägg. Ryktet säger att PC-Skog ska scanna området från 700 meters höjd under våren/försommaren 2007. Denna teknik ska tydligen ge möjlighet att i princip utläsa diameter på enskilda träd. Kommentarer?

   TS
Avatar Fallback
Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#7530 Jag skulle nog sälja skog på rot.
Fördela utbetalning på flera år.
Om nu röjer undan småträd, buskar innan ni bjuder
ut rotposten så kan det bli högre pris.
Efter avverkning så finns det jobb med ev. dikning och plantering.
Finns det bra skogsvägar? Korta skotningsavstånd är en
fördel vid rotpostförsäljning.

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#7531 Rent konkret,,,,,,

Börja med att se över ekonomin på fastigheten och lär er skogbruksplanen.
Det är 2 avgörande faktorer som ligger till grund för behållning och avkastning.
Sen kan ni börja grubbla på löner/förvärvsfinansiering/nya pick up bilar och skotare.
Jag tror att det är enormt lätt att bli lite "fartblind" när man får överta en såpass stor skogsfastighet.
"Felinvesteringar" är ett bättre ord för det hela.

Fysiks fostran,,,,hehehe, ja då har du kommit rätt!.

Vad ni ska göra själva är i princip allt utom större slutavverkningsobjekt.
Plantering-röjning-gallring där ni tar ut massa/klentimmer, och möjligtvis slutavverkning på mindre poster, typ restbestånd och fröställningar.
Visst kan man även hugga sig någon trave leveranstimmer om man nu känner för det, men som sagt,,, större objekt = skotare/skördare
och då bakar man naturligtvis även i mb i "paketet".

Att PC Skog kan diametermäta rotstående skog från flyg på 700 m höjd känner jag inte till.
Återigen så är det din manuellt upprättade taxering (skogsbruksplanen), som ska ge en teoretisk avkastning per år och avdelning.

Användarvisningsbild

Re: Självbrukande skogsägare

Skogshuggarn  
#7532
summit800 skrev:
Pratade precis med besparingsskogen i Älvdalen samt Driftsbyrån i Falun. Båda så skrattade dom åt mig när jag delgav mina planer om självbruk.
Jag citerar: "det finns inga självbrukande skogsägare, marginalerna är för små"


Det är alltså LRF som du varit i kontakt med?,,,

LRF ger jag inte "5 öre" för i skogs-sammanhang.
Deras syn på skogsbruket är enbart att detta ska fungera som ett "nödvändigt komplement" till vårt ack så livsviktiga jordbruk.
En form av "reserevkapital för bönder" som man helst inte ska investera resurser i utan bara åka ut och plocka ner när plånboken är tom.

Att det sedan "låter bra" är bara ett spel för galleriet,,,,

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#7534 Jag tror du först skall fundera på hur många ha som behöver röjas, och hur många ha som kan/skall slutavverkas.

Jag tror att röjning samt plantering av detta räcker för en lagom fysisk fostran. Köp en röjsåg och gör det klart, och fundera sedan över nästa steg. Under tiden skall du ströva runt och fundera på vilka rotposter som kan vara akuella att bjuda ut.

Glöm inte dina studier!

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#7538 Hej skotern!

Här ska du få ett uppriktigt råd:

Anlita professionell hjälp!! Värdena är för höga och skatte- och ägarförhållande kräver lite fundering. Ser att du redan blandat ihop din privata och företagets beskattning. T ex kan man ,beroende på hur balansräkningen ser ut, plocka ut räntefördelat resultat med ca 30% skatt oberoende av din privata skattesits.Vill minnas att reglerna för överföring av tidigare ägares fördelningsunderlag nyligt blivit förmånligare just för att underlätta generationsskifte.

Finns massor av liknande parametrar att räkna på, så ta hjälp att räkna på alla alternativ innan du/ni tar beslut!

Eftersom du funderar på leveransvirke gissar jag att du har skoglig bakgrund, men det kan nog vara bra med ett bollplank ändå.

/Nisse

Avatar Fallback
trädsamlare  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#7543 Några ekonomi- och skattefunderingar

Även om du/ni inte behöver betala statlig inkomstskatt blir ändå skattebelastningen ganska stor (egenavgifter och kommunalskatt). Vid gåva övertar mottagararen givarens ingångsvärden för räntefördelningsunderlag, skogsavdrag etc. Beroende på din mors ingångsvärden kan det gå att ta ut pengar till väsentligt lägre skattekostnader än genom "vanlig" inkomst av näringsverksamhet.

400 ha representerar ett ganska avservärt kapital. Vore det i mina trakter skulle det handla om 10-20 miljoner. Det kan nog vara väl använda pengar att ta hjälp av någon som är kunnig i BÅDE skogsekonomi och skatter (det finns sådana även på LRF-konsult, även om skogshuggarn verkar ha dåliga erfarenheter av dem)

Tillägg:

Nisse han skriva ung motsvarande inlägg medan jag författade (mm). Instämmer i hans kommentarer
Som virkesmarknaden ser ut nu och troligen även i höst tycker jag definitivt ni på allvar ska ta reda på vad ni får det ni tänkt avverka som rotpost eller leveransrotköp. Vid försäljning som LR, se till att priset avser bruttovolymen dvs betalt även för vrakvolymen. Då kan köparen aptera hur galet han vill. Jag tror mycket väl ni kan få "betala" för att avverka i egen regi, dvs rotpriset blir så mycket högre att det med marginal betalar avverkningen (Med reservationen att jag inte vet var fastigheten ligger och hur marknaden ser ut lokalt just där). På en 400ha fastighet måste det finnas mer "lönande" arbeten att göra i egen regi än att avverka. Om man inte tycker det är vansinnigt roligt, men då kan man i alla fall välja de minst olönsamma objekten (exv enl skogshuggarns lista tidigare i tråden).

Nyttja pantbreven för att finansiera utrustning kanske ni inte behöver göra. Virkesköparna är i allmänhet mycket generösa med förskott, särskilt till större skogsägare, vid större objekt och hopp om långsiktiga affärer. 75% förskott brukar gå bra.

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#7549 Allt det här är egentligen helv,,,ursäkta!, väldigt svårt att ge några precisa svar på när man inte vet ett smack om förutsättningarna.
Det kan ju vara "avverkningsförbud" på hela klabbet, eller så är det 150 ha med röjning och ungskogar som ligger i vanhävd?.
Då får man snarare trampa tillbaka både arbetstimmar och kapital i fastigheten istället för att drömma om nya pick up truckar.
Ok, det kanske låter som jag har en "trist attityd", men jag har med egna ögon sett de som "lekt bort" stora skogsgårdar för att i slutändan
gå i KK med kronofogen i hälarna.
En viktig faktor är alltså att "investera rätt" och ha en långsiktig strategi bakom ägandet.
Speciellt om man är beroende av att skogen ska ge avkastning till löner och förvärvsfinasiering år efter år,
Om vi utgår från att du "Summit" inte har en pinal för att klara skogsarbetet och har stora röjningsbehov???, så är 2
kompletta huggarutrustningar det ni ska investera i allra först och där håller jag helt med trädsamlare, undvik att använda pantbreven till detta.
Jag tror att man kan handla räntefritt hos de flesta sågförsäljarna idag?, och det blir ju genast en bättre affär än att ge
bort en massa räntepengar till banken.
Visst kan man ta ut förskott på slutavverkningen, men har ni inte full kontroll på planen så kanske det är vettigare att avvakta med den
biten tills dess ni blir "varm i kläderna".

Avatar Fallback
granen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#7800 det handlar väl om ganska mycket pengar som
tredje brodern skall ha för han vill väl ha åtminstone ha
taxeringvärdet och det är nog ganska högt på 400 ha
hugger ni själva så måste ni ju investera i maskiner om
ni inte redan har det. hugger man själv och säljer på
leverans kan man bli väldigt besviken. säljer man en rotpost
till nettopris per kubik vet man vad man får in och det är lättare
planera. ni behöver inte känna er arbetslösa med 400 ha skog
jag har inte en fjärdedel så mycke och hinner knappt röja och
hugga upp det som blåser ner. det som ni ser som kroppsvård
kan nog bli kroppsvärk och besvikelse är jag rädd för

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).