Skogsfastigheter

Köpa skog

100 inlägg 12069 visningar 21 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Köpa skog

svampbob  
#692707
Skogslös skrev:
LAC skrev:Om det är fastigheten i släppträsk som du är intresserad av så kan det vara bra att känna till att dom har försökt sälja den fastigheten i olika omgångar senaste åren utan att få den såld till angivet pris. Svårtillgänglig arrondering (myrholmar) gör att det troligtvis är svårt att få lönsamhet på fastigheten.


Hur pass blött är de och hur hemskt påverkar de lönsamheten? Om jag vill köpa de utan nåt direkt vinstsyfte utan snarare förvaltningssyfte och bygga stuga, hur påverkar de mig då? De är inte nån fientlig fråga utan bara för att jag har ingen större koll. På ena sidan viken har du 350-500 meter skotning så är du mitt på de skiftet och på andra sidan har du ungefär lika långt så är man vid änden på skiftet.


Det ser väldigt blött ut och det verkar inte finnas ett enda skogsdike. På fastigheterna bredvid ser man att det är plogdikat.
Det är nog lika bra att låta den skog som finns stå kvar och pruta på priset och tänka att du har köpt en stor stugtomt för 800-tusen. Åka med skoter och doning på vintern och plock hugga till stugbygget.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Köpa skog

Skogslös  
#692710 Men hur dålig blir lönsamheten ungefär då? Går varje avverkning och gallring minus eller vad menar ni?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köpa skog

Skogslös  
#692752 De ser ju inte endå ut å finnas torra skotningsvägar i mina okunniga ögon.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köpa skog

Skogslös  
#692869 Nu har jag pratat med mäklaren som säger att.

Skogsbruksplan upprättades 2011 och skogen har stått orör sen dess, markägaren brevid är med på noterna om att skota över hans mark och använda vändplanen på hans hygge som virkesupplägg. Avverkningsanmälan är relativt nygjord och fortfarande giltig.

Jag har pratat med virkesköpare angående prisförslag på avverkning av 7.9ha 140 årig talldominant skog och förstagallring av ca 14 ha 35 årig talldominant, där bad jag om ett pris på gallring och ett på avverkning, både brutto och netto, och så bad jag om att räkna på markberedning också.

Och så har jag pratat med banken som inledningsvis låter possitiv och dom ska kolla lite på fastigheten och min ekonomi och allt sånt. Dom gav några förslag på möjliga finansieringar där ena var att sälja avverkningsrätt och skriva kontrakt och genomföra köpet, och andra var ett blancolån på kontantinsats som återbetalas efter avverkning.

Från virkesköpare och bank får jag svar under nästa vecka så ska jag och sambon fundera lite. Jag ska även prata med några skogsligt kunniga i min vänskapskrets.

En del av er verkar känna till området runt hornträsket och jag undrar över dehär miljöbesvären som finns där,
är det en hälsorisk att vistas på marken och i vattnet i trakten?
Vilka potentiella risker finns med närhet till gruvan?

   TS
Avatar Fallback

Re: Köpa skog

jannee  
#692878 Litar DU på en mäklare??????????????????????????
Rådfråga i sätter berörd rågranne.
Av denne kan du nog också få en uppfattning om vad du köper och eventuellt värde.
Kanske även orsaken till att denne inte är/varit intresserad.
"Tror" att du håller på med att köpa grisen i säcken - men det är dina pengar och ditt eventuella problem.

Avatar Fallback

Re: Köpa skog

mooos73  
#692881 Är ju inte bara skotning över grannens skifte som ska funka, har fastigheten del i väg???? Viktigt att vara överens före vad det kostar att använda avlägg och vägar om man inte äger dem själv..
Mäklaren ger jag inte mkt för i det här fallet, har aldrig sett en mäklaranonns med så dåligt med info som anonnsen för den här fastigheten.....som jag skrev tidigare ring han som är ansvarig för jakten han kan säkert redogöra även för status på Hornträsket..

Användarvisningsbild

Re: Köpa skog

Skogslös  
#692888 De är exakt såna åsikter och tankar som gör att jag startat tråden, jaktansvarig har jag försökt nå, mäklare tar jag med en nypa salt, del i väg vad innebär det?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köpa skog

svampbob  
#692889
jannee skrev:Litar DU på en mäklare??????????????????????????
Rådfråga i sätter berörd rågranne.
Av denne kan du nog också få en uppfattning om vad du köper och eventuellt värde.
Kanske även orsaken till att denne inte är/varit intresserad.
"Tror" att du håller på med att köpa grisen i säcken - men det är dina pengar och ditt eventuella problem.


Man kan ju fundera över varför rågrannen inte köper då det här skiftet i princip ligger inne i grannens skifte.
När jag kollade på kartan såg jag ett stort skifte just norr om detta och det var typ 700 ha utan ett enda hygge.

Användarvisningsbild

Re: Köpa skog

Skogslös  
#692896 Går ju somsagt bara spekulera men rågrannen har ju trots allt över 200ha så denne kan ju anse att de är tillräckligt de behöver ju inte betyda något negativt, avverkning har ju skett på båda fastigheterna dom senaste 20 åren, de är ju även plantsatt för 35 år sen där de på 25 år uppnått en medelstam på 10cm vilket endå talar för en skaplig tillväxt va?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köpa skog

eltorpedo  
#692907 Hej,

jag tror att Du behöver bestämma dig för varför Du vill köpa en skogsfastighet.
Om jag ska vara helt ärlig så går det inte att få lönsamhet i skogsägande, i alla fall inte om man gör en jämförelse med alternativa investeringar.
Jag har en skogsfastighet ungefär 4 mil norr om den här som Du är intresserad av och den köpte jag av min mamma som ett generationsskifte.
Det innebär att jag betalade betydligt mindre än vad priset på den här fastigheten är men om jag i stället köpt aktier för pengarna så hade dom varit värda mer idag än vad min fastighet är.

Nu tog jag inte över min fastighet för att tjäna pengar utan det var helt andra motiv som drev mig.
Det en helt annan känsla att trampa på egen mark och det bästa gym jag kan tänka mig. Jag fick anledning att köpa grejer, 4-hjuling och motorsågar och en massa andra saker som jag inte behöver 😀.

Jag tror inte att Du behöver vara överdrivet försiktig för att fastigheten inte sålts trots tidigare försök, det kan bero på att rätt köpare inte har dykt upp.
Bland de som bor i de här trakterna är väldigt ovanligt att nån som inte redan har skog köper en fastighet.
De potentiella lokala köparna är såna som kan göra rationaliseringsförvärv och det kanske rör sig om max 5 stycken.
Att rågrannen inte köper kanske bara beror på att hen inte vill, man måste ju inte även om man kan.
De som inte bor på orten söker antingen fastigheter med större skogsförråd eller jaktmark och här har vi
allvarligt talat inte så mycket skog och för att kunna jaga så är det billigare att bara köpa några hektar myr för en billig peng.

Jag tycker att det är helt omöjligt att besvara frågan om fastigheten är värd priset, frågan är ju vad den är värd för Dig.
Åk dit och titta och ta gärna med dig en eller annan virkesköpare, dom brukar komma med bra synpunkter. Prata med de som äger mark intill och fråga om Hornträsket. Jag har för mig att den sjön har varit mer eller mindre död p.g.a. gruvorna men att nån på jobbet påstod att det börjat gå att få fisk igen.
Sen funderar Du och känns det rätt så slå till.

Mvh
Tobbe

Avatar Fallback

Re: Köpa skog

mooos73  
#692911
Skogslös skrev:De är exakt såna åsikter och tankar som gör att jag startat tråden, jaktansvarig har jag försökt nå, mäklare tar jag med en nypa salt, del i väg vad innebär det?

Antingen har du del i vägen och är med och betalar för vägens underhåll eller så är du inte det då lär du få betala för varje kbm virke som körs ut...grannen kanske anser att vändplanen blev sönderkörd i samband med din avverkning och kräver att du ska köra dit grus för 10-15000 kr. Ser ut som det är en ganska lång sträcka från allmän väg in till grannens vändplan.

Användarvisningsbild

Re: Köpa skog

Skogslös  
#692915 Eltorpedo, anledningen till att jag vill ha skog är dels att jag äger min egen skog och känslan att få göra vad jag vill där (nästan) , få förvalta för kommande generationer, få prova egna metoder och att få lära sig om skog, natur och skogsbruk.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köpa skog

eltorpedo  
#692971 Jamen dåså...
precis samma drivkrafter som för mig och då kokar det ner till en enda fråga: finansieringen.
Fixar Du den så är det klart, resten ordnar sig efter hand.

Mvh
Tobbe

Avatar Fallback

Re: Köpa skog

opekka  
#692974 Klart du ska köpa om du vill ha skogen. Men gör kalkylen på att du får ut noll av intäkter år 0-5. Har du råd med det har du tid att lära känna andra markägare och jaktlag och få ihop en bra förvaltning på perioden efter fem år.

Snabba intäkter på lösa grunder skulle jag vara mycket försiktig att bygga kalkyler på.

Underskotten du samlar ihop på dessa år går att spara och blir finfina när du kanske om 6-10 år avverkar.

Ha inte bråttom.

Användarvisningsbild

Re: Köpa skog

Skogslös  
#692979 Opekka avverkningen jag räknar på idag är för att finansiera kontantinsatsen, och gallringen tänker jag ta enbart för att maskinerna redan är där och det är sammanhängande skifte, jag räknar inte på att gå plus förens kanske pension om 45 år

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).