SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Sågverk (mindre)

Skogsforum Testar: Bandsåg HD36 från Norwood

9 inlägg 9950 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsforum Testar: Bandsåg HD36 från Norwood  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#732543 Under vår och sommar 2021 så har Skogsforum testat bandsågen Norwood LumberPro HD36. Varianten är ett så kallat mobilt sågverk som är bensindrivet. Detta är vårt första riktiga test av en produkt som faktiskt förädlar råvaran från skogen. Och vi har gjort en resa.

1634815780_z-forsta-sagning-hd36-skogsforum.jpg


Sprungna ur skogsbruket så har det genom åren varit mest på tapeten att vi testat produkter som man använder i skogen och skogsbruket. Motorsågar och röjsågar är därför något som är vanligt förekommande men också digitala mätprodukter och faktiskt också bilar.

Nu gör vi alltså ett första test av ett sågverk och vi kan direkt säga att mersmaken är total. Lite som en ny värld öppnat sig faktiskt, men mer om det senare. Tänk dock på att detta är ett test som ska läsas på rätt sätt — vi har inte sågat tidigare och egentligen allt har varit nytt för oss. Vi presenterar våra reflektioner och lärdomar av detta här i testet och kanske kan vi tillsammans här på Skogsforum hjälpa andra som går i tankarna att börja såga själv.

Är ett eget sågverk en investering?

Det enkla svaret kan vara; absolut, ja. Om du har intresset, tiden, eget trävarubehov eller kunder. Detta gäller speciellt ett år som detta där trävarupriserna skjutit i höjden och granbarkborrar har fortsatt sina härjningar i svenska skogar. Undertecknad hade aldrig sågat med en bandsåg inför testet men kan säga att med lite extra betänketid vid postningen av stockarna så fixar man, i alla fall konstruktionsvirke, till sina egna byggprojekt enkelt.

1634815780_plank-brader-fran-sagning-hd36.jpg


Att man sedan, beroende på vad det ska användas till, inte behöver vara så nogräknad med virkeskvaliteten skapar lätt grädde på moset. Vi har sågat flera torrstockar som varit helt utan bark och förutom lite blånad kan vi inte se någon skillnad på slutresultatet mot en “färsk” råvara. Du kan alltså förädla virke från din egen skog som i normalfallet skulle betalats med en spottstyver och eldats upp i något värmeverk.

1634815780_ekstock-monster-sagning.jpg


Något man dock bör ha med sig är att om man inte sågat förut så är det inte bara att sätta igång. Du får vara beredd på att sågutbytet kanske inte är det bästa i början. Du kommer troligtvis räkna fel några gånger i början så du inte får de dimensioner du velat ha. Men detta är en del av grejen och personligen hittade jag en bra väg framåt…

Kila emellan med slabbar

Att bulksåga tall- eller granstock kräver en del tankeverksamhet under postningen och eftersom alla stockar är olika så är det en unik resa varje gång. Man kommer såklart in i det och njutningen att brädhögen växa hjälper till att hålla flåset uppe. Men ibland tryter motivationen under en dag och istället för att slå igen och bryta så upptäckte vi att man med gott resultat kan “kila emellan med några slabbar”.

1634815780_slabbar-ek-bandsag.jpg


Då pratar vi lövträd med vankant. Att samla på sig olika stockar av ek, asp, alm, rönn med mera kan vara en god idé om man äger ett sågverk. Anledningen är att man relativt enkelt kan slabba dessa i tvåtumsplank (eller andra dimensioner om man vill) och se vad man får fram. Att dela en lövstock på detta vis är spännande och oftast en ren njutning. Man kan enkelt få fram unika råämnen som sedan antingen kan säljas eller vidareförädlas.

1634815780_sagstockar-ut-grot-hog.jpg


Vi gjorde det enkelt och pratade med kommunen som hade gjort flera avverkningar för en framtida industriutbyggnad. I grothögen låg flertalet stockar som ratas av stora sågverk men som kan bli en guldgruva för dig med en bandsåg.

Norwood LumberPro HD36 — IKEA-style

Det är Skogma som ombesörjt testutrustningen denna gång och deras val föll på den kanadensiska tillverkaren Norwood. Givetvis för att Skogma är återförsäljare för Norwood i Sverige men också för att det är en spännande produkt i det att Norwood valt “IKEA-modellen” i det att man skruvar ihop sitt sågverk själv.

1634815780_montering-sagverk-norwood.jpg


Detta håller ner inköpspriset och enligt Skogma så lär man sig mer om sågverket om man själv plockat ihop det. Vi kan vidimera detta tillsammans med att man också lär sig saker som att det gäller att följa manualen och att det tar mer tid än man tänkt sig…

Norwood LumberPro HD36 är annars Norwoods största bandsåg och klarar att såga stockar upp till 92 cm i diameter. Det kanske inte känns så mycket när du läser detta framför en dator eller mobiltelefon men har man baxat en stock av denna kaliber på en sågram kan man säga — det är rejäla grejer.

Själva sågningen sker alltså med ett bandsågblad som monteras mellan två gjutna bandhjul som i sin tur drivs av en Vanguard bensinmotor på 23 hk. Mellan dessa sitter en centrifugalkoppling som gör att bandet stannar när motorn går på tomgång. Bandsågbladet är drygt 4 meter långt inalles och med en delning på ⅞” så återfinns nästan 200 sågtänder som har en skränkning på ca 10 grader.

1634815780_0-test-norwood-hd36.jpg


Sågverket vi testar har begagnats med trailerpaketet. Medelst bil med dragkrok kan man alltså relativt enkelt flytta sågverket mellan olika platser. Absolut max till en hastighet av 30 km/h ska tilläggas. Eftersom det är av största vikt att sågverket är plant i alla led när man sågar så får man se till att ha både tålamod och kanske upp till 30 min extra tid efter varje flytt. Inga stora problem egentligen och givetvis värt det om du kommer såga på flera olika ställen. Annars så inser vi ju fördelen med att ha ett stationärt installerat sågverk. Detta då underlaget spelar stor roll och planerar du att såga på ex mjukare underlag så får du vara beredd på att justera dagligen.

Montering — IKEA-montering på steroider

Ett sågverk från Norwood levereras alltså omonterat. Med tanke på hur vårt testobjekt var bestyckat så innebar det i vårt fall fyra pall med sågverksutrustning. Några tusen tumbult senare var vi klara men projektet kräver en lite djupare genomgång än så.

Vi hade fördelen av att kunna montera sågverket inomhus i maskinhall med betongplatta. Det går troligtvis annars också men för att hålla saker raka och i ordning så underlättar det med ett plant och slätt underlag. Hela projektet har annars blivit försenat. Det har att göra med att leveransen förra våren (!) kom lite sent och mitt i semestertider. Sedan har vi både haft höst och corona och det är först denna vår vi kunnat slutföra både projektet och testet.

Är du lite intresserad att ett sågverk från Norwood och dessutom som oss — en sådan som gärna frihandsskruvar och låter manualen ligga kvar i kartongen så bör du läsa noggrant nu. Ta god tid på dig att följa manualen och dess ordning! Det är dessutom så snillrikt att alla delar och kartonger i leveransen är uppmärkt så följ även detta råd. Att riva upp både pallar och paket på måfå slutar annars lätt med att man inte hittar det man ska ha eller — i värsta fall — att man använder fel saker till monteringen.

1634815780_mutterknackare-montering-sagverk.jpg


Ca 20 mantimmar behövde vi för att montera sågverket och med tanke på att vi är som vi är, lite stressade och “friskt vågat ... “ mentalitet så är det nog så att det är dessa timmar som krävs för att det ska bli någorlunda bra. Något som hjälpt oss otroligt mycket är en batteridriven mutterknackare för det är som sagt mååånga bult som ska skruvas.

Värt att notera är också att — eftersom det är en produkt från Nordamerika — alla bultar och muttrar är i tum. Att förbereda sig med en riktig hylssats i tum är alltså bra. Vi kom långt med hylsa nr 14 men det blir mer “man kan göra så, men det är inte rätt” (den är något för stor för en ½”). 19 mm hylsa till ¾” funkar dock klockrent som du säkert redan vet.

Kontentan får bli; ta god tid på dig, följ manualen, använd en mutterknackare och givetvis handskar under hela monteringsarbetet.

Hydraulik — ska du satsa på det?

Sågverket vi nu både skruvat ihop och sedermera testat hade hydrauliktillsatsen medlevererad. Det betyder att man via manöverplatsen i framkant hydrauliskt kan sköta stocklyft, stockvändare och anhåll. Huruvida man ska ha detta eller ej är högst individuellt. Sågverket blir såklart dyrare i inköp men i gengäld slipper man tyngre “baxningar” och minimerar klämrisken. Dessutom slipper man att springa runt så mycket eftersom man i normalfallet klarar att posta en stock via ventilpaketet.

Hydraulikpaketet består, förutom ingående delar på bordet, av en hydraulpump som drivs av en Honda-motor, en hydraultank och ett ventilpaket.

Som i smör men var aktsam

Bandsågen vi nu testat från Norwood tycker vi fungerat mycket bra. De gånger det inte fungerat så bra för oss är de gånger vi inte följt manualen eller helt enkelt gjort fel själva. Bandsågen har till sågbladet keramikanhåll som, rätt justerat, gör att bladet sågar rakt och utan artefakter. De gånger som det inte sågat rakt har vi kunnat konstatera att vi inte kontrollerat keramikanhållen innan. Efter justering är det bara att såga. Då går det snabbt, blir ett väldigt fint snitt och det är en fröjd att såga, nästan som att skära i smör.

Något vi lärt oss den hårda vägen (du som är van hemmasågare behöver nog inte läsa detta) är att förutom att dagligen kontrollera keramikanhållen, alltid se till att stocken sitter optimalt fast på sågbordet, att sågbladet är vasst och att inte stressa på tillbakavägen.

1634815780_ekstock-bandsag-hd36.jpg


Man enkelt sammanfatta det som att man både kan spänna stocken för låst och för hårt på stockbordet. Spänner man stocken för löst är risken att den flyttar sig under sågning vilket såklart inte är bra på något sätt. Spänner man för hårt med klenare stockar så kan man skapa en överspänning av stocken som gör att utfallet inte blir optimalt. Det gäller som med nästan allt att ha en känsla för vad man gör, inte stressa och hela tiden hålla koll på vad som händer under sågmomentet.

Övergripande reflektioner

Eftersom detta är vårt första test av en bandsåg så kan vi inte jämföra Norwood HD36 med någon av konkurrenterna. Eftersom man skruvar ihop produkten själv så är den billigare i inköp än många andra i samma segment. Kvalitetsmässigt har vi inte hittat några defekter. Vi har sågat ett 100-tal stockar under testet med gott resultat. Motorerna kommer från Vanguard och Honda och har som sig bör “bara funkat”.

1634815780_sagade-stockar-ek-slabs.jpg


Övergripande så har det personligen varit ett mycket givande test. Det är ny värld som öppnat sig när man nu med egen kraft för första gången sett vad man själv kan åstadkomma. Detta gäller oavsett eget konstruktionsvirke av gran eller mer udda sågningar som grov ek eller andra lövträd. Det hela ger en djupare dimension i skogsbruket, det går att göra mycket bra grejer av virke som normalt inte klassas som sågtimmer!

Video från testet:

   TS
Woodmizer sågverk
Användarvisningsbild

Re: Skogsforum Testar: Bandsåg HD36 från Norwood

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#732629 Ser intressant ut men det dyker ju upp ett antal frågor.

Hur sjutton får man upp stocken på vagnen? Det borde ju gå att ha något förhöjt lager på ena sidan men stödbenen ser ut att leva farligt om man vill rulla upp en stock på vagnen.

Finns det ingen skala på höjdinställningen så att man slipper hålla på med tumstock, eller har ni tumstocken bara för att kontrollera att skalan stämmer? Eller kan man bestämma att ett tryck på någon knapp sänker bandet med säg 27 mm om bandet skär 2 mm och man vill ha 25 mm tjocka brädor?

Däremot kan man behöva ha en tumstock för att mäta in så att märgen blir parallell med rälsen men hur gör man det med det här sågverket? På filmen ser ni ut att bara sikta men det känns lite osäkert och verkar inte optimera sågutbytet.

Hur tunn kan den sista brädan bli? Dvs. hur mycket höjd behöver spännarna som håller blocket? Ett bra sågverk klarar av att sista brädan är ner till 22 mm.

Typiskt så väljer man ju att ta ut säg 10 st 25 mm tjocka brädor ur ett block och med ett kedjesågverk måste blocket då vara 10x25 mm + 9x6 mm högt eftersom kedjan gör 6 mm skär. Har man en bra skala behöver man inte bry sig om detta eftersom skalan tar hänsyn till det som behövs för skäret och man gör bara sina 9 skär och behöver bara sänka sågenheten. Vet man tjockleken på skäret så kan man ju också lätt blanda t.ex. 50 och 25 mm reglar och brädor utan att behöva mäta med tumstock utan bara använda skalan och få till en sista bräda som inte behöver tjockleksjusteras. Det hjälper det en hel del om man vet hur många mm per varv som höjdjusteringsveven gör (om man har en manuell vev 😀 ) då behöver man inte ens använda skalan 😎

Användarvisningsbild

Re: Skogsforum Testar: Bandsåg HD36 från Norwood

Fredrik Reuter  
#732642
th skrev:Ser intressant ut men det dyker ju upp ett antal frågor.


Jag kan troligtvis inte svara på alla men gör ett försök:

Hur sjutton får man upp stocken på vagnen? Det borde ju gå att ha något förhöjt lager på ena sidan men stödbenen ser ut att leva farligt om man vill rulla upp en stock på vagnen.


Det finns en hydraulisk stocklyft som hjälper till att lyfta upp stock från marken. Den har vi inte testat och den var heller inte med i den uppsättning vi fick låna från Skogma.

Vi använda huggarvagnen för de större stockarna men om man bygger en mer stationär anläggning så går det ju att bygga ett stockbord och ha löstagbara "lämmar" mellan bordet och sågen som man kan lägga dit när man ska rulla över en stock.

Finns det ingen skala på höjdinställningen så att man slipper hålla på med tumstock, eller har ni tumstocken bara för att kontrollera att skalan stämmer? Eller kan man bestämma att ett tryck på någon knapp sänker bandet med säg 27 mm om bandet skär 2 mm och man vill ha 25 mm tjocka brädor?


Jo! Flera! Gissar att du refererar till videon och i något klipp mäter jag manuellt för att få ut 45x145 (eller nåt). Skalan går säkert att justera för detta annars så fungerar den bäst för ohyvlat mått.

Däremot kan man behöva ha en tumstock för att mäta in så att märgen blir parallell med rälsen men hur gör man det med det här sågverket? På filmen ser ni ut att bara sikta men det känns lite osäkert och verkar inte optimera sågutbytet.


Ja, precis. Kanske är det bortklippt i videon eller också så höftade jag vi detta tillfälle men vi gjorde som du skrev att vi mätte och justerade sedan toppänden med den hydrauliska topplyften.

Hur tunn kan den sista brädan bli? Dvs. hur mycket höjd behöver spännarna som håller blocket? Ett bra sågverk klarar av att sista brädan är ner till 22 mm.


25 mm.

Typiskt så väljer man ju att ta ut säg 10 st 25 mm tjocka brädor ur ett block och med ett kedjesågverk måste blocket då vara 10x25 mm + 9x6 mm högt eftersom kedjan gör 6 mm skär. Har man en bra skala behöver man inte bry sig om detta eftersom skalan tar hänsyn till det som behövs för skäret och man gör bara sina 9 skär och behöver bara sänka sågenheten. Vet man tjockleken på skäret så kan man ju också lätt blanda t.ex. 50 och 25 mm reglar och brädor utan att behöva mäta med tumstock utan bara använda skalan och få till en sista bräda som inte behöver tjockleksjusteras. Det hjälper det en hel del om man vet hur många mm per varv som höjdjusteringsveven gör (om man har en manuell vev 😀 ) då behöver man inte ens använda skalan 😎


Precis, någon annan kan säkert svara men HD36 har två skalor att jobba med och när man kör 25 eller 50 mm är det bara att följa skalan. Det har vi testmätt emot och sett att det stämmer. Sista biten blir 25 mm som lägst.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsforum Testar: Bandsåg HD36 från Norwood

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#732668 Det var ju ett bra svar på alla frågorna 👍 👍

Att rulla på stockarna från ett separat bord är ju det allra snabbaste om man har en mer stationär plats som kanske t.o.m. är under tak. En 2"x5" med en utskärning för rälsen funkar alldeles utmärkt har jag märkt men det går ju att göra en balk i metall också. Problemet är att om det är stort avstånd mellan rälsen och tvärbalkarna som stocken ligger på så måste man ha ett överhäng på regeln och då måste den antingen vara "förankrad" i bordet eller så behöver man ha något som förhindrar att regeln tippar över när stocken passerar rälsen. På det här sågverket så ser det ut som att avståndet är kort.

Sedan får man tänka på att det är ingen idé att försöka såga ett hyvlat mått med färska stockar för brädan/regeln kommer att krympa så då blir resultatet något som blir mindre än hyvlade produkter. Sågar man t.ex. 50x150 så kommer det ganska nära ett hyvlat mått efter torkning och vill man blanda räcker det ju oftast att bara hyvla ner till t.ex. 145 för att ändå få en jämn vägg. Nu hade ju ni lite torrare stockar vad jag förstod men frågan är om det är värt jobbet att trassla med dimensioner som inte sågverkets skala hanterar om man sågar lite större volymer.

Användarvisningsbild

Re: Skogsforum Testar: Bandsåg HD36 från Norwood

Camaro1969  
#732772 13 är väl lite för stor för 1/2"
inte 14 :)

Användarvisningsbild

Re: Skogsforum Testar: Bandsåg HD36 från Norwood

jach54  
#745577 hej

Jag har en bit av en Stor Ek hemma, 30 cm hög och 1 meter i diameter. Letar med ljus och lykta efter någon som kan dela min klump i 2 st 15 cm Tårtbitar - bor i Stockholms området men jag kan åka en bit för att få detta gjort.

Janne
0705-549 545

Användarvisningsbild

Re: Skogsforum Testar: Bandsåg HD36 från Norwood

Williamm  
#745612
jach54 skrev:hej

Jag har en bit av en Stor Ek hemma, 30 cm hög och 1 meter i diameter. Letar med ljus och lykta efter någon som kan dela min klump i 2 st 15 cm Tårtbitar - bor i Stockholms området men jag kan åka en bit för att få detta gjort.

Janne
0705-549 545

Mitt tips är att fråga t.ex. Logosål som tillverkar och säljer sågverk och fråga om dom har någon kund med sågverk i närheten av där du bor.

Användarvisningsbild

Re: Skogsforum Testar: Bandsåg HD36 från Norwood

Bax  
#745630 Han snickar-Björn bor väl där och han samarbetar med Logosol.

Användarvisningsbild

Re: Skogsforum Testar: Bandsåg HD36 från Norwood

tåmpac  
#745691
jach54 skrev:hej

Jag har en bit av en Stor Ek hemma, 30 cm hög och 1 meter i diameter. Letar med ljus och lykta efter någon som kan dela min klump i 2 st 15 cm Tårtbitar - bor i Stockholms området men jag kan åka en bit för att få detta gjort.

Janne
0705-549 545


jag har en kund i Arlanda som har ett Norwood sågverk, jag ringer dig.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).