Skogsnyheter

Skogsforum Podcast - Skogsfredag

809 inlĂ€gg 233982 visningar 84 följer Svara, dela mm...   
AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

totte  
#704148 Visst, men man mĂ„ ju ha sina principer. 😇

Elmia
Avatar Fallback

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

tallen100  
#704173 Man ska inte Ă€ndra sej i onödan 😀 👍

AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Fredrik Reuter  
#704766 Jubileumspodd! Vi firar med avsnitt 52 ett Är av fredagspoddande. Ett i vÄrt tycke spÀnnande jubileum dÀr vi pratar mycket om hyggen och inga hyggen. Men mycket mer spÀnnande, lyssna direkt:

https://skogsforum-podcast.simplecast.c ... -av-hyggen

LĂ€nkar om hyggen/hyggesfritt:

Hur stort Àr genomsnittshygget egentligen?

Sveriges största kalhyggen - Topp 20

https://iskogen.se/skogsbruk/hyggesfrit ... styrelsen/

   TS
AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Älgfoderodlare  
#704783 Riktigt intressant Podcast idag!

En viktig sak som ni tar upp igen, Àr just det om lönsamhet i privatskogsbruket. Det sÀgs ju inte kanske riktigt rent ut, men de antydningar du gör " Fredrik " om en framtida möjlig utveckling via den marknad vi har just nu, kontra de möjligheter vi som skogsbrukare borde kunna ha att styra den mer till vÄr egen fördel.

Mest dÄ via att förstÄ hur marknadskrafterna kan pÄverkas frÀmst genom vÄrt eget sÀtt att agera. Och dÄ blir det ju via den sammanfattning som " Torbjörn " gjort av Danske Banks nyhetsbrev, tyvÀrr att mer kunna hejda eller försÀmra den utveckling om fler skulle följa deras rÄd o gÄ ut o avverka mer just nu.

För den ev. fortsatta uppgÄng av prisnivÄerna, skulle ju snart dÄ stanna av eller t.o.m. minska om fler börjar göra fler o större avverkningar av den anledningen att priset just nu Àr rel. högt. Om fler har is i magen o INTE avverkar just nu, dÄ bör ju istÀllet priset kunna öka till en nivÄ, sÄ Àven om avverkningsvolymerna gÄr upp under de kommande Ären, bör ju den fortsatta efterfrÄgan kunna vidmakthÄlla ett pris som gör det mer lönsamt att avverka Àven lite mer pÄ sikt.

Och skog som idag kan anses mogen för avverkning, blir ju inte att avta i volym om den fÄr stÄ i ytterligare nÄt Är. Men det Àr vÀl tyvÀrr lite sÄ, att mÄnga nu vill utnyttja den möjligheten med dagens priser o kommer att göra avverkningar av lÀmpliga bestÄnd o ser inte ett steg lÀngre. För historiskt sett, sÄ har vÀl inte de prisnedgÄngar som kommit efter toppÄr, enbart uppstÄtt som en följd av konjunktur o efterfrÄgenedgÄngar.

Det har nog till största del berott pÄ ett överutbud av rÄvara. Det som vi ser pÄ massavedsmarknaden idag o mÄnga gÄnger tidigare.

Ska vi dÄ aldrig lÀra oss vÄr lÀxa kan man undra?

Trots allt Àr i runda tal ca. 85 % av Sveriges privatskogsÀgare INTE beroende av skogsinkomsterna för sin överlevnad. Varför dÄ göra sig sjÀlv denna otjÀnst, gÄng pÄ gÄng ? De som ÀndÄ trots allt har de arealer som möjliggör att leva pÄ dom, skulle ju ocksÄ gynnas Àn mer över tid. DÄ mindre volymer skulle ge större intÀkter. Men det kan ju vara svÄrt att fÄ Sveriges alla privata skogsÀgare att fungera som ett kollektiv, dÄ bÄde Àgarstruktur o intresse för vad man Àger kan variera stort.

Man kan ju hoppas att fler tÀnker till ett varv extra, INNAN man beslutar sig för nÄgot. Det kan ju faktiskt innebÀra nÄgot mer positivt Àven för dom, lite mer pÄ sikt. För brÄttom behöver man ju inte ha, egentligen ! Skogen man just nu Àger / förvaltar, ska ju ingenstans. Framtiden gör ju bara mer av det man redan har, om man har rÄd att vÀnta. Skillnaden blir vÀl om vi vill se en peak i prisnivÄerna under 2021. Eller skapa en Àn högre under kommande Är. Valet blir ju vÄrt eget !

AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Granstorp  
#704803 Det har blÄst kraftigt dom senaste dagarna och jag tror inte att det endast Àr normala vindar, jag tror det kan vara en del av den förÀndringsvind som börjat tona upp sig i inom skogsbruket!

Jag har i alla fall bestÀmt mig för att vid nÀsta avverkning titta pÄ vilka hyggesfria metoder som skulle kunna anvÀndas. Givetvis Àr det mÄnga faktorer som spelar in, men det handlar vÀl om att kontakta nÄgon som Àr duktig inom Àmnet och nÄgorlunda oberoende!

AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Fredrik Reuter  
#705650 Avsnitt 53, ute nu!

Idag poddar vi i ett storhygge och i skitlukt.

Vi pratar fiske(!), biokol, skogsröjning, vÄrvinter och "Pulp Fiction". I ett strÄlande vÀder ska tillÀggas.

Lyssna direkt:

https://skogsforum-podcast.simplecast.c ... -storhygge

Saker vi tar upp i denna podd:

https://iskogen.se/skogsbruk/finns-pulp-fiction-skogen/
Utsikt frÄn dagens poddade för en av oss.

   TS
AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Fredrik Reuter  
#706519 En nÄgot raspig podd med en förkyld hÀlft och en annan som Àr lycklig att det bara Àr ljud vid dagens inspelning. I Avsnitt 43 hÀr nedan kan du lyssna pÄ veckans avsnitt av Skogsfredag.

Vi pratar sÄgutbyte, fÄglar, styrelseuppdrag, sjÀlvförtroende, sÄgverksbranschen. Och mycket mer. Som vanligt.

Lyssna direkt: https://skogsforum-podcast.simplecast.c ... lseuppdrag

LĂ€nkar som knyter an till dagens podd:

https://iskogen.se/skogsindustri/sagutb ... cent-2021/

https://iskogen.se/skog-eu-glesbygd/vd- ... -sca-2021/

Studiebesök pÄ nischat hyvleri (video)

Husqvarna Industrimuseum

Skogsforums lövskogsprojekt

   TS
AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

skogshare  
#706638 Med anledning av Armas spÀnnande artikel om sÄgutbyte, minns jag att tyskarna Ätminstone tidigare stort vÀrde kvistrent sidoutbyte och föredrog en optimal postning framför ett snabbt virkesflöde genom de olika sÄglinjerna. SÄgverken köpte dÄ timret som helstam, ofta pÄ auktion eller enligt prislistor dÀr priserna för gran steg ordentligt upp till minst 40 cm under bark mittmÀtt, vilket ledde till en betydligt större andel grov skog Àn i Sverige. SÄ det Àr inte konstigt att sÄgutbytet i Tyskland Àr betydligt högre Àn hos oss. Och för det grövre virket menar jag dessutom att det mÄste ligga högre Àn de 60 % som Armas nÀmner.

Vore spÀnnande om nÄgon har möjlighet att fÄ fram en översiktlig information om vilka priser, dimensioner och leveransvillkor som gÀller för grantimmer i Tyskland  idag.

Om priserna för grovt timmer fortfarande ligger kvar pÄ en markant högre nivÄ Àn i Sverige vore det kanske idé att genom Sydved eller liknande skapa en pool för vad vi kallar övergrovt timmer för leverans till tyska sÄgverk - Ätminstone frÄn södra Sverige.   

AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Fredrik Reuter  
#707721 LÄngfredagspodden 2021 finns nu ute. Ett avslappnat men i vÄrt tycke intressant avsnitt dÀr vi pratar om vikten för skogsÀgare att nu hÄlla ut och inte sÀlja sÄgtimmer för under 1000 kr "fubben". SpÀnnande trenden inom KL-trÀ men ocksÄ aprilskÀmt och motorsÄgstest.

Lyssna direkt: https://skogsforum-podcast.simplecast.c ... gront-stal

LÀnkar till nÄgot av det vi pratar om idag:

Norra Skog fortsÀtter investera i massa?

Brist pÄ trÀvaror - snart tyska timmerpriser?

Echo motorsÄgar pÄ den svenska marknaden (video)

https://iskogen.se/skogsbruk/google-sat ... pa-kl-tra/

https://iskogen.se/skogsindustri/ebba-g ... 00-grader/

GLAD PÅSK! 😀

   TS
AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Fredrik Reuter  
#708857 Avsnitt 56 finns nu ute!

Fullmatat som vanligt med fokus pÄ virkespriser och föryngring. Men ocksÄ mycket mycket mer.

Lyssna direkt: https://skogsforum-podcast.simplecast.c ... atervaxten

Ämnen vi tar upp i denna podd:

1000 kronor kubiken 2021?

Granplantan tappade förstaplatsen 2020

AKKAMAAN - Essity ökar vinsten 80% Q1 2020, hamstring vid Covid-19

Södra köper sÄgverk och expanderar

   TS
AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Fredrik Reuter  
#709783 I strÄlande vÄrvÀder poddar vi idag i avsnitt 57 av Skogsfredag. Vi pratar om mÄnga intressanta frÄgor i detta avsnitt, bl a om att vi nÀstan avverkar tillvÀxten i Sverige och hur stÄr vi oss mot andra lÀnder? Du fÄr Àven en uppdatering av vÄra fysiska vÄrprojekt - sÄgverk ska byggas och vi ska hjÀlpplantera i vÄrt lövskogsprojekt. Vi uppmanar ocksÄ att ta chansen att gÄ med i tusenklubben i Är - det finns definitivt bra förutsÀttningar för att lyckas.

Lyssna direkt: https://skogsforum-podcast.simplecast.c ... ngsvolymen

Ämnen vi tar upp idag:

Är "biokolverk" verkligen en utopi?

Nu börjar skogsbrandbevakningen med flyg

Multiskadorna pÄ skog i Norrland kan sÀnka tillvÀxten 20 %

https://iskogen.se/skogsbruk/tillvaxtfo ... ungskogar/

1000 kronor kubiken 2021?

https://iskogen.se/skogsindustri/virkes ... foradling/

   TS
AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Fredrik Reuter  
#710467 Poddavsnitt 58 finns ute nu, direkt frÄn sÄgbacken dÀr vi idag monterar ihop ett sÄgverk frÄn Norwood. Annars pratar vi idag om det extrema lÀge som idag finns för sÄgade trÀvaror och att skogsÀgare idag har chansen man kanske bara fÄr en gÄng i livet - att fÄ skÀligt betalt för sitt sÄgtimmer!

Om skogsÀgarna nu tar chansen och utnyttjar den unika chans som nu Àr sÄ finns möjligheten att sÀtta en ny nivÄ för virkespriserna.

Ta chansen!

HÀr kan du lyssna pÄ dagens avsnitt: https://skogsforum-podcast.simplecast.c ... ng-i-livet

Ämnen vi tar upp i dagens podd:

1000 kronor kubiken 2021?

EU's taxonomi

Brist pÄ trÀvaror - snart tyska timmerpriser?

https://iskogen.se/skogsindustri/skogsb ... port-2021/

https://iskogen.se/skogsindustri/priser ... 1-sverige/

   TS
AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Fredrik Reuter  
#711320 Poddavsnitt 59 finns ute nu. Idag grattar vi Kungen pÄ hans 75-Ärsdag men frÀmst pratar vi virkesmarknad, klimat och skogsutredningen. Vi har pÄbörjat en undersökning dÀr vi försöker fÄ grepp om virkesmarknaden just nu. I detta avsnitt sÄ fÄr du djupare insikt i hur marknaden Àr just nu och hur du kanske ska agera för att komma med i tusenklubben, alltsÄ fÄ skÀligt betalt för ditt timmer.

Vi pratar om den unika situation som vi har just nu dÀr vÀrldens stater formligen kastar ut pengar för att rÀdda ekonomin i coronans spÄr. VÀstlÀnderna kan ha vrÀkt ut över 50.0000 miljarder kronor just för detta ÀndamÄl och det Àr delar av dessa pengar som vi nu kan se singla ner till skogen. Problemet Àr att sÄ lÀnge virkespriset Àr sÄ lÄgt som det Àr sÄ fÄr inte skogsÀgarna och genom detta inte heller glesbygden nÄgon del av coronapengarna. Ska det vara sÄ? Och missar skogsÀgarna staternas inbjudan till en champagnefest?

Lyssna direkt: https://skogsforum-podcast.simplecast.c ... ens-stater

LĂ€nkar vi tar upp i dagens podd:

Remissvar pÄ skogsutredningen: https://www.regeringen.se/remisser/2021 ... ou-202073/

Skogsutredningen diskussion

https://iskogen.se/skogsbruk/eu-skogska ... 1-sverige/

https://iskogen.se/skog-eu-glesbygd/bet ... kogsagare/

https://iskogen.se/skogsindustri/sagver ... rsen-2021/

https://iskogen.se/skogsindustri/setra- ... are-20-ar/

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Amatörhuggare 62  
#711356 Hur lÄnga stockar,kan ni sÄga?
@Fredrik

AnvÀndarvisningsbild

Re: Skogsforum Podcast - Skogsfredag

Fredrik Reuter  
#711358 55:or (typ) ska vara max enligt specen.

   TS
Fredrik Reuter
Hej GÀst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gÀrna vilja tipsa dig om hur du kan fÄ ut mer av skogsforum. Klicka pÄ de knappar som passar dig hÀr intill (minifönster öppnas).