Skogsnyheter

Stora Enso helår 2020 trävaror ⬆️ papper ⬇️

1 inlägg 2040 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stora Enso helår 2020 trävaror ⬆️ papper ⬇️

Fredrik Reuter  
#697314 Nu på morgonen kom Stora Enso med sin ekonomiska rapport för 2020. Stora Ensos rapporter är värda att gräva lite djupare för det är ett av världens största skogsbolag med verksamhet i princip i alla produktsegment som kommer från skogen och dessutom i flertalet länder.

Trenden när man läser rapporten får bli, trävaror och KL-trä kommer nu starkt och tidningspapper vet inte inte vad det är om 10 år.

Företaget har under året definitivt känt av COVID-19 och det visar sig i omsättningen som sjönk nästan 15% jämfört med föregående år. Men COVID-19 är inte hela påverkan här utan det visar sig nu att efterfrågan på tidningspapper sjunker i allt snabbare takt. Divisionen Papper minskar sin omsättning med ca 30% i jämförelse med 2019 och leveranserna i ungefär samma storlek. Det kan fog för det som flaggats för under året; COVID-19 skyndar nu på tidningsdöden.

Stora Ensos division för tidningspapper har varit ett flaggskepp för dem genom åren men snart kan den istället vara ett minne blott. Det som är positivt ur Stora Ensos synvinkel är att de levererar bra med kartong i en tid när e-handeln frodas och sågade trävaror håller på att göra en resa tvärtemot tidningspappret - en boom!

Vinsten under fjärde kvartalet 2020 ökade med nästan 70% för Stora Ensos sågade trävaror. Lite produktionsstopp och justeringar av marknadsvolymer har gjort att omsättningen sjönk under året men vinsten stiger. Här måste man fråga sig hur stor del populariteten i KL-trä har spelat in. Stora Enso skriver stolt att de bara under fjärde kvartalet 2020 levererat KL-trä till 650 byggprojekt i 21 länder.

Omsättningen för koncernen på helårsbasis var knappt 87 miljarder kronor. Vinsten blev drygt 16 miljarder kronor.

Ur ett skogsägarperspektiv kan man ana en ljusning och då speciellt med tanke på att divisionen för sågade trävaror med KL-trä nu stiger. Det kommer automatiskt ge ett fokus på trävaror i styrelserummen och ökar fokuset där så ökar fokuset även ute i skogen. Sågtimret är det sortiment som skogsägare som brukar skogen enligt konventionellt skogsbruk ska fokusera på. Allt annat är idag sekundära sortiment.
   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).