Skogsfastigheter

Nybliven skogsfastighetsägare, juridik

7 inlägg 3123 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nybliven skogsfastighetsägare, juridik

Henla  
#708350 Hej,
Nybliven skogsfastighetsägare där jag även bor ihop med frun (50/50 ägare). Intäkter kommer vara mindre men komma ifrån skogsavverkning, försäljning honung, ägg, djur som får och gris (under 100 tsek i år). Lite investerar vi i renovering av ladugård, några maskiner, foder etc.

Önskar tips för vad vi ska göra ekonomiskt från start,
ska man vara momsregistrerad eller räcker det att bokföra/deklarera intäkter o kostnader på NE-blanketten nästa år där vi tar hälften av kostnader och intäkter var. Sparar ni bara kvitton eller bokför ni det i program?. Något viktigt att tänka på?
Alla goda råd och tips tas tacksamt emot.
Mvh



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Nybliven skogsfastighetsägare, juridik

Mellberg  
#708352 Momsregistrera och ansök om F-skatt. Sedan måste ni ha en ordnad bokföring. Ofta räcker det att en av er redovisar verksamheten, sedan fördelar ni själva ett eventuellt överskott mellan er. Ni behöver inte dela lika heller. :-o

Användarvisningsbild

Re: Nybliven skogsfastighetsägare, juridik

Henla  
#708353 Tack Mellberg, jag misstänker det blir underskott i år från gården, jag brukar alltid få restskatt på min ordinarie inkomst och frun skatt tillbaka. betyder det att det är fördel/möjligt att jag redovisar 100% på fastigheten o använder underskottet till att kvitta restskatt från min inkomst?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Nybliven skogsfastighetsägare, juridik

Mellberg  
#708356 Ett underskott ackumuleras normalt över tid och kan normalt bara kvittas mot ett överskott i verksamheten. Nystartare kan eventuellt kvitta underskott mot tjänst, några år. Möjligt att det finns ett ålderskrav, minnet sviktar ibland.

Skatteverket har en bra sida, där bör man varje år tillbringa några timmar. 😎

Avatar Fallback

Re: Nybliven skogsfastighetsägare, juridik

Ent  
#708601 Moms från inköp till verksamheten får ju dras av år för år oavsett om man haft några intäkter i verksamheten, så i praktiken kan väl detta sägas kompensera för eventuell restskatt som kommer från tjänst eller kapital. Även om det egentligen är helt olika saker...

Nya och ackumulerade underskott från själva grejen eller tjänsten som köpts in till verksamheten går som nämnts ovan bara att kvitta mot intäkter från näringsverksamheten.

Det är en förvånansvärt vanlig missuppfattning att man inte skulle kunna göra avdrag för sina utgifter om man inte har inkomster i verksamheten. Man ska vara väldigt noggrann med att ta med minsta pryl man köper för att dels få bort momsen, men framförallt bygga upp ett underskott. Man kan ju gneta i skogen ett helt liv innan man avverkar och då är det surt om allt går till skatt. Mina föräldrar i ett nötskal...

Avatar Fallback

Re: Nybliven skogsfastighetsägare, juridik

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#708604 Och se för guds skull till att ni räknar ut räntefördelningen år från år, så blir det aldrig mer än 30% skatt på skogsintäkterna (jämfört med ca 50% om det hade varit vanlig inkomst)·

Avatar Fallback

Re: Nybliven skogsfastighetsägare, juridik

Vnorrland  
#718224 Tror det som är viktigt vid nystart av verksamheten är att registrera det för moms och som verksamhet, den stora fördelen för er är att de 4 första åren får kvitta förlust mot inkomst av tjänst (lön från annan arbetsgivare) se klipp nedan från skatteverket.se

Nystartad näringsverksamhet

Enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag har rätt att dra av underskott av bl.a. aktiv nystartad näringsverksamhet mot övriga förvärvsinkomster, t.ex. inkomst av tjänst, som ett allmänt avdrag (62 kap. 2 § IL).

Avdrag får göras under det beskattningsår när näringsverksamheten påbörjas och de följande fyra åren. Avdrag får göras med högst 100 000 kronor per år. (62 kap. 3 § första stycket IL).

Det kan påpekas att avdragsmöjlighet för underskott vid nystartad verksamhet inte begränsar rätten att göra avdrag i efterhand för utgifter som uppkommit före verksamhetens början (16 kap. 36 § IL).
👍 🌲 🚜

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar