SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skördare

Rottne testar alla skördare i skogen före leverans

1 inlägg 3942 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Rottne testar alla skördare i skogen före leverans  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#751051 I december gjorde jag ett besök i Rottne Industri AB:s fabrik i orten med samma namn som skogsmaskinerna. Jag fick även en pratstund med Rottnes Vd Tobias Johansson och med kommunikationsansvariga Viktoria Gnatenko. De berättade lite om verksamheten. Hur Rottne har klarat pandemin och lite om hur de ser på framtiden. Vi passade också på att göra en rundvandring i fabriken vilket ni kan se i videon som är länkad här nedan.


1646400671_p1100702.jpg


I videon finns också en intervju med Gunnar som testkör och slutjusterar alla Rottneskördare innan leverans. Rottne tar nämligen ut alla sina skördare i skogen på avverkningsarbete när de är uppstartade och intrimmade så långt man kommer i fabriken. Maskinerna jobbar igenom ett schema för att man ska hitta eventuella småfel eller problem som inte fabrikens slutkontroller hittat. Det sker även en intrimning av funktionerna i hydraulik, aggregat och dator så att maskinen är så redo som möjligt för att prestera från dag ett ute hos den nya ägaren. När Skogsforum var ute hos Gunnar så jobbade han med en Rottne H8D i gallringsskogen. H8:an är en av Rottnes mest populära maskiner och längre ner här finns det lite mer fakta om hur marknaden för H8:orna har sett ut och ser ut framöver. Men först lite mer om företaget och maskintillverkningen.

Förtydligande:
Den här texten skrevs innan Rysslands invasion av Ukraina och den baseras på intervju som gjordes i december 2021.


Gör nästan allt själva
Rottne tillverkar väldigt mycket av sina maskiner i helt egen regi. De har tillverkning på tre platser i Sverige: i Stensele i Västerbotten tillverkas kranar och aggregat. I Lenhovda, Kronoberg görs det mesta av tyngre svetsarbete som t ex maskinernas ramar. I Rottne sker sedan slutmontering av maskinerna men även en del tillverkning av komponenter, kablage och fram tills nu även en del hydraulcylindrar. Framöver kommer cylindrarna att köpas in från externa leverantörer och idag är det mesta av plåtarbetet outsourcat.

1646400671_p1100664.jpg


1646400670_p1100672.jpg


1646400671_p1100686.jpg


Rottne omsätter drygt en halv miljard kronor per år och har ca 230 anställda varav 30 personer i Stensele. I Rottne görs stora investeringar i maskinutrustning, bl a ska två nya bäddfräsar installeras varav den första står klar senare i höst och den andra runt årsskiftet. Investeringarna ska öka kapaciteten för avancerad bearbetning och bidra till en ökad produktionstakt.

Både Volvo Penta och John Deere-motorer
Totalt finns nio olika maskinmodeller I Rottnes produktportfölj. Sex skotare med lastvikter från 10 till 20 ton och tre skördarmodeller i olika storlek. Beroende på vilken marknad maskinen ska till så finns det varianter i bl a motoralternativ. Maskinerna som går till Ryssland har t ex Volvo Penta-motorer medan maskiner till alla andra marknader har motorer från John Deere.

1646400671_p1100691.jpg


Den minsta av skördarna är den beståndsgående H8:an. En maskinmodell i en storleksklass där Rottne är ganska ensamma. Den enda liknande maskinen är Sampos HR46-skördare. Störst av Rottnes skördare är H21:an som är en av världens mest kraftfulla slutavverkningsskördare. Mitt mellan H8:an och H21:an finns Rottne H11D som kan användas både i stickvägsgallring och i lättare slutavverkningar.

Snart 300 Rottnemaskiner per år
Efter att ha knåpat ihop 190 maskiner 2019 hade Rottne som mål att passera 200 tillverkade maskiner per år under 2020. Pandemin satte käppar i hjulen för den ambitionen men under 2021 lossnade det rejält och i år (2022) räknar Rottne med att mer än 200 maskiner ska rulla ut från fabriken i Småland. På sikt har Rottne satt ribban ännu högre. Runt 2026 – 2027 är planen att tillverka 300 maskiner per år och enligt Rottne så finns marknaden för en sådan expansion. Idag är orderböckerna välfyllda och leveranstiderna långa så det gäller att öka upp tillverkningstakten.

CTL ökar
-Vi säljer bra på väldigt många marknader idag, säger Tobias Johansson som är Vd på Rottne. Inte minst i Nordamerika där vi har fyrdubblat volymen under 2021 och ser fortsatt tillväxt. Rottne har ett eget försäljningsbolag i Kanada och sedan tidigare ett gott anseende på den här marknaden vilket enligt Tobias är en styrka.

-Vi säljer nu till och med H8-skördare till Kanada säger Tobias.
Ungefär hälften av maskinerna som tillverkas går på export. Utöver Nordamerika så är Tyskland, Norge, Tjeckien och Frankrike stora exportmarknader.

Rottne H8D – liten skördare med stor marknad
Enligt Rottne så har försäljningstillväxten varit speciellt god för den minsta och den största skördaren. Trenden verkar gå mot att skogsbruket vill ha mer specialiserade maskiner för slutavverkning eller gallring istället för en kompromiss som kan klara båda uppdragen. Rottnes H8-skördare har sina rötter i Rottne 2000 som lanserades 1991. Utvecklingen gick via modellerna 2002 och 2004 och våren 2004 lanserade Rottne den första H8-skördaren. Konceptet med en beståndsgående skördare på pendelarmar håller fortfarande även om H8:an idag är både större och tyngre.

Totalt har det enligt Rottne tillverkats ca 420 H8-skördare fram t o m december 2021.
Det har under åren skrivits många trådar och artiklar här på Skogsforum om Rottne H8. Här hittar ni ett axplock:

Rottne H8D beståndsgående skördare i andragallring
Rottne H8D
Hur kör man en skördare?

Det kan ju vara roligt att göra en efterlysning här på Skogsforum efter den äldsta H8-skördaren som fortfarande är i liv?Finns det någon som har en tidig maskin från 2004-2005?

Här kan ni se en video från besöket i fabriken och framför allt en intervju med Rottnes testpilot Gunnar....



Det finns fler tillverkare som testkör sina skördare i skogen. När vi besökte Ponsse i Finland 2018 så gjorde de precis så med sina skördare. Du kan läsa ett reportage om det i den här tråden

Här finns lite fler bilder från fabriksbesöket i Rottne:



   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).