Skogsfastigheter

Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022?

14 inlägg 6668 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022?

Fredrik Reuter  
#711736 EU-kommissionen som tagit fram taxonomin arbetar nu med ett certifieringssystem som kan berättiga skogsägare att sälja utsläppsrätter inom utsläppshandeln EU/ETS. Detta genom en så kallad klimatnyttoanalys om skogsägaren anpassar sitt skogsbruk till EU: s taxonomi. Om skogsägaren vill ska tilläggas.

De första delegerade akterna i EU: s taxonomi som antogs av EU-kommissionen för någon vecka sedan behandlas nu i EU-parlamentet och i EU-rådet. Efter sommaren får vi reda på om den kommer sjösättas 1 januari 2022. Taxonomin har varit föremål för debatt och väckt frågor och genom detta beslutade vi att försöka skapa en bättre bild vad detta handlar om och kanske ge främst skogsägare möjligheten att skaffa mer kunskap om vad som kan komma att hända framöver.

Det mynnade ut i en artikel som fokuserar på primärt på klimatnyttoanalysen och frågor som rör skogsägare. Vi ställde frågor direkt till EU-kommissionen och fick svar på i alla fall några frågor. Flera återstår att titta vidare på men det kan vara idé att bilda dig en egen uppfattning genom att läsa vår artikel på iSkogen. Värt att ta med redan nu och som vi skriver om i artikeln är att EU-kommissionen säger att klimatnyttoanalysen kommer vara frivillig. Det är upp till skogsägaren om hen vill vara med eller inte.

Något som framkom och som vi inte haft vetskap om tidigare är att EU-kommissionen parallellt med taxonomin jobbar med ett regelverk för certifiering av kolsänkor, detta med förhoppningen om att inom taxonomin så kallad klimatnyttoanalys ska kunna fungera som certifieringsintyg.

En sådan certifiering kan göra att innehavaren kan sälja kolsänka på den fria marknaden men EU-kommissionen hoppas också att certifieringen kan införlivas i EU/ETS. Om och i så fall hur en sådan försäljning av utsläppsrätter skulle gå till är oklart men troligtvis värt att diskutera.

Artikel: https://iskogen.se/skog-eu-glesbygd/eu- ... kogsagare/

Så, vad är dina tankar om detta? Tror du att ett frivilligt inträde till EU/ETS kan vara en bra lösning för framtiden, eller har du andra åsikter?



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

Fredrik Reuter  
#711761 Det skulle vara intressant att få igång en diskussion om taxonomin här i tråden. Vi har ju diskuterat i några andra trådar men vad säger ex @rejser @svampbob och @icegrip om de senaste rönen i artikeln som länkas här ovan?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

rejser  
#711763 Ja du...
Jag måste säga att jag tycker det låter bättre och bättre. Men däremot så kanske det blir sådant hittepå som fsc och pefc som i praktiken inte betyder något. Jag har ju kommenterat tidigare att jag har svårt att tro att någon är certifierad på riktigt utan man åker på en räkmacka på det företag som äger ens skogsbruksplan.

För det är ju så att om man har sin skogsbruksplan hos t.ex. södra så har man ju södras certifierings-id, och dom har ju inte direkt något intresse av att följa upp att alla skogsbrukare följer reglerna då risken är att dom tappar resurser att hämta virke från (min syn på hur det är när man låter ett skogsföretag som södra äga ens skogsbruksplan).

För det är ju tämligen få som faktiskt har koll på hur det är med certifiering och vad som ska göras för att uppfylla, att man även som skogsägare måste röja enligt reglerna osv.

Nu är det ju bara vissa % som måste fylla kraven för ägaren av certifierings-id så det blir ju plockepin med det, men egentligen så tappar dom ju kontrollen när man använder något annat företag för någon av tjänsterna eller är ute och gör saker själv.

Kommer man med detta då också hamna under ett grupp-id eller får varje enskild skogsägare som vill vara med få ett id?
Kommer det t.ex. vara södra som har id för alla som har sina planer hos södra, dom kommer ju definitivt att erbjuda tjänsten att hantera det. Men... vem äger det?

Om det blir den enskilda skogsägaren kanske det är ett ypperligt tillfälle att ta tillbaka makten över sin skogsbruksplan och faktiskt använda den och uppdatera den och se den som det verktyg det är. Vilken panik det skulle skapa för producenterna om dom helt plötsligt tappade kontrollen på vad det finns för resurser att hämta in.

Ska bli spännande att se vad som kommer det kommande halvåret från alla producenter, eu och iSkogen. Producenterna kommer ju påverkas mer än oss skogsägare om jag förstår saken rätt.
Kan ju komma som en följd att man som skogsägare som är på tåget kan få ytterligare 10.-, men att kunna få en "passiv" inkomst för miljöns skull låter ju bra. Men vilken tids-horisont kommer det i slutändan vara som det gäller?
Att låta 20 hektar 45-årig skog stå i 10 år till känns väl kanske inte som något som kan ge en inkomst.

Personligen är jag ju lite emot utsläppsrätter i sig, men det är ju en helt annan fråga. Men i princip innebär det ju att ett företag kan strunta i att anpassa sig och betala någon annan för att göra det, inte riktigt hållbart i längden.
Men är för dåligt påläst för att cementera min åsikt utan den är ju baserad på det lilla jag läst på än så länge.

Men rent generellt så känner jag att jag har mycket att läsa in rent generellt för att ta en ordentlig ståndpunkt. Kemi, miljö, lagar. Läsa mer från alla vinklar. Indikatorarter, biotoper och allt runt det har jag tämligen god kännedom om och hur det har ändrats dom sista 15 åren, vilket är att det händer saker lite fortare än det borde.
Nu låter det ju som att det är frivilligt, men man måste ju ändå tro på det som görs, att det kommer göra någon skillnad. Inte bara tänka "mitt lilla spelar ju ingen roll".
Det sägs ju enligt rapporter att 2045-2050 är det magiska åren då vi måste ha vänt trenden som pågår nu, helst ligga på -i utsläpp. Då är min son 28 år, jag 62. 2079 är min son 62 och mina barnbarn runt 30 om det har funkat.
Så efter jag läst på, om det är något som jag tror kan göra skillnad så kör vi nog all in på det som passar och tröskar på i övrigt.
Däremot vet vi ju alla att om några år är det nya rön, som alltid. Då kanske allt ska kapas och vi ska plantera paulownia som co2 ätare.

Vandrade lite från ämnet som vanligt, men kommer säkerligen provocera en del till fortsatt diskussion. Oavsett om den är saklig eller bara påhopp av ren rutin.

Användarvisningsbild

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

Anton Holmström  
#711781 Tänk om skogsägare får fri tillgång till högkvalitativ rådgivning som har agendan att skogen ska producera bra och ge hög avkastning. Marknadsintressen (ja förvisso en del greenwashing) men vars syfte är att undanhålla skog från tidig avverkning och de betalar skogsägarna för att inte avverka under tio år. Vilket leder till att skogsägaren får mer avverkningsbar volym och högre timmerandel vilket ge högre intäkt.

Användarvisningsbild

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

HL.Rigging  
#711829 Är inte insatt i detta alls men det kan väl vara en bra lösning för den enskilde skogsägaren om det kommer att bli ett genomarbetat system som funkar.
Däremot så kommer det inte ha någon som helst effekt på miljön i positiv bemärkelse snarare tvärt om men så är det ju med det mesta som görs idag med skatter osv för att hjälpa miljön.
Det kanske inte är här man ska diskutera det stora i miljöarbetet men iaf så är det fullständigt dödfött att hålla på att pytsa ut pengar till skogsägare och tro att det räddar klimatet/miljön.
Som sagt det kan ju vara bra för en del enskilda skogsägare men rädda Klimatet gör det inte.
Sen går det ju att diskutera vad som händer med priserna på skog om detta sätts i verket?
Blir den dyrare för att skogsägaren får pengar för att låta den stå längre eller blir det ingen skillnad?
I vilket fall så är det slut konsumenten som förlorar på detta genom höjda priser på alla varor som ingår i kretsloppet.

Användarvisningsbild

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

Bond.J  
#711877 Hm, jag är inte helt övertygad! Ju fler som ska ha synpunkter på skogsbrukandet desto mindre frihet för mig som skogsägare. När vi gick med i EU -95, så tyckte många av mina lantbrukskollegor att det var bra att äntligen få ekonomiskt stöd för det man gör. Det var och är naturligtvis frivilligt att söka stöd, men även om man inte vill så fungerar marknadsmekanismerna så att stödet påverkar produktionspriserna nedåt, eftersom stödet täcker en del av produktionskostnaden som marknaden annars skulle vara tvungen att betala. Realt sett sjunker alltså priserna. Lägg till detta klåfingriga byråkrater, komplicerade system som ofta kräver konsulthjälp, stela regler som inte sällan motverkar möjligheten att anpassa produktionen till lokala förutsättningar, miljö, och klimatexperters tyckande, mm, mm. Detta har tagit bort en stor del av glädjen i brukandet, UTAN att lönsamheten påverkats positivt. Kontroller, dokumentation till vansinne, administration som inte hjälper mig som brukare alls, ovisshet om det kommer några pengar, sanktioner utan rättegångar, mm, mm. Jag vill inte se en repris på detta inom skogsbruket. Det kommer över tid inte att gynna oss skogsägare!

Användarvisningsbild

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

rejser  
#711880 Men vet vi enskilda skogsbrukares bäst?
Vet vi längre än vad köparen säger?
Besitter vi kunskap som behövs i ett globalt perspektiv?
Om vi försöker vara objektiva och sluta tänka jag och tänker vi som inkluderar ej skogsägare.
Nu säger många "Men mitt lilla påverkar inte", men vi har många skogsägare i Sverige, många strån.
Däremot är jag lite skeptisk till att stående äldre träd tar hand om mest koldioxid, men det där kännas ju om av folk med betydligt mer djupgående kunskap än jag någonsin kommer läsa på i ämnet.

Avatar Fallback

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#711883 Nej vi skogsägare kanske inte vet bäst. Men det värsta är att det gör ingen annan heller. Forskarna är motstridiga. Politiker är generalister men i allmänhet okunniga om avancerade specialområden som koldioxidbalans. Tack vare Sveriges skogar så kan vi bli klimatneutrala med lite mindre utsläpp och lite mera skogstillväxt. Då har vi neutraliserat 0,0015 % av världens CO2 utsläpp.

Avatar Fallback

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

r93  
#711904 Bond sätter mitt i prick, detta känns precis som eu stöden i början, allt var jättebra och man fick massor med pengar för att bränna längs med stenmurar etc, sedan blev allt bara krångligare och krångligare i takt med att stöden minskade.

Alla jordbrukare runt mig mig har lagt ner verksamheten, nu är det en jätte som har all mark. Det enda positiva jag kan komma på är nog att fälten inte är planterade, det betalar sig fortfarande att slå av gräset , så det inte slyar igen.

Inte heller kan man ju diskutera något när man inte vet nåt, alla gissar ju bara!

Har försökt läsa om taxonomin men man orkar inte, hittar ingen klar information.

Sälja utsläppsrätter är jag mycket tveksam till med, Bryssel gillar att ändra på saker, det som plötsligt var upp är nu ner, tillslut inser man att allt extrajobb för några tusenlappar inte är värt det.

Har du en extra fin skogsplätt så kanske du inte helt plötsligt får använda motorsåg, utan bara handsåg, på Öland är länsstyrelsen ute och kollar på stubbarna efter slyet så det är fällt på ”rätt” sätt.

Ytterst tveksamt till detta, kommer bli ett bra sätt för EU att sopa bort alla småskogsbönder, det är lättare att hålla koll på 1000 skogsägare än 300’000

Avatar Fallback

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

isteskog  
#711913
Bond.J skrev:Hm, jag är inte helt övertygad! Ju fler som ska ha synpunkter på skogsbrukandet desto mindre frihet för mig som skogsägare. När vi gick med i EU -95, så tyckte många av mina lantbrukskollegor att det var bra att äntligen få ekonomiskt stöd för det man gör. Det var och är naturligtvis frivilligt att söka stöd, men även om man inte vill så fungerar marknadsmekanismerna så att stödet påverkar produktionspriserna nedåt, eftersom stödet täcker en del av produktionskostnaden som marknaden annars skulle vara tvungen att betala. Realt sett sjunker alltså priserna. Lägg till detta klåfingriga byråkrater, komplicerade system som ofta kräver konsulthjälp, stela regler som inte sällan motverkar möjligheten att anpassa produktionen till lokala förutsättningar, miljö, och klimatexperters tyckande, mm, mm. Detta har tagit bort en stor del av glädjen i brukandet, UTAN att lönsamheten påverkats positivt. Kontroller, dokumentation till vansinne, administration som inte hjälper mig som brukare alls, ovisshet om det kommer några pengar, sanktioner utan rättegångar, mm, mm. Jag vill inte se en repris på detta inom skogsbruket. Det kommer över tid inte att gynna oss skogsägare!

Håller fullständigt med dig, Bond.j

Avatar Fallback

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

tallen100  
#711918 Att det skulle leda till nåt bra i slutändan, kan ni nog glömma..

Användarvisningsbild

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

HL.Rigging  
#711941 Enligt flera forskare ligger vi redan på plus där eller minus kanske man ska säga i denna fråga?
Alltså skogen äter mer koldioxid än vad vi släpper ut om man ska tro på forskarna.

Avatar Fallback

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

r93  
#711959
rejser skrev:Men vet vi enskilda skogsbrukares bäst?
Vet vi längre än vad köparen säger?
Besitter vi kunskap som behövs i ett globalt perspektiv?
Om vi försöker vara objektiva och sluta tänka jag och tänker vi som inkluderar ej skogsägare.
Nu säger många "Men mitt lilla påverkar inte", men vi har många skogsägare i Sverige, många strån.
Däremot är jag lite skeptisk till att stående äldre träd tar hand om mest koldioxid, men det där kännas ju om av folk med betydligt mer djupgående kunskap än jag någonsin kommer läsa på i ämnet.


Nä "vi" vet inte varje skogsägares bäst, det hoppas jag att varje skogsägare får känna själv, vad denne tycker är bäst för sig.

Jag förstår inte vad du menar? "kunskap i ett globalt perspektiv" ?

När jag växte upp så var regnskogen världens lungor, så är det tydligen inte längre?

Användarvisningsbild

Re: Skogsägare kan sälja utsläppsrätter genom taxonomin 2022

Badbollen  
#712359 Thomas Lundmark, professor på SLU, om klimatsmart skogsbruk:

https://youtu.be/jVCP3AyILxg?t=9

Han lyfter detta med taxonomin, betalning för kolinbindning och liknande,

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).