Skogsnyheter

Varför saknas Sverige representant i EU:s Skogsstrategi möte

8 inlägg 3400 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Varför saknas Sverige representant i EU:s Skogsstrategi möte

Skogsvaktaren  
#735391 Varför har Sverige ingen representant i EU:s Skogsstrategi möten??

Skogspolitiken avgjordes i Bryssel – då skolkade Baylan
EU:s skogsstrategi som presenterades i juli riskerade att få allvarliga konsekvenser för Sverige. Efter det har jordbruksministrarna mötts vid fyra tillfällen, men Ibrahim Baylan (S) har missat vartenda möte.

https://timbro.se/smedjan/skogspolitike ... de-baylan/

Imåndags samlades EU-ländernas jordbruksministrar för ännu ett rådsmöte i Justus Lipsius-byggnaden i Bryssel. En avgörande fråga för Sverige fanns på dagordningen – den om skogen. Nästan alla andra EU-länder skickade sina ministrar, men Sverige deltog i vanlig ordning med en tjänsteman.

Vi tar det från början.

I juni lämnade landsbygdsminister Jennie Nilsson regeringen för att säkra Stefan Löfvens regeringsunderlag. I stället tog näringsminister Ibrahim Baylan över ansvaret för landsbygdsfrågorna. Många väntade på att Löfven skulle presentera en ny landsbygdsminister, när han återinträdde som statsminister någon vecka senare. Men utnämningen uteblev. Baylan blev kvar.
I skuggan av regeringskrisen läckte i juni ett utkast av EU:s nya skogsstrategi. Från början till slut gick den på tvären med det som kännetecknat svensk skogspolitik, med principer som ”frihet under ansvar” snarare än detaljstyrning. När EU-kommissionen väl presenterade det färdiga förslaget den 16 juli, hade några av de mest uppseendeväckande formuleringarna slipats ner.

Även det som återstod kunde dock ”få extremt stora konsekvenser för svenskt skogsbruk”, varnade Herman Sundqvist, generaldirektör för regeringens expertmyndighet Skogsstyrelsen. I strategin fanns formuleringar som att trakthyggesbruk i huvudsak skulle undvikas. Det är ingen liten sak. Tvärtom är det sedan 1950-talet den helt dominerande skogsbruksmetoden i Sverige. Statliga Sveaskog sköter till exempel 99 procent av sina skogar med trakthyggesbruk. Av hela Sveriges produktiva skogsmark var det endast tre procent som brukades med hyggesfria metoder under 2020.

Tre dagar efter att strategin presenterades hade Baylan möjlighet att träffa andra länders jordbruksministrar på EU:s rådsmöte i Bryssel, men då skickade han i stället en ambassadör. För det blev han kritiserad. Och visst kunde frånvaron tas som intäkt för att varken Baylan eller regeringen var särskilt intresserade av landsbygdsfrågorna.

Ingen minister missade fler ministermöten än inrikesminister Mikael Damberg (S).
Dock hör det inte till ovanligheterna att ministrar uteblir på ministerråd vid enskilda tillfällen. Det är inte heller första gången regeringen kritiseras för bristande närvaro. När Europaportalen gjorde en sammanställning över mandatperioden 2014–2018, hade dåvarande landsbygdsministern Sven-Erik Bucht missat vart tredje möte. Sämst i Rosenbad var Mikael Damberg, som hade missat två av tre ministermöten i Bryssel och Luxemburg.

”Det är en del av ryggraden i vår ekonomi.”

Men det var då det. Ibrahim Baylan har under sin tid som ansvarig minister för landsbygdsportföljen visat att han spelar i en helt egen division. Sedan han i juli tog över ansvaret för de EU-tunga jordbruks- och skogsfrågorna har det varit fyra rådsmöten i Bryssel, varav Baylan inte deltagit på ett enda, enligt en genomgång av nyhetsbyrån TT.

Detta under en period som varit helt avgörande för frågor av betydande vikt för Sverige. Baylan satte i ett Facebook-inlägg den 10 november själv ord på det:

”Sverige är ett skogsland. Skogen står för 10 procent av vår varuexport, sysselsätter runt 100 000 personer, och ungefär 300 000 människor i Sverige äger skog. Det är en del av ryggraden i vår ekonomi.”

Då kommenterade han att regeringen förhandlat klart skogspropositionen med Centerpartiet. Men när de om möjligt än viktigare förhandlingarna om EU:s skogsstrategi ägde rum, deltog han alltså inte på ett enda ministermöte.

Efter måndagens träff mellan EU:s jordbruksministrar – och ja, en svensk ambassadör – antog ministerrådet ett svar på kommissionens förslag, som är betydligt mer balanserat, och får ses som en stor framgång för Sverige. Nu betonas att det är EU-länderna själva som måste få välja skötsel- och brukningsmetoder utifrån nationella förutsättningar.

Men det har vi länder som Österrike och Finland att tacka för. Medan Sveriges ansvarige minister uteslutande varit frånvarande, har motståndet drivits på av Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger. Vid sin sida på rådsmötena har hon haft Finlands skogs- och jordbruksminister Jari Leppä.

Skogen är en udda politisk fråga i EU-sammanhang. Få frågor har så stor betydelse för Sverige, samtidigt som den har så liten betydelse för så många andra europeiska länder.

På kontinenten betyder dessutom skog något annat än det gör här. Få européer kan relatera till miljontals hektar brukade och välskötta barrskogar, men skogsländer som Finland och Österrike visar också att det knappast är lönlöst att försöka påverka EU-länder med helt andra relationer till skog och skogsbruk. Tvärtom är väl just skogsstrategin ett bra exempel på vilket inflytande det går att ha i för Sverige viktiga frågor.

Det anmärkningsvärda är att regeringen inte ens i helt avgörande frågor, för suveränitet och konkurrenskraft, verkar försöka. Ett dåligt utfall av en ny skogsstrategi riskerar att både urholka skogsägares självbestämmande och göra Sverige till ett fattigare land.

Men vi får väl glädjas åt att Österrikes jordbruksminister stått upp för svenska intressen i Bryssel, när den svenska regeringens motsvarighet missat vartenda möte.


TOBIAS SAMUELSSON
Tobias Samuelsson är redaktör på Smedjan.   TS
Swedish Forestry Expo 2023
Användarvisningsbild

Re: Varför saknas Sverige representant i EU:s Skogsstrategi

Skogsvaktaren  
#735397 Vårdslöst av ministern och vårdslöst skött av S & C regeringen.

Det är valår nästa år, 11 september.
Boka in att rösta, redan nu i almanackan..
😎

   TS
Användarvisningsbild

Re: Varför saknas Sverige representant i EU:s Skogsstrategi

NIM1946  
#735401 NU sitter inte C i någon regering. Men C har stått upp för de privata skogsägarna och har bla. lyckats stärka äganderätten, samt begränsa strandskyddet. 👍

Avatar Fallback

Re: Varför saknas Sverige representant i EU:s Skogsstrategi

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#735409 C kommer naturligtvis byta väljare nästa val. De sk kärnväljarna har man ju gjort sig av med genom att som första parti skitit i varudeklartionen som brukar heta blocktillhörighet.
Att få igenom viss politik till priset av att möjliggöra ett antal MP-ministrar samt klassisk ryggradslös populistisk S-politik som bygger på att lova vad som helst mot makt är något som naturligtvis rör om ute i bygderna.

Användarvisningsbild

Re: Varför saknas Sverige representant i EU:s Skogsstrategi

Skogsvaktaren  
#735417
NIM1946 skrev:NU sitter inte C i någon regering. Men C har stått upp för de privata skogsägarna och har bla. lyckats stärka äganderätten, samt begränsa strandskyddet. 👍

Men C samarbetar och stödjer S, V & MP Diktatur & kommunistfasoner!
Att Centern stödjer en S & V & MP-regering som fortsätter att gå hårt åt landets skogsägare är politiskt självmord för C
🌳 🤬

   TS
Användarvisningsbild

Re: Varför saknas Sverige representant i EU:s Skogsstrategi

NIM1946  
#735437 Varken C eller V sitter i någon regering. Vi har en S och MP regering som i vissa frågor samarbetar med andra partier. C och L fick gehör i viktiga frågor, som sedan L valde att överge. C stod fast och är på väg att åter bli en maktspelare i politiken.

Användarvisningsbild

Re: Varför saknas Sverige representant i EU:s Skogsstrategi

Skogsvaktaren  
#735446 Det är dags att regeringen / riksdagen utser en jordbruksminister eller alternativt landsbygdsminister som är kunnig samt med ansvar och engagemang för de viktiga skogliga och gröna näringarna.
😀

   TS
Avatar Fallback

Re: Varför saknas Sverige representant i EU:s Skogsstrategi

Elmhult  
#735551 För att Sossarna hatar landsbygden och vill att den ska utrotas. Skogen ligger på landsbygden och alltså tänker inte han lägga ner någon energi på det.
När alla besvärliga väljare där har försvunnit kan de förverka allt utom de stora skogsägarna och göra om det till vandringsleder och biotopskydd och slå sig för bröstet i Bryssel. 👍

Annons:
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).