tis 08 jun 2021, 09:13#715581
Hej,
Jag kontaktade EU-kommissionen tidigare i vår för att få svar på några frågor om EU:s taxonomi. Det renderade ut i en artikel på iSkogen som kan vara värd att länka in i denna tråd.
I princip så stämmer det att svenskt skogsbruk riskerar att ur ett
finansiellt perspektiv inte klassas som hållbart. Det som är värt att ha med sig i detta är att det är ett frivilligt system samt ett system som ur ett skogsägarperspektiv ska stimulera bland annat till motståndskraftiga skogar i framtiden (läs främst ståndsortanpassning).
Att EU har motståndskraftiga skogar i framtiden är enligt EU-kommissionen en av förutsättningarna för att vi ska kunna nå klimatmålen. Når vi inte klimatmålen så riskerar vi enligt expertisen en klimatkatastrof som, troligtvis, får sommaren 2018 att framstå som mild. Vill man då som skogsägare skapa en "motståndskraftig skog" så kan man sedermera också då verifiera sin skog till taxonomin (fast det är frivilligt). Gör man det så ska det finnas möjlighet att tjäna pengar på det. Detta genom att ex. sälja kolsänkerätter på ett eller annat vis.
Taxonomin är tänkt att införlivas i EU:s gröna giv. Tittar man vidare på denna så finns bland annat förslag på åtgärder för ett ökat byggande i trä med råvara från skogar i EU. Att "motståndskraftigt" då som skogsägare "odla" sågtimmer ser, för dagen, ut att kunna vara en bra deal. Jag skriver för dagen eftersom det ändå handlar om beslut från EU. Det är svårt att få en helhetsbild från denna koloss och saker kan ändras i långa beslutsordningar.
Att politiker som i länken ovan går ut och starkt kritiserar taxonomin tror jag mer kan ha att göra med att de har starka kopplingar till industrin. Skogsindustrin kan nog känna en press här. Dels tror jag detta har att göra med att vi i Sverige eldar upp mycket av skogen (~80 %) men också det faktum att skogsägare genom systemet kan få ytterligare en intäktskälla genom att sälja kolinbindning. Det är en konkurrent till virkespriset och kan också verka hämmande på viljan att avverka.
Personligen så försöker jag följa denna process med intresse. Det är ett par signaler som jag väntar på:
1. Att någon politiker (jag har ställt frågan men inte fått svar) lägger fram en kalkyl som visar att skogsägaren faktiskt går back på detta system.
2. Att flera renodlade sågverksföretag i EU går ut offentligt och kritiserar taxonomin.
Både i din länk ovan och i flera andra debattartiklar från bland annat Centerpartiet och Emma Wiesner så framhålls att det kommer "bli synd om skogsägaren" eftersom det kommer kräva (fast kommissionen säger att det är frivilligt) en klimatnyttoanalys av skogen. Detta kommer rendera ut i ökat pappersarbete som, underförstått, inte svenska skogsägare kommer klara av.
Det är i denna kontext jag främst skulle vilja se en trovärdig kalkyl på att skogsägaren
inte tjänar på detta. Jag menar, likt skattedeklarationen, så kommer det med högsta sannolikhet finnas företag som kan hjälpa till med denna deklaration. Om då utgiften för detta jobb inte överstiger intäkten så har jag svårt att se trovärdigheten i debatten.
Här är artikeln på iSkogen:
https://iskogen.se/skog-eu-glesbygd/eu- ... kogsagare/
MvH Fredrik (tidigare admin@skogsforum). Rapportera virke i vår nya virkesrapport! Det finns inga dumma frågor! Var med och diskutera skog!