Öppna kategorin

Åsiktskorridor i skogen?

764 inlägg 37273 visningar 40 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

Lars Lundqvist SLU  
#666797
ulf 1 skrev:det är detta som saken gäller, att få folk att förstå vad som är rät och felt och samtidigt skapa ett skogsbruk värt namnet.

Rätt och fel ur vilken synvinkel?

Du blandar återigen ihop åsikter och fakta.
Fakta är att något ökar eller minskar, är större eller mindre, osv, alltså något som är mätbart. Rätt/fel eller bra/dåligt är värderingar, åsikter.

@Halvproffs: vi har nog alla någon sådan i bekantskapskretsen. Jag känner en man som fixar allt möjligt på egen hand. Slutresultatet är alltid "Perfekt!". Det kunde inte ha gjorts bättre ens av specialister. Sen när han ibland fått göra om, därför att det inte fungerade som tänkt, så säger han att det har blivit "perfektare". :)

Det som gör Ulf unik är detta att upprepat framhärda i att visa upp sin okunskap offentligt, inför hela världen. De flesta har nån liten broms nånstans.

Swedish Forestry Expo 2021 på Solvalla
Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

totte  
#666827 Nu är det nog dags för alla att dra ner lite. Tråden handlar just nu mest om personer och kunskaper, inte om den diskuterade korridoren.

Nämner ingen, glömmer ingen, tills vidare, men varningsflaggan är upp-packad och klar att användas.

Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

Fredrik Reuter  
#666900 Nu har jag flyttat ur de tre sista inläggen som kommit nu ikväll. Är det någon som har problem med någon annans åsikt? Bemöt då åsikten med din egna tes i sakfrågan eller bäst, verifierad, klar fakta istället för att idiotförklara debattören.

Är det någon som ser något regelbrott i någon tråd på Skogsforum? Använd då anmäla-knappen och ge din syn på vad som du anser är regelbrott i inlägget.

Avatar Fallback

Re: Åsiktskorridor i skogen?

WarPeter  
#666915 Säga vad man vill om det här tråden eller trådskaparens åsikter men jag måste ändå säga att jag lärt mig en del genom att hänga med i dom. Framför allt när jag ser olika påstående och tänker att så kan det ju knappast vara. Då blir iaf jag väldigt nyfiken på att lära mig mer på ett djupare plan om hur det faktiskt ligger till.

Jag gillar skarpt den härliga blandning det ger att på förmiddagen gå med farsan i skogen och höra historiken om olika bestånd, hans infallsvinklar och klokhet baserat på 50 års erfarenhet av skogsbruk. Sedan på kvällen läsa lite här och gräva i någon rapport som förklarar någon detalj. Blandningen av den praktiska/lokala kunskapen och den här mer teoretiska delen tror iaf jag gör mig till en bättre skogsbrukare.

Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

Skogsvaktaren  
#666920
Fredrik Reuter skrev:Nu har jag flyttat ur de tre sista inläggen som kommit nu ikväll. Är det någon som har problem med någon annans åsikt? Bemöt då åsikten med din egna tes i sakfrågan eller bäst, verifierad, klar fakta istället för att idiotförklara debattören.

Är det någon som ser något regelbrott i någon tråd på Skogsforum? Använd då anmäla-knappen och ge din syn på vad som du anser är regelbrott i inlägget.

Märkligt att "ulf 1" som ständigt idiotförklarar alla till höger och vänster, tillåts få stå kvar med sina starka personangrepp!
Ulf 1 redovisar ej fakta Ulf 1 har bara personliga åsikter att dummgöra alla som inte håller med.😀

Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

Fredrik Reuter  
#666930 Återigen; anmäl inlägg som du anser begått regelbrott. I anmälan så anger du anledningen till den samma, alltså var i inlägget du anser att regelbrott begåtts. Vi tar det därifrån.

Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

Mellberg  
#666931 Kan bara hålla med skogsvaktaren, Ulf 1 har alltid fått fria tyglar. Att ha åsikter är helt OK men låta någon sprida "falska fakta" hela tiden är banne mig inte OK. :mrgreen:

Att Lars Lundqvist orkar bemöta alla felaktigheter är i sig en bedrift. 👍

Att få varningar och få sansade inlägg raderade, signalerar att du är inte välkommen på skogsforum längre.

Kanske mitt sista inlägg 😎
Senast redigerad av Mellberg ons 16 sep 2020, 22:34, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Åsiktskorridor i skogen?

Robertberg  
#666933 "Det är bara att scrolla förbi om man inte vill läsa" 🙄

Men det dåliga argumentet kanske man bara vill säga till andra, inte få sagt till sig själv?
Senast redigerad av Robertberg ons 16 sep 2020, 22:26, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Åsiktskorridor i skogen?

tallen100  
#666936 Så gör jag, inte läst särskilt mycket i den här tråden 😀
Tar bara dom kortare inläggen 🤣

Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

Nyborg  
#666937
tallen100 skrev:Så gör jag, inte läst särskilt mycket i den här tråden 😀
Tar bara dom kortare inläggen 🤣

Samma här, vet ju sedan tidigare att det inte ger nåt att läsa kilometerlånga inlägg bara för att reta sig på dem, det är svaren på dessa inlägg som ger något.

Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

ulf 1  
#666944 Jag tror WarPeter börjar förstå sig på mig, man behöver inte bli förbannad hela tiden någon tycker tvärtom, det kan vara så att man börjar analysera sin egen ståndpunkt, och det är ju detta jag är ute efter.

Jag är ganska säker på att mina "åsikter" är många andras, jag framför dom bara lite udda för att få människor att notera dom bättre, jag misslyckas ju ganska ofta då fokus hamnar på mig i stället för det jag säger, jag har ju etiketterat det med att jag är en trickster, vilket numera betyder att man lockar fram sanningen genom att provocera, och det kan väl alla hålla med om att jag gör.

Men det görs med hjärta det lovar jag, jag vill bara ha fram sanningen, som blir alt svårare att få fram idag, dessutom är jag inte speciellt oseriös som vissa påstår, jag bygger nästan allt på vetenskap, men försöker göra det lite mer lättillgängligt, något som alla med seriösa folkbildarambitioner strävar efter.

Det roliga är att jag utbildar mig själv i denna process och liksom WarPeter förstått så kan vi skogsägare aldrig få för mycket information från källor utanför åsiktskorridoren, risken är betydligt större att vi gör nåt dumt om vi får all information från en källa.

Lars länkade till ett mycket suspekt pressmeddelande om disneyfiering, det obegripliga är hur första man på undertecknarna (som givetvis är initiativtagare) lyckats fått flera goda forskare att skriva under, läs det här
https://www.slu.se/ew-nyheter/2020/6/di ... e-naturen/ .

Min kommentar till detta är bara, vem disneyfierar skogen om inte Peter Högberg.
Jag tar bara en av alla hans ramsor, fin fem fel. "Ett års tillväxt i Sveriges skogar binder mer än tre års utsläpp av koldioxid, enligt Rolf Björheden, som uppger att mängden virke i skogen under de senaste hundra åren har ökat i en omfattning som motsvarar två miljarder ton koldioxid, det vill säga 40 års utsläpp från Sverige på nuvarande nivå. Skogsbrukets egna utsläpp av koldioxid är omkring en miljon ton per år." Lycka till.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

Lars Lundqvist SLU  
#666945
ulf 1 skrev:jag har ju etiketterat det med att jag är en trickster, vilket numera betyder att man lockar fram sanningen genom att provocera,

"Nationalencyklopedins engelsk-svenska ordbok menar att trickster närmast motsvarar de svenska orden 'bluffmakare' eller 'lurendrejare’." [Wikipedia]

Du kan inte ens beskriva vad ordet ’trickster’ betyder på ett korrekt sätt. Det blir ytterligare ett exempel på att din beskrivning av dig själv stämmer med det som står i Nationalencyklopedin, eller hur? I sanning en äkta ’trickster’. ;)

Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

ulf 1  
#667053 Vem läser den avdankade PKencyklopedin i dag, annat än de som är omsprungna av verkligheten, den moderna beskrivningen ser "tricksters" som sanningssökare, annars hade jag ju inte använt det som en beskrivning av mig själv, du är lika hopplöst omodern som det skogsbruk du värnar.

"Trickster (av engelska: trick, 'lura'[1]), även tricksare, är i folklig dikt och påtagligt ofta i fabler en gestalt som med list lurar andra och får dem att göra bort sig.[1] Som huvudperson i en berättelse fungerar trickstern som en sorts antihjälte. Beskrivningen mer detaljerat återger en entitet med högt intellekt och/eller hemlig kunskap som påvisar detta genom att spela spratt och idka olydnad av konventionellt beteende. Syftet är att undervisa en ignorant omgivning."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Trickster

   TS
Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

Lars Lundqvist SLU  
#667056 "In online environments, there has been a link between the trickster and Internet trolling. "
[https://en.wikipedia.org/wiki/Trickster]

Din beskrivning gäller i fabler, men man måste hålla isär fabler - sedelärande berättelser som är till för att roa och lära ut värderingar - och verkligheten. Skogsforum är inte en fabel och du är inte en karaktär i en fabel. Överförd till verkligheten tolkas trickster som bluffmakare, skojare, osv. I en fabel är trickster-karaktären hela tiden en trickster och det fungerar just därför att det bara är fiktion, en saga. Men i verkligheten fungerar det inte eftersom det skulle innebära att det aldrig går att lita på dig. Vem skulle vilja göra affärer med en trickster?

På internetforum betraktas trickters som sagt som troll, vars enda syfte är att skapa oreda och förstöra. Och som vanligt spelar det ingen roll vad avsändaren har för avsikt, utan det är mottagarens tolkning och upplevelse som avgör. Om du vill bli betraktad som ett internettroll - en bluffmakare och lurendrejare med enda syfte att förstöra - varsågod, kör på! Men om du vill bli tagen på allvar och att andra ska lyssna på dina åsikter, uppför dig som en vuxen individ, inte som en arg barnunge eller bitter gammal gubbe.

Användarvisningsbild

Re: Åsiktskorridor i skogen?

ulf 1  
#667088 Nä du ska inte dra så stora växlar på gammalt skrock, Jan Öivin Svan som skrev artikeln i NE var född 1924, så att hänvisa till vad han skrev ger inte mycket av dagens betydelser, vet inte varför du drar in troll på internet för, tycker du jag är ett troll, trodde du hade lite mer koll.

Men fabler är intressant, och helt relevant, de bygger ofta på verkligheten i naturen, i Europa är det vanligtvis Räven som är trickstern, i Afrika är det Spindeln eller vesslan, i Nordamerika Coyoten (prärievarg) och det bygger givetvis på iakttagelser av dessa djur.

När jag bodde i Alaska var Coyote inte speciellt vanlig där, men den hade redan fått sitt tricksterryckte, nästan ingen hade sett den, men alla hade märkt att den fans där, idag är den betydligt vanligare i Alaska, och faktum är att den brett ut sig över hela USA med rasande fart.

Varför då då, jo den är jävligt smart, och svår och meningslös att jaga, jag tycker det är kul att Coyoten har fått en stämpel på sig att vara en trickster, den är verkligen värd det, i Alaska berättades från trappers jag träffade, hur den grävde upp deras trampfällor, vände dom upp och ner och satte sig och sket på dom, det är tamefan ett djur med humor, så med den bilden, borde ni förstå vad en trickster är för någon.

Den lever numera mitt bland människor utan att nästan någon märker att den finns där, alla städer i USA har numera coyotes boende i parker och vid sportarenor mm, de är revirhållande och helt omöjliga att försöka få bort, och varför ska man det, de äter inte katter och hundar som många tror, rotar inte i soppor heller, utan håller efter råttor, duvor kanadagäss mm, i vildmarken är de dagdjur, men i städer har dom växlat till nattdjur, de är trogna sin partner hela sitt liv, ett mycket sympatiskt djur, bara folk med stor okunskap vill ha bort detta djur.

Och bara folk som saknar humor kan se en trickster som en skojare, och att fabler skulle vara fiktion, det är så fel, fabler lär oss se oss själva som vi är, sensmoralen är ofta helt underbar, hur kan man se det som något dåligt, det är ju läroböcker till barn för att bli goda medborgare.

Vet inte vad du läster för sagor när du var liten, men dom verkar inte ha gett dom kloka tankar dom var ämnade att göra.

https://www.adfg.alaska.gov/index.cfm?adfg=coyote.main

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).