Skogsfastigheter

Prioritera naturvärdena.

48 inlägg 9163 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Prioritera naturvärdena.

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#630927
PerJS skrev:Undrar hur det är att gå med batteri på ryggen, nån som har erfarenhet av det?

Jag föredrar tveklöst flera klickbatterier framför ett stort ryggbatteri. Känns liksom smidigare att skippa "navelsträngen".

Å är det mycket grova stammar, så är ju en kedjeröjsåg att föredra. Eventuellt kan ju då röjningen delas upp i två etapper, där det klena tas med klinga och det grövre sedan tas med kedja.
/Niklas

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Prioritera naturvärdena.

PerJS  
#631140 Go kväll
Har inte pengar för egna skogsmaskiner, det jag menar är att naturvärdena går före eventuell vinst.

Har röjt tre timmar idag. Går rätt långsamt, men ändå lite i taget. Sa han som åt en flodhäst. Fungerade bra med repet. Kommer köra med det ett tag. Syntes bra, får fin röjriktning. Minipaus med vatten när repet ska flyttas.

Sparar lite mer gran nu, förstår av Er att björken trivs bättre med granen än med tallen. Tar inte bort några tallar dock.

Hurt skulle ni gallra granen? De står gärna ett antal väldigt tätt ihop. Skogen där jag röjer är enl skogsbruksplanen ca 25 år. Granarna är av varierande längd, kanske mellan 2-4 meter? Ska jag gallra så att det blir 2 meter mellan dom?
Brukar spara någon björk som står över dom.

Trevlig helg


Per

   TS
Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Norrtälje  
#631161
Hurt skulle ni gallra granen? De står gärna ett antal väldigt tätt ihop. Skogen där jag röjer är enl skogsbruksplanen ca 25 år. Granarna är av varierande längd, kanske mellan 2-4 meter? Ska jag gallra så att det blir 2 meter mellan dom?


Grundreceptet för en blivande god tillväxt av ett bestånd är spritt fördelade friröjda stammar i samma jämna höjdskikt.
Den "rumsliga fördelningen" av dessa som det kallas är dock av mindre betydelse så mellan två fullvuxna träd kan det vara ganska många meter eller bara några centimeter, det har visat sig spela mindre roll så länge stam per hektar är rimligt. I ett bestånd med varierande längd bör du först identifiera det skiktet värt att satsa på. I ungskogsröjning talar man t.ex om vargar som något att röja bort och det kan ju verka konstigt om man inte ser till helheten, det verkade i alla fall konstigt för mig när jag började intressera mig för skog. Men jag blir konfunderad, menar du att granarna är 25år men bara är mellan 2-4m höga eller funderar du på en fördelning mellan 2-4m? Ta gärna några bilder så kan du säkert få bra råd från folk med lång erfarenhet.

Ang gallring, tänk på att sporer från rötsvamp kommer i luften med ökad temperatur, du kan ju fortsätta med röjning och ta sikte på gallring nästa vinter.

PerJS skrev:Sparar lite mer gran nu, förstår av Er att björken trivs bättre med granen än med tallen. Tar inte bort några tallar dock.


Gran och Bok är de sekundärträdslag vi har, dessa har ett lägre ljusbehov och konkurrerar inte lika hårt som en pionjär mot en annan t.ex som björk och tall konkurrerar. Ett exempel med björk och gran kallas kronobergsmodellen, finns studier att ta del av men genom att nyttja ljusöverskottet i en ren ung granskog med att ha en kort generation björk samtidigt (som ju växer ifrån på höjden i början) så får man en totalt högre tillväxt gran+kort björk än mot bara gran hela vägen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).