Skogsfastigheter

Prioritera naturvärdena.

48 inlägg 9137 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Norrtälje  
#628963
Vågen skrev:Jag funderar på att ta reda på om det finns alternativ till detta. Tänker att istället göra åtgärder som gynnar naturen, som oftast svarar direkt på det man gör för den.


Röja ner själv tycker jag man borde se som alternativ till förstagallring då skogsåtgärden förtjänar fokus och inte nettot. Kostnad grovt höftat kanske 10-20000:- och 300 timmar arbete om man klarar att hålla tre gallringsstammar i minuten med röjsåg eller kedjeröjare men det nerröjda hjälper tillväxten på det som står kvar, du slipper körskador och stamskador, du slipper körvägar i förstagallring, du kan själv ta kontrollen över infektionsrisken för ny röta, du kan själv ta så mycket eller lite som du vill ha det och du kanske kan i fallet med granskog ställa isär ett slutförband på en gång alternativt ett förband anpassat för en senare gallring med maskin. Många långsiktiga fördelar men inte ett kortsiktigt netto.

Med egen liten maskinpark och lämpliga bestånd kan man också överväga att rotkapa gallringen och lunna helstam för flisning och försöka göra ett netto men det beror nog på en hel del faktorer om det blir ett netto som gör extrajobbet värt och kanske åker man på att flisa det själv om det är draget i backen och hur blir det då med försäljning och transport till värmeverk osv, jag nämner den idén iaf så har du fått två alternativ. Går ju också att kombinera om man t.ex röjer merparten för att lämna men lite grövre röjstammar av björk tar man ut och gör till ved med därtill bra kubikpris.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Vågen  
#629015 Tack! Jo, som sagt jag skriver inte på det kontraktet. Det kan bli så att jag får möjligheter att dana skogen själv vilket ju är mest lockande. Det är ett blandbestånd med en hel del tall och det är mest där och björken som behöver åtgärdas.

Användarvisningsbild

Re: Prioritera naturvärdena.

fendt311  
#629073 Håller med dig. Dana skogen själv.

Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Norrtälje  
#629084 Kan ju lägga till ett mer uppenbart alternativ att räkna på för den med mycket gallring är ju att upparbeta det själv med ex.vis Kranman P25 eller 620 som man sedan kan sälja vidare. Begvärdet på små maskiner verkar ju stå sig ganska bra.

Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Vågen  
#629095 Jag tror på P25. Den är nog optimal för att gallra själv

Användarvisningsbild

Re: Prioritera naturvärdena.

PerJS  
#630686 Hej igen,

Totalt ca 50 ha i Karlstadtrakten.

Tar tacksamt emot reflektioner synpunkter.


Har nu börjat röja 2-3 hektar. Kör med klinga och tycker det fungerar rätt bra. Kedja har föreslagits men prövar så här så länge. Som sagt tidigare är jag nybörjare. Gjorde mig lite illa i ryggen när jag skulle ta mig frampå ett ojämt område, så jag har vilat en vecka men räknar att köra igång igen nästa vecka. Kör kortare pass på 2-3 timmar, ca 2 tankaroch trots kylan helt svett. Ett problem är att man lätt förlorar orienteringen i skogen som i bitar är extremt tät så nu har jag köpt ett gult rep ca 30 meter som jag tänkte lägga ut i röjriktningen. Så får vi se hur det funkar. Jag trodde att de här hektaren bara var björk men det finns en hel del fin tall. Området är ca 25 år, inte 10 som jag trodde först. Tallen är rätt hög så jag friställer de som jag bedömer som älgsäkra ca 5 meter höga. Tar bort de träd som jag tänker påverkar tallen. Sparar asp, sälg, enstaka ek. Enstaka granar i området, sparar några tar bort flera. Sparar en del områden där jag låter det bli lite mer tätt, vilt.
Blir mycket bråte på marken men ser det som en positiv gödsling mm för marken.

Köpte en tyngre Husqvarna röjsåg, ej kombi, som är stark. Glömt modellnumret. Skruvade lite på tomgång och bränsle knapparna för att klingan rörde sig på tomgången. Nu så har den blivit lite mer svårstartad, kanske ska man skruva så att det blir mer fett, eller vad man kallar det.



Ett område ca 1 ha som ligger precis vid väg har120+år gammal gran o tall. Granen är angripen av barkborren. Jag vill ta bort granarna men behålla de gamla tallarna. Skogsbolaget vill ta bort gran och tall, spara frötallar. Dom räknar med en halvdagsarbete med maskin. Ingen ekonomisk förtjänst för mig. Dom vill inte göra arbetet inte de får ta bort tallarna också, Ekonomin styr ...
Vet inte riktigt hur jag ska göra. Rör sig om kanske 15 20 stora granar, en del fina en del bb angripna.
Det jag vet är att tallarna ska stå kvar.

Nu ska jag gå och skruva lite på röjsågen ...

Med vänlig hälsning,
Per

   TS
Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Avslutat-02  
#630687 Börjar med repet.

Snitsla hellre upp slagen du ska röja,
Säg 2-3 meter breda och längden på beståndet..

Då lär du dig att gå i slag väldigt fort.

Sedan kontrollera vad sågen heter..för vet du inte vad du gör så ska du inte skruva på inställningarna för förgasaren...det är väl garanti på sågen om den är ny...då ska ej klingan rotera på tomgång...

Sedan detta med granarna och tallarna.

Hör om det finns någon manuell avverkare som kan göra detta jobbet åt dig.
Fälla, kvista kan du ju hjälpa till med..
Sedan leja någon som kör ut...

Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Norrtälje  
#630724
PerJS skrev:Jag trodde att de här hektaren bara var björk men det finns en hel del fin tall. Tallen är rätt hög så jag friställer de som jag bedömer som älgsäkra ca 5 meter höga. Tar bort de träd som jag tänker påverkar tallen. Sparar asp, sälg, enstaka ek. Enstaka granar i området, sparar några tar bort flera. Sparar en del områden där jag låter det bli lite mer tätt, vilt.
Blir mycket bråte på marken men ser det som en positiv gödsling mm för marken.


Kul att du kommit igång, av yttersta vikt att passa sig för skador och gå försiktigt, själv är jag rädd för att trampa genom mellan rotben och stuka foten när jag går neråt så det har satt sig på min hjärna.

Ur produktionshänseende i björk/tall bestånd eller vilka som helst egentligen är det pionjärträdslag med olika omloppstid och problematiskt därför, ex.vis höftat björk 50-60år och tall 100-120år på en höft så tallarnas numerär ihop med de ekar som också har lång omloppstid och funkar väl ihop kanske inte räcker till att stå kvar när björken ska bort, lämnar du luckor efter björken sen så kommer bara gran.

Att spara oröjt är en dålig idé ur produktion och rekreationsshänseende men är det bara grovröjt en gång så blir det ett många gånger bättre bestånd och en sån röjning går lätt om man går på i avlövad tid vid 2-3m. Tall och annat i det beståndet du är rädd om kan man såklart lämna orörda till mer betessäker nivå innan friställning. Är du intresserad av stamtätt för vilt så kan jag tipsa om Amerikanare på Youtube som skapar "deer habitats" i sin skog. Väldigt enkelt och väldigt effektivt som det verkar. Principen är att rådjur söker en tät plats att lägga sig på mot en "vägg" med två reträttvägar och röjd markvegetation just där de ska ligga.

Köpte en tyngre Husqvarna röjsåg, ej kombi, som är stark.


Vinterröjarn kan dessa utan och innan men det finns i princip två modeller, normal 40kubikare för 200 och betydligt tyngre 50kubikare med grövre rigg för 225 klinga och senare röjning, en sån tyngre är onödigt tung och otymplig för normal röjning.

Ett område ca 1 ha som ligger precis vid väg har120+år gammal gran o tall. Granen är angripen av barkborren. Jag vill ta bort granarna men behålla de gamla tallarna. Rör sig om kanske 15 20 stora granar


Låter som ett typiskt bestånd med gammal skog på svag mark nära impediment avsatt i en skogsbruksplan så tillväxten på en ny skog vore kanske inget att hurra för så då värt mer att låta det stå. Förståeligt att de tycker 15-20träd är för lite men det är ju å andra sidan inte för mycket för dig själv. Prata med grannar om du kan hitta hjälp att köra ut dessa granar sen gör du det själv alternativt hittat någon som gör allt. Värmland verkar liksom Småland fullt av duktiga självverksamma men också skogsentreprenörer. Ska du inte köpa någon maskin själv med 50 ha?

Med en helt okej bonitet kan du ha ädellövbestånd i åtanke om det finns bestånd på marken som är redo att föryngras. Generöst bidrag för stängsling och plantor finns att få men virkesekonomin är inte solklar och man låser sig för överskådlig tid genom ädellövskogslagen.

Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Avslutat-02  
#630725 Tack för de fina orden.. :-bd

Hjälper er gärna... sparka på stenen jag är inunder så... :mrgreen:

Finns Hva 345-545-355-555
Jonsered 2145-2245-2255-2256
Stihl 450-480-460-490-550-560

om den är rimligt modern....
oavsett så har jag koll... :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Prioritera naturvärdena.

PerJS  
#630831 Hej

Jo snitslar av papp kanske är bättre, ska pröva repet i morgon om ryggen är ok.

Hq 555 fxt alltså tyngre modellen men tror att den passar bra i beståndet som jag jobbar i just nu då det är eftersatt grov röjning, antar jag att ni skulle kalla det. Många över 5 cm diameter.
Ändrade lite försiktigt på förgasaren och då kallstartade den på 2:a draget, nöjer mig så.

Har en klenare Hq 3?? på torpet men den känns lite svårjobbad med grövre stammar, åtminstone för mig. Fördelen är ju att den är lättare. Undrar hur det är att gå med batteri på ryggen, nån som har erfarenhet av det?

När jag lämnar en del platser mer orört tänker jag på viltet. Hittills lämnar jag 50-100 kvadratmeter orört på några platser, vet inte om det är korrekt men så har det blivit. Ska kolla på youtube-Amerikanaren.

Jag gillar tanken på rekreationsskog och med betoning på ökade naturvärden.

Ädellöv har jag inte mycket av, tyvärr.

Boniteten är rätt låg, tallen trivs dock bra .

Den större delen av skogen är gallringsskog som inte ger någon ekonomisk vinst. Någon skrev om att gallra skogen själv och låta gallringsvirket ligga kvar, det kan för mig låta som en helt ok plan om det inte för med sig risker med märgborrar eller annat. Ett alternativ som jag funderat mycket på är att då gallra tallen mycket försiktigt, gallra björken kraftigare, lämna en del ffa tall till självgallring, och skapa stigar i skogen. Tycker jag låter fint... Ekonomin kommer i 2:a hand för mig.

Med vänlig hälsning,

Per

   TS
Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

hfab  
#630833
PerJS skrev: Undrar hur det är att gå med batteri på ryggen, nån som har erfarenhet av det?

Nu vaknar @Niking

Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Palakangas  
#630834
hfab skrev:
PerJS skrev: Undrar hur det är att gå med batteri på ryggen, nån som har erfarenhet av det?

Nu vaknar @Niking

Och tvåtaktaren från Orbaden =))

Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Avslutat-02  
#630836
PerJS skrev:Hej

Jo snitslar av papp kanske är bättre, ska pröva repet i morgon om ryggen är ok.

Hq 555 fxt alltså tyngre modellen men tror att den passar bra i beståndet som jag jobbar i just nu då det är eftersatt grov röjning, antar jag att ni skulle kalla det. Många över 5 cm diameter.
Ändrade lite försiktigt på förgasaren och då kallstartade den på 2:a draget, nöjer mig så.

Har en klenare Hq 3?? på torpet men den känns lite svårjobbad med grövre stammar, åtminstone för mig. Fördelen är ju att den är lättare. Undrar hur det är att gå med batteri på ryggen, nån som har erfarenhet av det?

När jag lämnar en del platser mer orört tänker jag på viltet. Hittills lämnar jag 50-100 kvadratmeter orört på några platser, vet inte om det är korrekt men så har det blivit. Ska kolla på youtube-Amerikanaren.

Jag gillar tanken på rekreationsskog och med betoning på ökade naturvärden.

Ädellöv har jag inte mycket av, tyvärr.

Boniteten är rätt låg, tallen trivs dock bra .

Den större delen av skogen är gallringsskog som inte ger någon ekonomisk vinst. Någon skrev om att gallra skogen själv och låta gallringsvirket ligga kvar, det kan för mig låta som en helt ok plan om det inte för med sig risker med märgborrar eller annat. Ett alternativ som jag funderat mycket på är att då gallra tallen mycket försiktigt, gallra björken kraftigare, lämna en del ffa tall till självgallring, och skapa stigar i skogen. Tycker jag låter fint... Ekonomin kommer i 2:a hand för mig.

Med vänlig hälsning,

Per


Om det är en Hva 555 Fxt så behöver du inte vara rädd att den går för snålt för den kapslad i ställskruvarna.

Men den ska gå lite fetare på lågvarvet än när den levereras, och tomgången kan behöva justeras lite..
Det är den undre av de tre skruvarna.

En Hva 343-345 duger gott till all röjning, men kräver annan metod för att det ska gå smidigt vid röjningen...

Och klingan måste vara vass.
Där är det en fördel att såga högre upp för att sedan ta stubben.

Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Avslutat-02  
#630837
Palakangas skrev:
hfab skrev:
PerJS skrev: Undrar hur det är att gå med batteri på ryggen, nån som har erfarenhet av det?

Nu vaknar @Niking

Och tvåtaktaren från Orbaden =))


Nä, Niking kan sina batterimaskiner bra, och jag har inget emot dem.
Dessutom så vill ju TS ha information om dessa, vem är då bättre att svara?

Jag? Nä... skulle inte tro det...
Så ni som hoppades på lite bråk....glöm det. :lol:

Avatar Fallback

Re: Prioritera naturvärdena.

Norrtälje  
#630862
PerJS skrev:Ädellöv har jag inte mycket av, tyvärr.

Boniteten är rätt låg, tallen trivs dock bra.


Desto större anledning att kika på?
Karlstad är zon 3 så helt okej och du kan odla de flesta förekommande trädslag vi har i Sverige men kan ju såklart vara låg bonitet för det men då är det inte klimatet som begränsar dig i alla fall.

Den större delen av skogen är gallringsskog som inte ger någon ekonomisk vinst... Ekonomin kommer i 2:a hand för mig.


Du duckade frågan om maskininköp, har du plånkan så? Kanske P25 om det finns tid och tålamod eller 620S Comfort om det ska gå fort och smidigt..kan ju alltid sälja vidare sen och bidra till begagnatmarknaden :wink:




Finns mycket matnyttig inspiration från USA om man kollar på att främja det jaktbara viltet. Kolla vid 9:05 och fram så visar han grannens normala skog kontra sin egen skog där han väljer att odla hjort och foder till dessa utan hänsyn till virkesvärde.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).