Skogsnyheter

Grundvattennivåer t.o.m juli 2020

3 inlägg 1430 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Grundvattennivåer t.o.m juli 2020

Fredrik Reuter  
#659498 SGU rapporterar frekvent om nivåerna för grundvattnet runt om i Sverige. Nu finns data till och med juli tillgängligt och trots att det regnat mycket under juli månad så är nivåerna på sina håll låga.

Anledningen anger SGU är att mycket regn dunstar direkt i juli och att växter (och träd) behöver mycket vatten under växtsäsongen.

Bortsett norra Norrland (som har relativt höga nivåer) så kan man dela in Sverige i en västra och en östra del. Västra Sverige har relativt normala vattennivåer medans östra Sverige har låga nivåer. Östergötland, Sörmland, Gotland och Skåne sticker ut med riktigt låga nivåer.

Som vanligt när vi diskuterar skog så får man vara extra vaksam med angrepp av granbarkborre i torra områden men å andra sidan bör man hålla koll på angrepp i alla sina bestånd denna sommar.

Här kan du läsa mer: https://www.sgu.se/om-sgu/nyheter/2020/ ... -vecka-31/
   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Grundvattennivåer t.o.m juli 2020

totte  
#659533 Intressant för allt som handlar om det som växer är också markvattentillståndet. Det hittar man på SMHI: https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sve ... attenbrist. Där finns också länk till det som Fredrik la upp i förra inlägget.


Användarvisningsbild

Re: Grundvattennivåer t.o.m juli 2020

Fredrik Reuter  
#659598 Ja, och här ett diagram som kan vara intressant.
Data kommer från en av SGU:s mätstationer utanför Katrineholm och visar grundvattennivån i förhållande till marknivån på vad jag tror är ett relativt blött område.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).