Skogsröjning

Ordna en fin blåsippebacke.

4 inlägg 2689 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Ordna en fin blåsippebacke.

en_dator  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#751050 Vet inte om det här är rätt forumdel, men det handlar i alla fall om röjning :)

Jag har ett område som är gammalt skogsbete/inägor/avrösningsmark. Det är lite småkuperat, mycket gamla rösen och spår efter våra föregångare här på jorden. Området har de senaste 40+ åren enbart betats av får eller häst i lite olika omgångar, nu senast har det fått stå i princip orört i ca 10 år i förhoppningen att det skulle skjuta upp mer björk eller asp som skulle kunna både se trevligt ut och ge lite utkomst i framtiden.

Nu verkar det inte ha kommit upp så mycket björk som jag hoppats men lite allt möjligt löv växer och frodas i alla fall. På området finns det även kvar en hel del ganska gamla träd varav en del har dött och blåst kull nu under vintern. Så där har jag tillbringat lite tid nu i vinter och vår och lite isänder allt efter hur mycket ork som finns så röjer jag mig fram (även slån och hagtorn har trivts väldigt bra lite här och var så det tar lite tid att röja).

Nu har jag kommit till ett mindre stycke som är (eller snarare kan bli) en fin skogsbacke med mycket vårblommor. Det är i anslutning till ruiner från ett gammalt torp och där växer massvis med blåsippor, färgväxlare och gullvivor (bland annat). Jag skulle vilja gynna dessa så mycket som möjligt, men känner att den delen inte riktigt täckts i de utbildningar jag gått :)

Jag vet helt enkelt för lite för att kunna göra allt rätt. Vilka träd och växter föredrar de, och hur "mycket skog" vill de ha? Hur ofta och hur hårt bör man ta bort sly. Tyvärr har vi för tillfället inte möjlighet till att låta djur beta (det finns inte någon med djur i rimlig närhet just nu) så det handlar om vilka åtgärder jag själv kan göra.

Huvudplanen är att över tid återskapa området lite hur det såg ut när det betades, men med mer träd på. Det kommer att bli lite område med hasseldungar och gräs, och andra områden med glest blandlöv.

Det kommer att ta några år men det är helt OK ;) Det enda jag känner just nu är att jag inte vill göra allt för många misstag med stycket där alla fina blåsippor växer, dem vill jag ju ha kvar.



   TS
Stihl Motorsågar och Röjsågar
Avatar Fallback

Re: Ordna en fin blåsippebacke.

David S  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#751125 Slå av gräset i juli augusti och bär bort det från ängsdelen. Om det görs varje år tar du bort näringen i marken vilket gynnar blommorna. Faga ängen på vårkanten, räfsa bort löv och kvistar för att ta bort ännu mer näring och underlätta för sommarens slåtter. Ta bort stora skuggande granar, blommorna behöver solsken. Gynna gamla lövträd för att öka artrikedom vilket i sin tur bidrar till mer blommor.

Köp en lie och lär dig slå med den om du tycker det verkar kul (annars röjsåg). Går att beställa en bra från bla slåttergubben, Jan Wester.

Avatar Fallback

Re: Ordna en fin blåsippebacke.

tallen100  
#751134 Bästa är att slå med lie, slåtterbalk eller möjligen klinga på röjsågen.
Räfsa ihop allt och ta bort det.
Snöre/trimmer är inte bra om du vill gynna blommorna.

Avatar Fallback

Re: Ordna en fin blåsippebacke.

en_dator  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#751274 Det där är väl lite av standardinstruktionerna för en äng. Men jag har ingen äng :)

Några granar finns inte, lite plantor här och där så klart, de mesta plockar jag bort men några fina som kanske kan bli julgranar sparar jag. Vi har aldrig tagit in gran själva, men runt jultid dyker det alltid upp en massa släkt och bekanta som vill ha :).

Vårfejningen tror jag faktiskt går bort, skulle jag räfsa löv nu skulle jag riva sönder alla små blomplantor som finns i skydd under lövet.
Redan nu är blåsippeplantorna i storlek med handflatan, och de behöver ett litet lager gamla löv som skydd och för fukthållningen. Att rensa bort ris och nerfallna grenar kan man ju så klart göra, men något mer kan jag inte se att man kan göra på våren utan att skada blommorna.

Sipporna och gullvivorna växer inte där det är gräs (här hos oss) så det gör det lite enklare trots allt, men nu när jag gallrar och släpper in mer ljus så är ju så klart risken stor att det kommer upp gräs även där det tidigare inte funnits något. Därför kommer jag att medvetet INTE feja utan låter de gamla löven ligga kvar och täcka marken i hopp om att det ska kväva eventuellt gräs. Det är ju mest ek och boklöv som ligger kvar, resten har ju nästan hunnit multna ner redan.

Sen insåg jag att de blommor jag kallar färgväxlare tydligen heter lungört, vet inte om det är lokalt eller bara jag som fått namnet om bakfoten. Även lungörten växlar ju färg.
Lungörten trivs med mer sol och verkar klara av lite torrare partier än sipporna, även i gräs trivs de, men bara så länge det är glest, blir det som en tät matta orkar de inte hålla ut riktigt.

Har även hittat lite tibast, lite svårt att avgöra hur mycket det finns just nu, det är lite för tidigt. Den växten förstår jag mig inte på alls, har aldrig sett den större än nån halvmeter och enstaka spröt, men den borde väl kunna växa mer än så? Ska läsa på och se om den är till någon nytta eller om man med gott samvete kan röja den med. Men troligen är den intressant för de tidiga insekterna, den tillhör ju de där växterna som blommar riktigt tidigt.

ha de gött i vårsolen :)

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).